Læsetid: 3 min.

Klassisk med et 'touch'

Uddannelse er blevet en vare, og sådan nogle skal jo sælges. I Forum prøver hundredvis af uddannelsesinstitutioner i disse dage at charme sig ind på ungdommen, som dog er kræsen
2. februar 2007

Ifølge oversigten skulle der være hele otte højskoler repræsenteret ved Uddannelse Uden Grænser i Forum. Men de er svære at få øje på - ordet højskole klinger ikke så godt, så når man skal sælge sin uddannelse til de unge - og det skal man - er det bedre med 'Skolerne i Oure - sport og performance' og 'European Film College'. Det sidste er filmhøjskolen i Ebeltoft, og deres stand er nogenlunde populær:

"I dag er mange af gæsterne i den unge ende - i morgen og på lørdag kommer der flere af dem fra vores målgruppe - sådan plejer det at være," forklarer Susanne Brandt.

Det er femte gang, arrangementet afholdes, og Susanne Brandt har været med før.

Bold

På vej mod de videregående udannelsers stande går turen forbi både Holstebro College, Truemax Academy 3D og CPH West, som vist nok er det nye navn for Frisørskolen - i hvert fald er der nogen, der får sat hår. 'Vi ses på AaB College', står der på en plakat i en sidegade.

Københavns Tekniske Skole hedder stadig Københavns Tekniske Skole - deres stand er helt tom.

RUC hedder selvfølgelig også stadig RUC og har heller ingen besøgende. Det samme gælder Københavns og Aalborg Universitet. Aarhus Universitet derimod har fuldt hus, for de har stillet et bordfodboldspil op, og fire knægte med sølvsmykker og indvandrerbaggrund er i gang med en kamp. Venner står i kreds, og Aarhus Universitets udsendte griner venligt til pressen.

Danmarks Tekniske Universitet er også populært - det er lykkedes dem at finde to piger derude, som de iført kitler har sendt af sted for at lave kemiske forsøg:

"Hvor er det der sygt, mand," siger Adam Kattar, endnu en knægt på 16 år, der har beholdt sin Puma-hue på, selv om han er indenfor.

Det er Louise Hannings kemiforsøg, der imponerer - hun har puttet flydende kvælstof i en flaske og bedt ham sætte hånden på.

"Springer den ikke i luften, hvis man putter låg på?"

"Jo, det vil den gøre."

"Sygt nok. Kan I også lave de der raketter, der bobler og så fyrer for vildt op i luften?"

"Ja, men ikke herinde," svarer Louise Hanning.

"Klart nok."

Selvom Adam Kattars interesse for kemien er stor, regner han ikke med at skulle læse på DTU:

"Jeg tror, det bliver murer," siger han.

"Du har da ellers været her to gange for at se forsøgene," siger den pige, som ikke er Louise.

Han svarer ikke, men roder bare lidt med sin Puma-hue.

International

De udenlandske universiteter er placeret i et hjørne for sig, og som noget nyt kan man nu få vejledning, hvis man vil til udlandet og tage hele sin uddannelse - det er Anmari Lundgaard, der har startet firmaet:

"Der er masser af vejledning til dem, der vil læse et enkelt semester i udlandet, men ikke til dem, der vil tage hele deres uddannelse et andet sted. Men hos os kan man få gratis vejledning, og vi har kontakt til mere end 20 udenlandske universiteter. Det er vigtigt, at du skriver, at det er gratis," siger hun.

- Hvordan tjener I så jeres penge?

"Dem får vi fra universiteterne. Så snart jeg får indskrevet en studerende i udlandet, så klinger det i pengekassen."

Malmö Högskola har ikke fanget den med ikke at kalde sig for højskole, men i virkeligheden er det også et universitet - under alle omstændigheder er standen tom. Overfor har 'Institudo Europeo di Design' fra Italien sendt en køn model, men også hendes stand er tom - til gengæld er der fyldt hos den mere klassik-dansk udseende Anne Marie Fogh Larsen fra Suhrs Husholdningsskole - men hun deler også chips med hjemmelavet chilisalsa ud.

"Der er faktisk mange, der gerne vil lære, hvordan man får sit hjem og sin hverdag til at hænge sammen."

Og den slags er slet ikke gammeldags, forklarer hun, mens hun viser billeder:

"Her har vi for eksempel lavet sushi."

- Så det er ikke kun sådan helt klassisk mad?

"Det er klassisk med et touch."

Hos Politiet er man gået hele vejen for at tiltrække den unge målgruppe. 'Omsorg, Indlevelse, Tjenestepistol,' står der med store bogstaver på en plakat i standen. Det har trukket ret mange af knægtene til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her