Læsetid: 3 min.

Klimarapport kan bryde isen i Washington

Bush-regeringen udsættes for et tiltagende pres fra Demokrater i Kongressen og et erhvervsliv, der ikke vil køres agterud i udviklingen af vedvarende energikilder
3. februar 2007

BOSTON - FN's klimapanels dystre prognose for følgerne af den menneskeskabte globale opvarmning rammer lige ned i et ophedet politisk debatklima i USA.

"Jeg tror, at vi er ved at se et holdningsskifte i Bush-regeringen," siger Lexi Shultz fra tænketanken Union of Concerned Scientists i Washington.

"Det rykker både i Kongressen og i erhvervslivet. Det er lidt den samme dynamik som polarisens smelteproces. I første fase går det langsomt. Så pludseligt tager det fart, og vi ser en brat ændring. Det samme er ved at ske i amerikansk politik."

Det Hvide Hus var hurtigt til at reagere på klimapanelets konklusioner i går. Kontoret for Videnskab og Teknologipolitik lagde en pressemeddelelse på regeringens hjemmeside tidligt om morgenen, hvori USA's forhandlingsleder gav sin fulde opbakning til rapportens konklusioner.

USA's regering støtter synspunktet, at "menneskelige aktivteter højst sandsynligt (90 pct. sikkerhed, red.) er årsagen til de sidste 50 års opvarmning," sagde Sharon Shays.

Hun fremhævede, at Bush-regeringen har investeret 29 mia. dollar i at forske i klimaændringer. Det afviser amerikanske miljøorganisationer ikke.

"Det er selvfølgelig enormt vigtigt," siger Lexi Shultz. "Problemet er, at vi ikke har set handling. Det er der behov for nu. Ellers kan vi ikke vende processen."

Mindre modstand

De første skridt kan komme snart. I USA's senat ligger der flere lovudkast, som vil lægge et loft over USA's udledning af CO2 og andre drivhusgasser. I Repræsentanternes Hus har modstanden mod obligatorisk begrænsning af CO2-udslip traditionelt været større. Men nu har Demokraternes leder, Nancy Pelosi, bebudet lovgivning inden Uafhængighedsdagen 4. juli.

Der er også en holdningsændring undervejs i amerikansk industri. Forleden foreslog en koalition af miljøgrupper og store elektricitetsselskaber (plus den kemiske koncern Dupont og General Electric) indførelsen af et kvotesystem for handel med drivhusgasser - en model, som allerede har fundet anvendelse i den Europæiske Union.

Forleden skrev The Wall Street Journal, at olieselskabet Exxon Mobil - den mest indflydelsesrige kritiker af teorien om menneskeskabt klimaopvarmning i USA's erhvervsliv - alvorligt overvejer at støtte indgreb mod klimaændringer. Selskabet skal have indstillet finansiering af lobbygrupper, der har forsøgt at påvirke opinionen og lovgiverne med reklamer og konferencer.

Torsdag kunne det britiske blad The Guardian dog afsløre, at en nykonservativ tænketank - American Enterprise Institute - har tilbudt klimaforskere en belønning på 10.000 dollar for at finde og publicere svagheder i klimapanelets konklusioner. Exxon Mobil giver 1,5 mio. dollar i årligt bidrag til tænketanken.

Dobbeltspil

Bush-regeringen kører også lidt af et dobbeltspil. På den ene side støtter den op om FN's klimapanels konklusioner. På den anden side fortsætter Det Hvide Hus med at fordreje og undertrykke forbundsfinansieret klimaforskning, som stritter imod regeringens ideologiske holdning.

I denne uge offentliggjorde Union of Concerned Scientists og Goverments Accountability Project en rundsspørge, hvori 150 regeringsforskere hævder, at politisk udvalgte chefer i deres bureauer har fordrejet, udeladt eller censureret forskningsresultater i pressemeddelelser. Mange af dem har ikke fået lov at tale med pressen.

"Disse regeringsforskere kan frit udføre deres arbejde og offentliggøre det i videnskabelige tidsskrifter. Men de får ikke lov til at kommunikere deres alarmerende materiale ud til den brede offentlighed," pointerer Lexi Shultz.

Rapporten vakte et ramaskrig under en kongreshøring i denne uge. Et kongresudvalg vil starte en undersøgelse og kræve udlevering af relevante regeringsdokumenter. En skandale kan bidrage yderligere til opblødning af Bush-regeringens modstand mod en tvungen begrænsning af CO2-udledning.

I går kaldte flere fremtrædende Demokrater FN-rapporten for en 'rygende pistol'. Alle præsidentkandidater fra begge partier - undtagen en enkelt - foreslår en nedskæring af USA's drivhusgasser gennem lovgivning. Inden en ny præsident træder til, vil Kongressen sandsynligvis stramme bilers benzinøkonomi samt investere i og sætte højere produktionsmål for vedvarende energikilder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her