Læsetid: 2 min.

Klø til EU's store for hemmelige møder

Ministrene for EU's seks største lande holder jævnligt møder bag lukkede døre for at blive enige om terror-bekæmpelse, indvandring og kriminalitet. Det britiske Overhus har undersøgt møderne i en ny rapport, og det frygter for borgerrettighederne
20. juli 2006

BRUXELLES - EU's store lande må se i øjene, at de ikke er alene i EU. Sådan lyder den løftede pegefinger fra det britiske Overhus i en rapport, der blev offentliggjort i går. De seks store - Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Spanien og på det seneste også Polen - har i nogle år mødtes regelmæssigt for at finde en fælles holdning om politisamarbejde, terror-bekæmpelse, integration og bekæmpelse af illegal indvandring.

Stor indflydelse

De seks store kører simpelthen de 19 mindre EU-lande over. De har "ikke noget ønske om at hundse med de små EU-lande, men det er resultatet," skriver Overhuset. De seks lande repræsenterer nemlig tre fjerdedele af EU's befolkning, og når de taler med én stemme, har deres holdning en stor indflydelse på de endelige beslutninger i EU.

Den hårdeste kritik handler om den manglende åbenhed.

"Der er ingen krav om at offentliggøre en dagsorden, der er ingen aktindsigt, der er ingen offentlige høringer, og det er uklart, om eller hvad arbejdsgrupperne laver," sagde Tony Bunyan fra borgerrettighedsgruppen Statewatch til udvalget.

Det duer ikke, mener Overhuset og kræver, at alle resultater fra fremtidige møder skal offentliggøres af det britiske indenrigsministerium. Desuden skal ministeren skrive en redegørelse til det britiske parlament - både Underhuset og Overhuset.

Undergraver institutioner

"Vi er ikke imod, at ministre fra forskellige EU-lande mødes til uformelle møder for at udveksle synspunkter på ethvert emne, de måtte ønske," hedder det i rapporten. Den slags kan sikkert godt fremme dialogen, medgiver de otte høje herrer og to baronesser, der har udarbejdet redegørelsen.

Når EU hele tiden vokser, er det klart, at der vil komme flere mindre kredse at debattere i. Men det er farligt, når den slags møder bliver formaliseret, og når beslutningerne fra møderne fremstår urokkelige, sådan at de faktisk undergraver de eksisterende EU-institutioner.

"Vi anerkender, at EU-institutionerne nogle gange bliver kritiseret, og at de især med udvidelsen er blevet uhåndterlige og klodsede, men den slags problemer bliver ikke løst ved, at nogle få medlemslande bygger alternative mødesteder," hedder det i rapporten.

Udover de demokratiske problemer med lukkede møder blandt EU's store lande var der også kritik af de beslutninger, der blev truffet under det sidste møde af de seks indenrigsministre, blandt andet at ministrene udtrykkeligt ønsker at se stort på databeskyttelse, når politi i deres lande får adgang til hinandens databaser over fingeraftryk, telefonnumre og civile registre.

Borgerne ikke med

Også en anden eksklusiv gruppe, der samarbejder om politiarbejde, fik kritik med på vejen. Det er den såkaldte Prüm-gruppe, der består af syv lande, og som sidste år vedtog egne planer om politisamarbejde.

Når regeringer samarbejder på denne måde, mangler der "grundlægende demokratiske krav som ansvarlighed og åbenhed", lyder kritikken.

"Hverken EU's borgere eller deres stedfortræder eller for den sags skyld de medlemslande, der ikke var med i den oprindelige gruppe, havde noget at skulle have sagt. De blev stillet foran fuldbyrdede kendsgerninger."

Formanden for komiteen, Lord Wright of Richmond, kræver ifølge BBC, at den slags ændringer skal gå ad de sædvanlige beslutningsprocesser, "så de små medlemslande også kan tale med". Og ministrene må ikke "ignorere borgerrettighederne".

Det britiske indenrigsministerium vil give sit "velovervejede svar på rette tidspunkt", skriver BBC.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu