Læsetid: 3 min.

Klik, sagde den lille mus

25. april 2001

MORGENAVISEN Jyllands-Posten er bekymret.
Ikke over faldende aktiekurser, ustyrlig indvandring, stigende offentlige udgifter eller lignende emner, som almindeligvis ligger bladet på sinde. Nej, helt frem på forsiden den 24. april bekymrer avisen sig såmænd om – vore småbørn.
Situationen er katastrofal, konsekvenserne er uoverskuelige, og fremtiden er så godt som aflyst. Tænk engang: Der er ikke computere til de tre-årige i børnehaverne.
De rystende kendsgerninger er omsider kommet for dagen, takket være en undersøgelse gennemført af en gruppe specialestuderende fra Københavns og Hovedstadens pædagogseminarier. 53 børnehaver og fritidsordninger har fået deres IT-vaner eller mangel på samme gået efter i sømmene, og det viser sig, at blot en fjerdedel af institutionerne råder over computere, som børnene har adgang til. Den frelste fjerdedel falder især inden for kategorien fritidsordninger for større børn, og så kan enhver jo forstå, at de helt små lades aldeles i stikken på Herrens analoge mark, hvor mus ynkeligt piber i stedet for korrekt at klikke.
Problemet er, at børnene enten sidder omkring en enlig computer i en »kødrand«, som Jyllands-Posten med afsky citerer en af undersøgelsens forfattere for. Eller også sidder den kommende generation sikkert
og kigger lige ud i den tomme luft. Når børnehavebørnene efter en af disse to prøvelser begynder i skole, er de naturligvis »dårligt rustet«. Underforstået til
folkeskolens brug af computere, som lægger op til gymnasiets og universitetets, der igen lægger op til arbejdsmarkedets udstrakte anvendelse af IT, som er forudsætningen for – lykken. Man forstår, at det
gælder om at få fat i den lange ende tidligt i livet, og det er før Fanden får sko på, ellers knækker computerkæden. Og for at der ikke skal være et øje tørt: Det er angiveligt »udsatte børn og især piger«, som først og fremmest skal have adgang til computer uden kødrand i børnehaven.

MANGE forældre er enige og synes ikke, det kan gå for hurtigt med at sætte ungerne foran skærmen. Har det offentlige ikke set lyset, må forældrene selv tage affære og for eksempel købe et computerkursus til de små hos et foretagende som Futurekids. Firmaet optager dog først børn fra fire-årsalderen, hvilket efterlader et kulsort hul af et udækket marked blandt de tre-årige.
Futurekids er en amerikansk opfindelse, der kom til Danmark i 1996, og som nu har seks centre rundt om i kongeriget. Rundt om er nu så meget sagt, for de to største centre og hovedkontoret ligger i velhavernes Gentofte. Man kunne få den mistanke, at Futurekids ikke lige har fat i de mest udsatte børn. Så meget større er det offentliges ansvar, kunne nogen fristes til at mene, og det gør man i Gladsaxe Kommune, som har besluttet, at samtlige børnehaver inden ti år skal spækkes med computere.

MEN DET falder dog ikke i god jord blandt alle forældre. FOLA, Landsforeningen af forældre til børn i daginstitutioner, frygter, at computere kan komme til at erstatte pædagoger, og at børnehaver omdannet til maskinparker vil betyde mindre social kontakt. Skærmbørn vil få for lidt motion, og deres sprog vil ikke blive udviklet ordentlig, tilføjer foreningen, som altså vælger at se bort fra de herligt motionerede
musemuskler og det gode danske ordforråd, børnene vil få: Download, disc, default, driver...
Jyllands-Posten har fundet en forsker, som kalder FOLA’s holdninger for gammeldags. Forældrene har svært ved at tro andet end ondt om computere, når
de ikke selv er vokset op i en digital verden, mener den lærde mand og går let hen over alle de fornuftige voksne, der både priser IT-mulighederne og
ønsker børnehaver forsynet med klatrenet frem for Internet.

MAN BEHØVER ikke være teknikforskrækket for at mene, at småbørn – ikke mindst de udsatte grupper – har bedst af lege i den virkelige verden og der tilegne sig den motorik, den fornemmelse for samvær og den udtryksevne, som giver dem balance, bredde og overskud til sidenhen at kunne færdes i cyberspace uden at fare vild og blive nørder.
Man er vel ikke maskinstormer, fordi man vil beskytte børn mod emsige forretningsfolk og karrieresygen, som har fået mange voksnes arbejds- og familieliv til at flyde sammen i én pc-grød og nu i IT-fremskridtets navn truer med at fjerne et af de sidste skel mellem mellem barndom og ungdom.
Statsministerens i øvrigt interessante udråbelse af Danmark til muligt IT-foregangsland, hvor alle har e-postadresse, indebærer forhåbentlig ikke, at de tre-årige skal flytte hjemmefra i elektronisk forstand eller presses til at »producere noget ved hjælp af computeren«, som en børnehavechef fra den selvudnævnte foregangskommune Gladsaxe så utilsløret formulerer det i Jyllands-Posten. Ellers bør piben og musen virkelig få en anden lyd.

lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her