Læsetid: 3 min.

Klynk eller?

Administration er en funktion, der er værd at investere i. Svar til Lars Qvortrup
27. september 2006

For et par år siden hørte jeg et interview i radioen med en humanistisk forsker. Det fandt sted engang i 1960'erne på Det Kongelige Bibliotek, og stemningen var intens. Forskeren sad ved et lille bord læsset med bøger, og journalisten spurgte hviskende, hvad han så lavede. Jo, han studerede kærlighed ved første blik. Her var virkelig en forsker helliget sit studie. På en gang fordybet og fuldstændig afskåret fra samfundets støjen.

I dag mødes ikke mindst unge forskere med et hav af forskelligartede forventninger. En forsker skal selvfølgelig forske og gøre sin forskning gældende både dansk og internationalt. En forsker skal også undervise. Han (for det er desværre typisk en han) forventes også at opbygge stærke internationale netværk for at udbrede sin forskning og lade sig forme af andre, men i lige så høj grad fordi internationale kontakter er en nødvendig ressource ved ansøgning af f.eks. EU-midler. Hermed er vi halvvejs inde på endnu en forventning. Basismidlerne bliver stadig mindre, og forskeren skal derfor levere et konstant flow af ansøgninger om forskningsmidler. Fundraising forventes at være en almen forpligtelse for en forsker, og han forventes at opdyrke og pleje netværk og forbindelser med organisa-tioner i det omgivende samfund. Forskning skal også for-midles. Det handler selvfølgelig om at besvare spørgsmål fra journalister, men også om kronikker, opbygning af partnerskaber med erhvervslivet og om indimellem at skrive på dansk, selv om det ikke rigtig tæller. Omstilling kræver ledelse: Fusioner, uddannelsesudvikling, program-mer for internationale studerende, tværgående forsknings-grupper, nye indsatsområder og event management forudsætter, at forskeren også er leder og politisk dyr.

Det kan lyde som klynk, og sådan ender det ofte også på vores universiteter. Men det kan også vendes om. Aldrig har så mange villet så meget med universiteterne, og det er simpelthen en enestående mulighed. At der er forventnin-ger til os, giver os fantastiske muligheder for ikke blot at skabe gyldig viden, men også at gøre vores viden gældende.

Der er to mulige strategier for håndtering af overstående mangfoldighed af forventninger. Den ene er individualise-ring. Hermed lægges forventningerne alene på den enkelte forsker, og vi gør universitetet afhængig af, at vi kan skabe tilstrækkelig mange superforskere, der kan performe på samtlige parametre. Det er vejen over i klynkeriet, hvor omverdens forventninger forveksles med sure krav og forskningsforhindringer.

Den anden strategi er at kollektivisere svaret på de mange forventninger. Det kræver, at vi skaber institutter, der kan aflaste forskerne langt mere bredspektret end tidligere. Et institut må som minimum have administrative medarbejdere, der kan assistere med at skrive forsknings-ansøgninger, tage del i udarbejdelse af forskningsstrategier, stå for markedsføring af instituttet, understøtte forskerne helt ind i hjertet af deres artikelskrivninger f.eks. med interne engelsksprogede redaktører, som ikke blot er sprog-granskere, men også rådgiver forskeren i at ramme tonen og genren i de enkelte tidsskrifter, så flere artikler hurtigere kommer igennem. Det administrative personale skal være medledere og bidrage til at løfte forskernes mange ledelses-opgaver. Det kræver, at vi investerer ledelsesenergi i dem, og at vi holder op med at tænke på administrationen som en udgift, der dræner institutterne for forskningsmidler, og i stedet tilkender dem en understøttende funktion, der er værd at investere i, (jvf. Lars Qvortrups indlæg i Inf. 18/9).

Der tales meget om fusioner af universiteter, men i mine øjne er det afgørende, at vi har ledede institutter med tilstrækkelig organisatorisk og ressourcemæssig kapacitet til at understøtte forskerne i alle deres mangfoldige opgaver.

Niels Åkerstrøm Andersen er professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Copenhagen Business School

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her