Læsetid: 5 min.

Klogere end lægerne

Mange veluddannede forældre i Tyskland undlader at lade deres børn vaccinere mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Men i det tidligere DDR er troen på lægerne intakt
25. april 2006

Clea Stanischewsky er 35 år. Hun studerer klassisk arkæologi og er født og opvokset i Vestberlin. Hendes mand er arkitekt og et år yngre. Deres datter er 16 måneder, og de bor stadig i Berlin.

"Jeg har valgt, at min datter ikke skal have den kombinerede vaccination mod mæslinger-fåresyge-røde-hunde. Efter min mening er det almindelige børnesygdomme, som det er et led i børns udvikling at få. Febersygdomme er gode for udviklingen. Det er medicinsk bevist, at børnene er bedre beskyttet mod at få sygdommen igen senere, hvis de har haft den, end hvis de blot er vaccineret imod den," siger hun.

Clea Stanischewsky stiller sig hermed i den efterhånden foruroligende lange række af tyske forældre, der undlader at vaccinere deres børn. Man deler dem i tre grupper: De glemsomme, de hardcore antroposofiske idealister, som bygger deres teorier på Rudolf Steiner og de overkritiske veluddannede fra økomiljøet. Særligt den sidste gruppe er stadigt voksende.

At undlade at vaccinere sit barn er en beslutning, man nu mærker konsekvenserne af i Tyskland. I delstaten Nordrhein-Westfalen har man siden nytår konstateret 500 tilfælde af mæslinger. I 2005 døde en 14-årig pige i Hessen af komplikationerne i forbindelse med mæslinger.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO døde 454.000 mennesker på verdensplan af mæslinger i 2004. Størstedelen af dem var børn. Hovedparten af dem levede i udviklingslandene, hvor der ofte ikke er noget tilbud om vaccination. På trods af at man har kunnet foretage vaccinationen i 40 år og på trods af, at det koster mindre end en dollar at vaccinere et barn. Mæslingerne er som regel ikke i sig selv dødelige. Det er komplikationerne. De kan være hjernebetændelse, lungebetændelse eller mellemørebetændelse, og de er mest almindelige hos børn under fem år og voksne over 20 år.

Clea Stanischewsky bliver ikke urolig, når hun hører tale om en mæslingeepidemi som den i Nordrhein-Westfalen.

"Nej, jeg er ikke bange. For det første er det for meget at tale om en epidemi. For det andet tror jeg godt, at min datter kan klare at have en svær febersygdom og komme sig over den. Jeg tror ikke, at lægerne er klogere end jeg. Desuden er der det faktum, at medicinalindustrien tjener tykt på, at lægerne tilråder vaccination," siger hun.

Antroposofisk indstilling

Hun behøver formentlig heller ikke at være så bange for, at hendes datter får mæslinger. I Berlin er der ifølge børnelæge Xenia Märker, som har sin praksis i kvarteret Mitte, ikke konstateret mæslinger længe.

"Jeg har endnu ikke oplevet noget tilfælde af mæslinger her i Berlin. Og det skønt der helt klart er en tendens til, at forældre er imod at vaccinere deres børn. Det er i høj grad de veluddannede, der ikke vil have dem vaccineret. De føler vel, at de er bedre informeret, at de er i stand til at tage stilling. Jeg oplever ofte forældrepar, som jeg flere gange har forsøgt at overtale til at vaccinere deres barn mod for eksempel kighoste. Og de vil ikke. Så får deres nabos barn pludselig kighoste, og så står de her prompte og er helt hysteriske og vil have barnet vaccineret med det samme. Men da er det som regel for sent. Barnet er smittet," siger Xenia Märker.

Heller ikke kighoste, børnelammelse og difteritis er Clea Stanischewskys datter vaccineret imod. Den eneste vaccination, hun har fået, er imod stivkrampe.

"Jeg har en antroposofisk læge. Hun har ikke decideret frarådet mig at vaccinere min datter. Jeg vil sige, at hun har informeret mig. Stivkrampe var min læge dog meget opsat på, at hun blev vaccineret imod. Men det er vist også direkte dødeligt," siger Clea Stanischewsky.

Den snart uddannede klassiske arkæolog har desuden informeret sig ved at læse på internettet og i forskellige antroposofiske bøger. Blandt andre Kindersprechstunde ('Børnekonsultation', red.), som er en medicinsk-pædagogisk rådgivning af dr. Wolfgang Goebel, der har kultstatus i antroposofiske kredse.

En anden bog på markedet er Impfen - das Geschäft mit der Angst ('Vaccination - når angst bliver en god forretning', red.). Hermed menes medicinalindustrien, der ifølge bogen udnytter angsten for børnesygdomme til at skabe profit.

Bivirkninger

Den slags bøger er med til at bringe forældre i tvivl, om de skal vaccinere deres børn eller ej. Selv siger Clea Stanischewsky, at hun ikke er antroposof, og at hun aldrig ville tage sit barn med til et af de såkaldte 'mæslinge-partys', hvor man stimler børn med mæslinger sammen med raske børn, så de kan smitte hinanden.

"Hvis der kom en epidemi med børnelammelse, ville jeg nok overveje at vaccinere hende," siger hun. "Og hvis hun ikke har haft mæslinger eller røde hunde, når hun kommer i puberteten, vil jeg nok overveje at vaccinere hende mod de sygdomme også. Men jeg vil forlange, at der først bliver foretaget en antistoftest. Mange børn har jo haft sygdommene, uden at det er blevet diagnosticeret," siger hun og understreger, at det er på grund af en "mavefølelse", at hun har undladt at vaccinere datteren.

"Jeg er meget bange for de bivirkninger, der kan opstå, når man vaccinerer", siger Clea Stanischewsky.

Bivirkningerne ved at vaccinere mod mæslinger er endnu ikke videnskabeligt bevist. Det forhindrer ikke talrige teorier i at florere på internettet. Således skriver en mor på en hjemmeside, at hendes uvaccinerede børn er "mindre manipulerbare", og at "narkotikaet 'fjernsyn' slet ikke er noget, de beskæftiger sig med".

Andre mener, at mæslingevaccinationen kan udvikle autisme, tarmsygdommen Morbus Crohn og diverse allergier.

I så fald er også WHO med i komplottet. Organisationen skriver på sin hjemmeside, at vaccinationen mod mæslinger er sikker, effektiv og billig. Det tidligere østtyske diktatur DDR har vist, at det med allergierne ikke har noget på sig: Her gjaldt vaccinationspligt, og alligevel var allergiraten lav.

For at få udryddet de meget smittefarlige mæslinger må 95 procent af alle mennesker ifølge WHO vaccineres imod dem to gange. I Forbundsrepublikkens gamle delstater i vest ligger tallet for første vaccination på 92,9 procent, mens det i de nye i øst er helt oppe på 96,8 procent. Hvad anden vaccination angår, er tallet nede på 64,4 procent for de gamle delstaters vedkommende, mens det er 78,5 procent i de nye delstater. Trods den tyske genforening hænger autoritetstroen over for læger åbenbart ved.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her