Læsetid: 2 min.

Klimaaftale uden klimamål

Stillehavslandene vil have vækst i energiforbruget - på en lidt renere måde - både i de gamle industrilande og de nye vækstlande
29. juli 2005

Formålet med den aftale om 'ren udvikling og klima', der blev offentliggjort i Laos' hovedstad, Vientiane, i går, er ikke at skære ned på udslippet af drivhusgasser i USA, Australien, Japan, Kina, Indien og Sydkorea, men derimod at skabe en "forøget adgang til pålidelig og renere energi til rimelig pris".

Erklæringen fra de seks lande fylder kun en enkelt side. Den lægger vægt på deres "voksende behov for energi", men også på samarbejdet om at "udvikle, anvende og overføre renere og mere effektive teknologier".

Ingen forklaring

Erklæringen siger, at de seks landes visioner er "i overrensstemmelse med principperne i FN's rammekonvention om klima", som de alle har ratificeret. Hovedprincippet i denne konvention er at "forhindre en farlig menneskelig påvirkning af Jordens klima". Hvordan det skal ske, er der ingen forklaring på.

Landene vil samarbejde om "energieffektivitet, renere anvendelse af kul, flydende gas, lagring af CO2 i undergrunden, fjernvarme, opsamling af metan fra lossepladser mv., fredelig udnyttelse af atomkraft, geotermisk energi, lokale energisystemer, nye transportmidler, byggeri, bioenergi, landbrug og skovdrift, vandkraft, vindkraft, solceller og andre vedvarende energikilder". De vil "fremme den økonomiske vækst" med mindre udslip pr. produceret enhed og samarbejde om fremtidens brint-, nano-, bio- og atom-teknologier (både kernespaltning og kernesammensmeltning).

Intet loft

"Det er intet andet end en handelsaftale om energiteknologier. Aftalen er helt frivillig og nævner ikke engang reduktion af drivhusudslip," siger Tarjei Haaland, Greenpeace.

Den amerikanske viceudenrigsminister Robert Zoellick siger, at pagten mellem de seks lande skal ses som et supplement til Kyoto-aftalen, der lægger loft over landenes udslip.

Men netop fordi pagten ikke lægger loft over udslip, kan strategien "slå tilværelsen i stykker og medføre uhørte lidelser for de mest sårbare - hvoraf mange lever i netop den region, denne absurde pagt omfatter," siger Tarjei Haaland.

Tilsammen har de seks lande i dag 48 procent af verdens energiforbrug og drivhusudslip. 49 procent af bruttonationalindkomsten og 45 procent af verdens befolkning.

"Vi har altid støttet renere teknologi, men den kan bestemt ikke erstatte forpligtelser i Kyoto-lignende aftaler," siger Barbara Hallferich, der er talskvinde for EU's miljøkommissær Stavros Dimas.

Kinas ambassadør i Laos, Liu Yongxing, siger, at pagten er en løsning, som begge parter vinder ved.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu