Læsetid: 1 min.

Kludetæppe-parlament skal danne regering

Det uklare valgresultat ved onsdagens hollandske parlamentsvalg gør det problematisk at danne regering. En bred koalition synes nødvendig
24. november 2006

Hollandske politikere forberedte sig i går på seje forhandlinger for at skrue en koalitionsregering sammen, efter at valget resulterede i et delt parlament uden et flertal til hverken venstre- eller højrefløjen.

Koalitionsforhandlingerne vil blive "umådeligt komplekse", sagde afgående premierminister Jan Peter Balkenende, hvis Kristendemokrater igen blev parlamentets største parti i et valg, der også medførte overvældende støtte til det stærkt venstreorienterede Socialistparti.

Kristendemokraterne fik 26,6 procent af de afgivne stemmer, hvilket svarer til 41 af de 150 pladser i den hollandske nationalforsamling. Socialdemokraterne, der er nærmeste rival, fik 22,1 procent af stemmerne, hvilket giver dem 32 pladser. Men valgets store sejrherre var den tidligere fabriksarbejder Jan Marijnissens antiglobaliserings og anti-reformistiske Socialistparti, som fik 16,6 procent af stemmerne og gik fra ni til 26 pladser og dermed blev parlamentets tredje største parti.

Valget resulterede i et kludetæppe-parlament, hvor midterpartier som Kristendemokraterne, Socialdemokraterne og det borgerligtliberale parti, VVD, tabte terræn til deres mere rabiate modstandere.

Ud over Socialistpartiets fænomenale fremgang, så dukkede Geert Wilders anti-islamiske, anti-immigrations Frihedsparti ud af intet og fik 5,9 procent af stemmerne, hvilket svarer til ni mandater, mens den lille socialt bevidste Kristne Union fordoblede mandattallet til seks.

Umulig gruppering

"Resultatet skaber en temmelig kompliceret politisk situation," sagde Marijnissen i går inden et møde i Socialistpartiet.

Selv om han inden valget havde udelukket at samarbejde med Kristendemokraterne, så sagde Marijnissen nu, at han følte, at det var hans pligt at mødes med Balkenendes parti og Socialdemokraterne for at undersøge muligheden for en koalition.

Adskillige hollandske analytikere mente, at en sådan gruppering ville være umulig, da Kristendemokraterne ikke synes at være parate til at foretage et stort sving mod venstre.

Den hollandske statsleder, dronning Beatrix, mødtes i går med sine politiske rådgivere, statsrådets vicepræsident samt formanden for parlamentet og formanden for senatet.

Lederne af de politiske partier ventes at følge i dag, og på baggrund af samtalerne vil dronningen udpege en såkaldt informateur, som skal prøve at kortlægge mulige koalitioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her