Læsetid: 5 min.

Kold kylling

I sin nye rolle som udfordrer til Armstrong var Michael Rasmussen ikke til at ryste på første dag i Alperne
13. juli 2005

At Michael Rasmussen er blandt verdens skrappeste til at køre opad, vidste vi i forvejen, men hvis man for 14 dage siden havde sagt, at den tynde mand fra Tølløse skulle konkurrere med Lance Armstrong om sejren i Tour de France, var man blevet erklæret for gal. Bjergtrøje, ja. Etapesejr, ja. Men at han efter første etape i Alperne skulle ligge nummer to i klassementet blot 38 sekunder efter amerikaneren, der påny er i gult, og komfortable 2'40 minutter foran nummer tre, Ivan Basso, kunne end ikke han selv have forestillet sig? No way!

Men det blev kendsgerningen på en dag, hvor Lance Armstrong sin vane tro satte alt og alle på plads på den første etape i de højeste bjerge og bortvejrede alle spekulationer om hans muligvis manglende motivation og form. Et øjeblik så det ud til, at han var sårbar, da han kun havde en enkelt hjælper tilbage og endnu langt til mål, men måden, han udnyttede sin kronprins Jaroslav Popovich på, var sigende for hans selvbevidsthed: Han beordrede den unge ukrainer til at accelerere det kraftigste, han kunne, med sine sidste ressourcer, og da de var brugt, tog han selv over med stensikker viden om at kunne klare resten uden hjælp.

Bøjede ribben

Mandefaldet var opsigtsvækkende i Armstrongs oprydningsarbejde. Bjergfolk, som man havde ventet noget af, som Iban Mayo og Roberto Heras, måtte slippe bemærkelsesværdigt tidligt, og klassementshåb som Botero, Karpets og Menchov blev nådesløst smidt af. At Jan Ullrich med vejrtrækningsproblemer på grund af bøjede ribben kom i vanskeligheder sammen med vennen Andreas Klöden var ikke så uventet, men at T-Mobiles sandsynligste afløser for Ullrich som førstemand, Alexander Vinokourov, blev helt smadret af en enkelt forcering foran, var sensationelt. Den frygtede tyske trio, Ullrich, Klöden og Vinokourov forspildte vel alle senere taktiske muligheder for angreb på skift på en enkelt katastrofal eftermiddag. Ikke blot på grund af deres tidstab på denne første Alpedag, men på grund af de svaghedstegn, som blev så grusomt udstillet.

Heller ikke Bjarne Riis kan være tilfreds med sit holds indsats. Endnu mens Arm-strong havde mange af sine folk omkring sig op til Courchevel, angreb Carlos Sastre meget prisværdigt og veltimet. Meningen var, at konkurrenterne skulle køre sig møre på at hente ham, så Ivan Basso kunne køre, men Sastres angreb var uden snert. Han kom ikke væk, holdt ikke længe - og måtte oven i købet slippe kontakten med både de bedste og de næstbedste efter sin forgæves forcering. Bobby Julich måtte også skuffende give tidligt slip, og på samme måde som T-Mobile har Team CSC mistet muligheden for at benytte Sastre og Julich taktisk. De er simpelt-hen kørt for langt bagud allerede, til at et angreb fra dem er farligt for nogen. Sådan som situationen er lige nu, i hvert fald.

Til gengæld kørte Ivan Basso så nogenlunde op til det forventede. Han måtte slippe ved en af Armstrongs mange forceringer, men fandt sin egen rytme, og hans tidstab på 1'02" er ikke en katastrofe, hvis det er andenpladsen, han nu kører for.

Og den plads er pludselig hamrende interessant set fra en dansk vinkel. Jeg og mange andre danskere har vænnet os til at holde med CSC's italiener, men hvis han skal avancere fra sin nuværende tredjeplads, så er det jo Michael Rasmussen, han truer, og det vil vi vel ikke have, vel?

Det første tegn på Rasmussens nye status som klassementsrytter kom, da hans holdkaptajn på Rabobank, Dennis Menchov, blev smidt af Armstrong og endte med en ordentlig øretæve. Og det andet var selvfølgelig, at den tynde mand og de to spaniere Mancebo og Valverde var de eneste, der kunne holde trit med amerikaneren. Rasmussen endda med frapperende lethed og overskud til at angribe for etapesejren et par gange på de sidste kilometer, men uden at være i stand til at køre afgørende væk. Men pyt.

Da Rasmussen ikke var kommet væk inden den sidste kilometer, var hans muligheder for en etapesejr udtømt. Hans accellerationsevne er fremragende, men i en afslutning er han uden det afgørende punch, og sådan har det altid været.

Det har til gengæld Ale-jandro Valverde. Armstrong angreb på den sidste kilometer, men den unge spanske starlet havde ikke besvær med at følge ham, og på en afslutning som denne er Valverde simpelthen verdens bedste. Det er hans første Tour, og han er med for at lære, men læretiden har været meget kort, og det var et ge-nerationsskifte, der fandt sted, da de to krydsede stregen ni sekunder før Rasmussen og Valverdes holdkaptajn på Illes Balleares, Francisco 'Paco' Mancebo.

Med sine 31 år er Michael Rasmussen ikke nogen ungdomsoprører, men alligevel en helt ny skikkelse i løbet. Først og fremmest på grund af sin ændring af prioritering. Fra at være den ryttertype vi så forleden i Alsace, der jagter en etapesejr ved en enkelt storslået manøvre, til at være en, der skal sidde med i bjergafslutningerne hver eneste dag. Nu både for at samle points til sin bjergtrøje og for at holde snært trit med den gule. Måske oven i købet for en dag at angribe den, men det er jo næsten ikke til at drømme om.

Den nye rolle var sandsynligvis årsagen til, at Rasmussen i går ikke forsøgte sig med et tidligere angreb. Han har ingen erfaring i at skulle køre stabilt på allerhøjeste niveau i tre uger, og det bedste, han kan gøre lige nu, er at holde sig tæt til Armstrong og få bevidsthed om sin egen holdbarhed. Så kan han - når eller hvis han har forvisset sig om den - blæse til angreb i Pyrenæerne. Hvilket uventet perspektiv for en mand, som allerede forleden indfriede de forventninger, der var stillet til ham, og som han havde stillet til sig selv, men som nu pludselig er førsteudfordrer til en godt nok ganske frygtindgydende Lance Arm-strong. Og så er Rasmussen endda den klassiske bjergrytter i den rolle, som ikke er set siden Marco Pantani.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her