Læsetid: 2 min.

Klokkerne ringede

Museumsmøde på National Gallery i London med John Donne, manden bag et af verdens smukkeste citater. David Beckham snorksov ved siden af
20. april 2006

LONDON - Maleriet hænger først for, når man træder ind i Londons National Portrait Gallery på St. Martins Place. Ikke mange standser op eller synes i det hele taget at bemærke det, og særlig stort er det heller ikke. Det ligner så mange andre malerier fra de gamle dage, og folk vil hellere se de helt moderne portrætter af kendte nutidsmennesker a la dem, som hænger på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Eller det videoportræt, der afspilles uophørligt her i galleriet, og som viser en i timevis sovende David Beckham med ring i øret. Kunstneren bag ville fremstille noget originalt, som kunne konkurrere med alle de andre billeder, hvorfor han gjorde som i sin tid Andy Warhol: Filmer en mands nattesøvn i nærbillede.

Foran videoen sidder to store skolepiger og stirrer betaget på deres fodboldhelt, der engang imellem grynter lidt eller bevæger hovedet en anelse. De er fascinerede.

Kendt via Hemingway

Tilbage til maleriet, der - som der gøres opmærksom på - kun hænger her midlertidigt. Det forestiller forfatteren John Donne, og allerede her vil en klokke ringe - også for mange danskere, idet denne forfatter har skrevet en af de smukkeste passager i verdenslitteraturen.

Kuriøst nok er passagen blevet kendt via en anden forfatter, Ernest Hemingway, der placerede den som indledningscitat til sin roman fra den spanske borgerkrig, og også lånte titlen Hvem ringer klokkerne for? fra John Donne: "Intet menneske er en ø, en verden for sig. Ethvert menneske er en del af et kontinent, en del af et hele. Om en lerklump skylles bort af havet eller et forbjerg, eller din vens hus eller dit eget, Europa bliver mindre derved; ethvert menneskes død river noget fra dig, thi du er et med den ganske menneskehed. Ethvert menneskes død tager noget fra mig, for jeg er en del af menneskeheden.

Derfor skal du ikke spørge: Hvem ringer klokkerne for? De ringer for dig."

Romantisk elsker

Mange enkeltpersoner har udtalt, at dette citat har betydet noget for deres personlige udvikling, og både kristne og socialister har taget det til sig, men det er ikke knyttet til nogen ideologi. Ordene blev skrevet så tidligt som i 1624, og hvem var så denne John Donne egentlig?

En elizabethansk poet, som levede på Shakespeares tid, og som skrev højstemte digte om livet, kærligheden og døden. Maleriet, som også omtales i Donnes testamente, viser denne med blød hat og åben krave som ung mand i "rollen som romantisk elsker," oplyser museet. Han dukker på billedet frem fra en mørk baggrund, og en inskription (på latin) siger: "Oh, kvinde, oplys vort mørke."

Maleriet har hidtil været i privat eje hos en adelig person, som lige er død, hvorfor Sotheby's har sat det til salg. Hvis museet kan rejse et beløb på 1,6 millioner pund inden slutningen af juni, kan museet få lov at købe det, for sådan gør man i England, hvor de store museer skal klare så meget som muligt af økonomien selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her