Læsetid: 7 min.

Klimarock med CO2-aflad

Live Earth. CO2 vil pumpe ud i takt med musikken, når Al Gore i morgen arrangerer megakoncerter for kloden på alle kontinenter. Men arrangørerne går langt for at sikre klima-neutralitet. F.eks. går de til dem, der sælger CO2-kompensation
Trussel mod klimaet - og koncerten. Gennem 24 timer kører otte rock-koncerter i morgen verden rundt som en gigantisk appel om at passe på det truede klima. Alene i Rio de Janeiro forventes 700.000 at møde op for at høre musikken og budskabet. I går nedlagde Rios myndigheder uventet forbud mod koncerten af frygt for sikkerheden. I skrivende stund er arrangementets skæbne uvis.

Trussel mod klimaet - og koncerten. Gennem 24 timer kører otte rock-koncerter i morgen verden rundt som en gigantisk appel om at passe på det truede klima. Alene i Rio de Janeiro forventes 700.000 at møde op for at høre musikken og budskabet. I går nedlagde Rios myndigheder uventet forbud mod koncerten af frygt for sikkerheden. I skrivende stund er arrangementets skæbne uvis.

Ricardo Morales

6. juli 2007

Når stjernerne, vandbærerne og 200.000 tilskuere vælter ind på Wembley Stadium i morgen til Live Earth London, bliver det et strømførende drøn af en koncert. Red Hot Chili Peppers, Metallica, Beastie Boys, Black Eyed Peas, Foo Fighters og andre bands med samt deres teknikere, roadies, pressefolk og udstyr flyves over Atlanten fra USA for at løfte dette gigantiske gig for en bæredygtig klode. Fra England køres Madonna, Duran Duran, Genesis, Razorlight, Keane og andre ind. Rockmusikken vil brage ud af højttalerne og formidle budskabet om, at klodens klima er truet og global handling akut påkrævet.

Hele showet kopieres med andre stjerner i New York, Johannesburg, Rio de Janeiro, Shanghai, Tokyo, Sydney og Hamburg. Selv på Antarktis vil et hold musikalske polarforskere spille for kloden og deres frysende forskerkolleger. Gennem et døgn vil de store koncertarenaer kloden over gynge til de elektriske rytmer og blinkende projektører. Initiativtager Al Gore og medarrangør Kevin Walls manifestation for en grøn klode bliver en gigantisk energiudladning.

Men ikke nogen nævneværdig CO2-udladning hævder arrangørerne. De har lovet, at hele Live Earth bliver CO2-neutral. Kloden vil næppe mærke det, siger de. En stribe 'grønne retningslinjer' skal sikre minimal miljøpåvirkning.

"Vi vil, at koncerterne i sig selv bliver del af løsningen," siger Yuseff Robb fra Live Earth-holdet til musikmagasinet Billboard.

"Er der et valg mellem en snavset og en grøn elpære til at oplyse scenen, så går vi efter den teknologi, der giver mindst CO2. Kan der vælges mellem to krus til en bod, vil vi finde det, der ikke bare får øllet til at smage godt, men også kan genanvendes og ikke har haft stor CO2-udledning under fremstillingen."

Bilerne, der kører personale og stjerner, skal være miljøvenlige. Generatorerne, der skal bruges ved koncerterne, skal køre på biodiesel. Elektriciteten skal så vidt mulig være 'grøn strøm' fra vindmøller eller solceller. Tilskuerne skal have hjælp til at benytte offentlige transportmidler.

Men helt CO2-fri kan man ikke blive. Noget strøm vil komme fra kulkraftværker, noget benzin vil blive brændt af, og de mange interkontinentale flyrejser vil udspy deres mængder af CO2.

"Flytransporten er et mareridt, og vi kan ikke gøre andet end at købe kompensation," siger John Picard, arrangementets miljøchef og tidligere miljørådgiver for præsident Clinton. Så Live Earth køber sig CO2-kompensation. 'CO2-aflad' som kritikere kalder det.

Egentlig havde man en anden ide. Al Gore ville udsende en appel fra scenen til britiske tv-seere om at slukke alt lys i deres hjem under koncerten. Men de britiske el-myndigheder har sagt nej: Man frygter koks i forsyningen, hvis behovet pludselig styrtdykker. Så nu bliver det CO2-kompensation i stedet.

Der foreligger endnu ingen oplysninger om, hvordan man vil købe sig til CO2-neutraliteten, men arrangørerne har talt om at indkøbe CO2-kreditbeviser for én-tre mio. pund - 11-33 mio. kr. - for at opveje CO2-udledningerne fra koncerterne og rejserne til og fra. Med en skønnet pris på 100 kr. pr. ton CO2 vil en Live Earth-investering på f.eks. 11 mio kr. svare til neutralisering af en udledning på godt 100.000 ton CO2.

Hvis nu 500 personer - rockstjerner, hjælpere, mediefolk m.m. - flyver fra New York til London og tilbage, og hvis samtlige 200.000 tilskuere i Wembley kører 10 km i bil til og fra koncerten, vil det give CO2-udledninger på måske et par tusind ton. Det giver en fornemmelse af, at Al Gore og Co. på papiret er dækket rimeligt ind, hvis de køber CO2-kompensation svarende til 100.000 ton.

Strummer startede

Og det er sådan, rockstjerner og koncertarrangører - og Hollywood-stjerner - gør: Lover klima-neutralitet via CO2-kompensation.

Først af alle var Joe Strummer, punkrockeren fra The Clash, som tilbage i 1997 besluttede at gøre indspilning, produktion og distribution af sine plader CO2-neutral ved at plante CO2-opsugende træer. Det skete via firmaet Future Forests, som Strummer var med til at få i gang, og træerne - angiveligt ét pr. 500 cd'er - blev plantet ved bredden af Loch Bracadale på den britiske ø Skye. Efter Strummers død i 2002 har stedet fået navnet Rebel's Wood, mindeskov hvor fans kan plante træer for den miljøbevidste punker.

Siden fulgte Rolling Stones, som i 2003 erklærede sin Europa-turné CO2-neutral og angiveligt - via Future Forests - plantede 2.800 træer. Bag det antal lå en beregning af turnéens klima-belastning svarende til 13 kilo CO2 pr. koncertgæst og dermed et behov for ét træ for hver 57 gæster.

Da havde en række bands allerede lavet CO2-neutrale cd-udgivelser. Coldplay, Foo Fighters, Pink Floyd, Eminem og Beastie Boys var på listen og medvirkende til, at næsten 45 mio. cd'er kunne bære Future Forests mærke som klimaneutrale. Iron Maiden, Massive Attack og Simply Red fulgte efter foruden filmstjerner som Brad Pitt og Jake Gyllenhaal med klimaskove i Bhutan og Mozambique. Orlando Bloom har fået plantet træer på Skye for at gøre sit filmstjerneliv klimaneutralt, mens Leonardo DiCaprio har skov ved et forhenværende atomraketcenter i det tidligere Østtyskland.

For et par år siden blev der rejst tvivl om træplantningens effektivitet og kontrollerbarhed som CO2-neutralisator.

Et eksempel var den skov på 10.000 mango-træer, som Coldplay i 2002 betalte Future Forests for at plante i det sydlige Indien som bidrag til at neutralisere næsten 17.000 ton CO2 fra produktion og distribution af 12,4 mio. Coldplay-cd'er. I 2006 afslørede britisk presse, at kun en brøkdel af træerne var plantet, og at den beskedne Coldplay-skov ikke blev passet ordentligt. Strid om det økonomiske ansvar mellem Future Forests og dets indiske partner samt manglende ekstern kontrol betød, at hverken Coldplay eller betalende fans fik den CO2-kompensation, de regnede med.

Det fik Future Forests til at skifte navn til CarbonNeutral Company og lægge øget vægt på andre projekter - vedvarende energi i Indien og Østeuropa, energibesparelse i Afrika, methan-indfangning i USA og Tyskland.

Sarah Brown, medarbejder hos CarbonNeutral, der i dag er det største selskab i den internationale kompensationsbranche, siger til Information, at de mange projekter med stjerner og berømtheder er nedtonet.

"I starten lavede vi mange projekter med rockbands og kendte personligheder, men det er nedtonet. I dag arbejder vi mere med CO2-kompensation for erhvervsvirksomheder," siger hun.

Rigtig retning

Til gengæld står andre klar. I USA tilbyder selskabet Green Mountain Energy nu 'Be Green Tickets' til folk, der gerne vil kompensere CO2-udledningen ved deres koncertbesøg. For 1,5 dollar oven i billetprisen får man neutraliseret 150 kilo CO2 via investering i ny vindmølle- eller biomasse-energi.

I Europa er belgiske Greengigs ny i branchen, skabt af Meera Ghani, en professionel koncert- og event-arrangør som for nogle år siden solgte sin forretning.

"I stedet startede jeg denne organisation. Det er en måde at give tilbage til planeten, hvad jeg har taget fra den," fortæller Meera Ghani med henvisning til de arrangementer, han førhen lavede uden tanke på energiforbrug og CO2-udledning. 'At redde klimaet én koncert ad gangen' er Greengigs' slogan.

"Jeg tror, vi er verdens første organisation med det specifikke formål at arrangere bæredygtige koncerter, festivaler og konferencer. Men vi forsøger faktisk at undgå CO2-kompensation. For det er jo den nemme måde: Man lukker øjnene, betaler, og så er man grøn. I stedet hjælper vi folk til at gøre noget konkret først: Reducere deres papirforbrug, lægge arrangementer hvor transportafstandene er små, indkøbe el fra vedvarende energi osv. Men der bliver altid en vis CO2-udledning tilbage, og der tilbyder vi CO2-kompensation," siger Ghani.

Man beregner CO2-udledningen for kunden og udsteder et grønt certifikat mod en betaling, der modsvarer finansiering af et CO2-neutraliserende projekt i passende størrelse. Konkret har man investeret i en planlagt vindmøllepark i Madagascar og i et skovprojekt i Congo.

"Man kan ikke være sikker på, at der kompenseres præcist, ton for ton. Men det går i den rigtige retning. I dag er jeg lykkelig, hvis jeg kan motivere folk til at gå i den rigtige retning. Før var der ingen retning," siger lederen af Greengigs.

Meera Ghani fortæller, at hans organisation får et samlet honorar af kunden for at lave et grønt koncertarrangement.

"Men vi får ikke procenter af CO2-kvotebeløbet. Det ville stimulere os til at sælge mest mulig kompensation, og det er ikke etisk."

Kritikken

Netop dét har været et af kritikpunkterne mod nogle af de stadig flere kompensationsfirmaer: En del af CO2-pengene går ikke til skov eller vindmøller, men til firmaerne, og det skaber tvivl om deres motiver. Andre kritikpunkter handler om manglende sikkerhed for, at projekterne faktisk giver den CO2-reduktion, der er brug for, samt at det er for nemt bare at betale aflad og så fastholde sit høje energiforbrug.

Debatten gælder også Live Earth og dets initiativtagere. Som ét af mange debatindlæg på nettet siger:

"Tak, jeg er ikke interesseret. Jeg mener, at CO2-kompensation blot er en filosofi opfundet af folk som Al Gore, så de kan retfærdiggøre deres elregninger på 28.000 dollar og brug af private jetfly, mens de fortæller os, at vi ikke bør køre i noget større end en (Toyota) Civic."

Når Al Gore på lørdag går på Live Earth-scenen i New York, så vil han erklære det globale rockshow med dets fossile energiforbrug og dets CO2-kompensation retfærdiggjort af, at man når så mange mennesker med budskabet om den truede klode.

"Mere end to milliarder mennesker vil finde sammen om at se Live Earth og demonstrere for vore ledere, at tiden er inde til at tage hånd om klimakrisen," sagde Gore forleden. Blot det at Kina - nu verdens største CO2-udleder - transmitterer det globale show til 800.000 kinesere, retfærdiggør det hele.

Koncerterne vil blive brugt til at starte en global kampagne, hvor folk ikke bare påtager sig at handle konkret, men også at lægge pres på de politiske ledere med krav om, at de globale CO2-udledninger halveres inden 2050, herunder at rige lande som USA reducerer klimabelastningen med hele 90 pct.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu