Læsetid: 3 min.

Kønsforskel, rationalitet eller omvendt

Alle vil åbenbart have, at egenskaber 'naturligt' hører det ene eller det andet køn til. Men hvem er så rationel, hvem er matematisk - og hvad er skidt og kanel?
29. juli 2005

Jeg er ganske sikker på, at fandtes kønsforskellen ikke (længere) så skulle den første idiot nok finde på den igen. En idiot er sådan én, som der kun findes én af, husker jeg lige på, og det er der ingen, der kan holde ud. Man kan faktisk ikke, trods vore smaskindividualistiske tider, holde ud at være den eneste ene... af slagsen. Og de første to slagser er de to køn. Vi jager og de laver unger og mad. De er fra Venus og vi er fra Mars, og har vi så forklaret noget måske?

Kategoriseringen dukker lynhurtigt op. Piger er ordentlige og drenge er rodede er en af de sidste versioner, jeg har læst. Da tænkte jeg lykkeligt over mine egne rodedynger, der beviser at jeg er... en rigtig mand. Mærkeligt nok var det lige omvendt, dengang jeg var purung, da var piger berygtede for at være rodede, og drenge var sådan nogen, der huskede at betale regninger og melde abonnementer af. En læser synes, at jeg bare skal acceptere, at der er to køn og, at de kan hver sine ting. Hvad for nogle ting, kunne jeg godt tænke mig at vide, inden jeg sættes i en ny bås? Rodet eller ikke rodet? Matematiker eller ikke-matematiker? Jæger eller samler?

Jeg talte ikke om kvindekønnet som sådan, men om unge piger, lige nu, lige i den alder hvor det faktisk er katastrofalt, at man vælger et emneområde fra, bare fordi man har travlt med at være anderledes - end drenge for eksempel. Og nu er der jo en myte om, at drenge er sådan nogen rationelle nogen, mens piger er mere irrationelle. Hvis jeg skulle falde i grøften, kunne jeg næsten komme til at sige, at stort set alle de mænd, jeg har kendt, har været langt mindre rationelle end både jeg selv og langt de fleste kvinder, jeg har kendt. Jeg vil naturligvis ikke falde i denne grøft. Blot sige, at rationalitet i denne forbindelse nok har noget at gøre med, hvor mange parametre og præmisser man putter ind i sine overvejelser, og dér kan folk sandelig være meget forskellige.

Men jeg vil gerne vende tilbage til det med de unge piger og matematikken - og rationaliteten. For her var det jo, at jeg ønskede at gennemhulle en endnu større myte, end den om at mænd er rationelle. Det er nemlig myten om, at matematikken er rationel. Eller endnu mere filosofisk; myten om hvad rationalitet overhovedet er og kan være. En anden læser påpeger nemlig, at matematik ikke er spor mystisk, og det er jeg så ikke enig i. Det er altså ikke kun mig, men store matematikere der har været af den holdning - et emne der må uddybes andetsteds.

I al fald er det sådan, at så længe man bilder folk ind, at matematikken er rationel, lige så længe kan man ikke forvente, at folk, der er tiltrukket af noget irrationelt, interesserer sig for den. I dette tilfælde unge piger, men vi vil måske opdage, at det også bliver tilfældet for unge mænd (eftersom for eksempel det med rod og orden har kunne omvendes på en generation) og ak, så har vi ikke en eneste matematiker tilbage. At hævde at unge pigers manglende interesse for matematik har med hormoner at gøre, det er i øvrigt ikke irrationelt, det er ganske simpelt dårlig videnskab. At to elementer er til stede på en og samme gang, beviser på ingen måde, at der er et årsagsforhold mellem dem. Ingen undersøgelser har vist, at østrogen og matematik har noget med hinanden at gøre. Der findes masser af lande, hvor pigerne er lige så "gode" til matematik som drengene, uden at deres østrogental er faldet, eller hvad det nu er, man tror, man går og måler på.

Når vi nu har fået skilt dette skidt fra dette kanel, kan vi måske vende tilbage til, hvorfor det i allerhøjeste grad er nødvendigt også at få pigerne - eller hvem der nu til en given tid interesserer sig for det irrationelle - til også at interessere sig for matematik og for videnskab. Det er det, fordi det er områder, der kræver en kreativitet, man ellers traditionelt set tror tilkommer de humanistiske fag eller det "der har med mennesker at gøre". Hvis alle de forsøg, der er gjort på at få piger til at lære matematik er blevet gjort ud fra den herskende ideologi om matematik, jamen så er der slet ikke gjort forsøg nok. Og det er synd for matematikken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu