Læsetid: 4 min.

Klokken 21 sprænger vi centret

De utilpassede unge andengenerationsindvandrere har slået deres hovedkvarter op lige midt i Nivå Centers indgangsparti, og herfra styrer de kyndigt politiet, medierne og passagen til slaraffenland
9. maj 2007

Eksplosionen får Nivå Centers 29 butikker til at lette et par centimeter fra den nordsjællandske muld. Et øjeblik synes centret at hænge i luften, mens det undrer sig over, hvilke kræfter der dog strides så hårdt om det, her midt i den fornemme Fredensborg Kommune med kongekroneklædte svaner i sit byvåben.

Så sætter det hele sig med et suk af forpint træværk og vinduesklirren. Tilbage hænger en tyk hvid krudtrøg i centrets oplyste vindfang. Hvor bomben er sprængt ved centrets første butik, ses et hul på størrelse med en knytnæve i facadebeklædningen, og splinter ligger spredt over gulvet i det overdækkede gangareal.

Den lange nat i Nivå er atter begyndt.

Usynlig irritationstærskel

Sammen med dagens sidste hjemvendende pendlere er Informations udsendte mandag kommet med kystbanen til Nivå nogle timer tidligere, ikke uden en vis spændthed efter de foregående dages ungdomsoptøjer ved Nivå Center.

Men alt ånder ro, da de nydeligt klædte mappefolk fra toget skynder sig hen til centret for at købe ind inden lukketid eller skyde genvej gennem centret til de fredelige villakvarterer og gårdhavehuse, som udgør den ene side af Nivå. Folk glæder sig tydeligvis til at komme hjem. Hvem gør ikke det, når man har kurs mod en 192 kvadratmeter stor gulstensvilla fra 1968 til 4.195.000 kroner, hvis have "er ugeneret og afskærmet i forhold til vejen, så børnene ikke slipper så nemt væk, og sommerens grillaftener kan nydes på den sydvestvendte store og velanlagte terrasse," som det hedder om et af områdets gode boligtilbud, der hænger i udstillingsvinduet hos Nivå Centers ejendomsmægler.

Altså intet nyt fra Nivå. Og dog. For mappefolket skal passere gennem den flok unge andengenerationsindvandrere, som permanent har taget ophold i centrets indgangsparti. Irritationstærsklen i flokken virker en del lavere end de faste overførselsindkomster, som flokken ifølge flere politikerudsagn oppebærer.

Noget er i gære, et ordentligt brag som skal følge op på de foregående dages spektakulære nattescenerier ved centret.

Det var ham, der startede

De 10-15 unge er højt oppe at køre, de har hul igennem til medierne, lokal-tv har været der tidligere på dagen, og nu kommer der endda et dagblad til stede. Jo, der er god gang i den, og grinende peger de rundt på hinanden og siger: "Det er ham der, som startede det hele."

En 19-20 år gammel fyr i hvid sweatshirt og baggy cowboybukser vil kun identificere sig som S.H. Han fortæller, at han allerede i fredags blev anholdt, fordi en politipatrulje påstod, at hans hund - som gudskelov holder fri her mandag aften - havde bidt en betjent i benet.

"Det er løgn, vi har det hele på video," siger S.H. og rasler hårdt med sit nøglebundt.

De følgende dage bragte så de medieomtalte optøjer med sig foran centret. Bål i gaden og stribevis af arrestationer, som ifølge de unge var ubegrundede, brutale og udført af betjente, som ingen havde set før i Nivå.

"Det hele var aldrig sket, hvis bare det havde været vores egne betjente," siger S.H. og peger på tre tårnhøje civilklædte mænd, som nu har blandet sig med flokken, hvor de står og snakker med et par af de unge.

Ved demarkationslinjen

To af betjentene, Lars Bo Lomholt og Thomas S. Olsen, fortæller kort efter, at der er et evigt dilemma mellem løsningen af hastende politiforretninger og de rolige, forebyggende samtaler, som disse to lokalkendte betjente sammen med to kolleger er specialiseret i.

"Vi står med et kæmpe socialt problem," siger betjent Lomholt, "de unge røvkeder sig og har intet arbejde. Der er masser af sportsfaciliteter, som de ikke gider bruge."

Kollegaen, der har en knippel stikkende op af baglommen i sine cowboybukser, tilføjer:

"Der skal ikke meget til, før de føler sig provokeret her ved deres faste opholdssted ved centerindgangen. I fredags sparkede de en fodbold mod privatbiler og politivogne foran centret, og så måtte der gribes ind."

Pludselig bliver der uro i flokken. Der er opbrud, og S.H. skynder sig at forklare: "Vi skal hjem og se tv, der kommer noget om os i TV2-Lorry".

S.H. sætter sig ind i en bil og bakker brat ud, mens han taler i mobiltelefon. Lomholt ser sigende på mig. Den er jo helt galt med den kørsel, men tiden er ligesom ikke inde til at påtale det nu.

Et øjeblik efter er forpladsen tom for unge. Klokken er syv, og man er i tv.

Inde i centret er butikkerne ved at lukke, og snart er alt gabende forladt. Der er gået fuldstændig forstad i centret. Butikken Gourmet & Gourmand med designermineralvandet og pestoen i de små glaskrukker har rullet skodderne ned.

Men lige overfor er der dog åbent alle dage indtil 23 for en anden type kunder i spillehallen Chancen med 36 velsmurte spillemaskiner. Her er der ifølge facaden "kontant udbetaling", og det er da en chance, man ikke skal gå glip af, hvis man bor nord for Nivås økonomiske demarkationslinje.

Og det er lige præcis på dette tidspunkt, da alle kan høre en knappenål falde til jorden i Nivå og omegn, at den første eksplosion rammer centret. Boom, her har I os tilbage, de store børn I helst ikke vil lege med.

Flere brag følger, mens midnat nærmer sig, og politiet atter en gang beslutter sig for at smide fløjlshandskerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her