Læsetid: 3 min.

Klimaforandringer giver flere smitsomme sygdomme

En omfattende forudsigelse af effekterne af forventelige klimaforandring viser, at de lande, der bidrager mindst til den globale opvarmning, er dem, der vil blive ramt hårdest
21. november 2005

Et internationalt forskerhold har sammenstykket et af de til dato mest omfattende billeder af, hvordan verden kan komme til at se ud, når kli-maforandringer begynder at udtørre vandressourcer med en dramatisk vækst i epidemier, sygdomme og død til følge.

Eksperterne har bestræbt sig på at vurdere omfanget af nye sundhedsrisici for menneskeheden, når fremtidige klimaforandringer kommer til at udløse vejrekstremer som ekstraordinært høje temperaturer, oversvømmelser og tørke.

De uhyggelige konklusioner, der fremlægges i nyeste nummer af det ansete videnskabsmagasin Nature, bliver offentliggjort, få uger før verdens ledere skal mødes i Montreal for at diskutere klimaforandringer på den første konference for nationer, der har underskrevet Kyoto-protokollen.

Den globale opvarmning forventes at få stærkt negative virkninger for menneskelig sundhed ved at øge antallet af smitsomme sygdomme, forværre åndedrætslidelser, øge risikoen for oversvømmelser og besværliggøre adgangen til rent drikkevand for millioner af klodens fattigste. Undersøgelsen viser også, at de lande, som står til at blive hårdest ramt af global opvarmning, også er dem, som står ringest udrustede til at bekæmpe dens effekter. Samtidig vil det blive de lande, der bidrager mest til klimaforandringerne, der kommer til at lide mindst derunder.

Moralsk lederskab

Professor Jonathan Patz fra University of Wisconsin i Madison, hovedforfatter til en af undersøgelsens rapporter, siger, at det må påhvile de lande, der bærer det største ansvar for klimaforandringerne, at udvise moralsk lederskab.

"De mest ressourcesvage og mindst ansvarlige for udledning af drivhusgasser vil blive de hårdest ramte. Dette stiller os over for en enorm etisk udfordring," siger professor Patz.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at forandringer i jordens klima allerede har medført fem mio. ekstra tilfælde af alvorlig sygdom i år og 150.000 flere døde.

I 2030 forudsiges antallet af klimarelaterede sygdomme at blive mere end fordoblet med bl.a. en dramatisk vækst i varme-relaterede dødsfald forårsaget af hjertesvigt, åndedrætsforstyrrelser, spredning af smitsomme sygdomme og underernæring på grund af mislykket høst.

Lande med kystlinjer langs Det Indiske Ocean og Stillehavet og i Afrika syd for Sahara vil komme til at bære en uforholdsmæssig stor del af den øgede sygdomsbyrde, siger Diarmid Campbell-Lendrom fra WHO, som også har bidraget til undersøgelsen.

"Mange af de mest udbredte lidelser i fattige lande såsom diarré og underernæring er stærkt påvirkelige af klimaforhold," siger dr. Campbell-Lendrum.

"Sundhedssektoren kæmper allerede for at holde disse lidelser under kontrol - nu risikerer klimaforandringer at undergrave disse bestræbelser," siger han.

Forskere skønner, at menneskeskabte udledninger af drivhusgasser formentlig vil føre til en stigning i den globale gennemsnitstemperatur, som ved udgangen af dette århundrede vil være mellem 1,4 og 5,8 grader.

Antallet af personer i kystområder, der risikerer at komme i farezonen pga. kraftige storme og orkaner, forudsiges at vokse fra 75 mio. i dag til 200 mio. i 2080, hvor vandstanden i verdenshavene kan være vokset med ca. 40 cm.

En separat undersøgelse af, hvordan stigende temperaturer vil påvirke vandressourcer fandt, at alvorlig knaphed på vand formentlig vil blive et problem for den sjettedel af klodens indbyggere, der i dag er afhængige af smeltet sne og is. Dele af Kina og Indien, hvor tæt befolkede områder får en stor del af deres drikkevand fra smeltevand fra Himalaya, er særdeles sårbare over for global opvarmning, påviser undersøgelsen.

Befolkninger vest for Andesbjergene må ligeledes forventes at lide under svindende vandressourcer, så snart gletcherne her er smeltet helt. Peru er allerede blevet udsat for en 25 procents reduktion af sine vandressourcer over de sidste 30 år.

"Klimaopvarmning bliver helt sikkert en del af vores fremtid, og konklusionen på vores langtidsprognoser i denne undersøgelser er lige så klar, som den er dyster," siger Tim Barnett fra Scripps Institution of Oceanography i La Jolla, Californien.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her