Læsetid: 2 min.

Den kolde flod

Stalins yndlingsdatja ved Sortehavet er opkøbt af en russisk rigmand - det betragter Georgien, diktatorens fødeland, som tyveri af et nationalklenodie
4. oktober 2005

På højden af sin magt yndede Stalin at tilbringe måneder i Den Kolde Flod. Således kaldte han sin private datja, og herfra styrede han sit vidtstrakte imperium og udtænkte mange af de dødbringende rænkespil, der gjorde ham til sin tids mest frygtede skikkelse.

Stalin og hans håndgangne mænd lod opføre flere luksuriøse sommerresidenser ved Abkhasiens solbeskinnede sortehavskyst, 1.600 km syd for Moskva. Og når magteliten ferierede her, blev disse idylliske omgivelser til selve det mørke hjerte af Sovjetunionens politiske liv.

Nu er Den Kolde Flod (eller Kholodnya Rechka som den hedder på russisk) så atter kommet i centrum for politiske magtkampe - denne gang i form af en territorialstrid imellem Rusland, Abkhasien og den hedengangne diktators fødeland, Georgien, efter at det er kommet frem, at Stalins datja, hvis interiør står fuldstændig som da diktatoren levede, er blevet købt for 10 mio. dollar af Oleg Deripaska, en af Ruslands rigeste kapitalister.

Georgien, som støder op til Abkhasien, insisterer på, at hvad Deripaska har købt, er et stjålent nationalklenodie. Den georgiske præsident Mikhail Saakashvili insisterer nemlig på, at hele Abkhasien, herunder Stalins datja, tilhører hans land og kræver det tilbage. Det afviser abkhaserne, som har erklæret sig uafhængige. De insisterer tværtimod på - og heri får de russisk opbakning - at de har al mulig ret til at sælge Kholodnya Rechka og en hoben andre eksklusive feriepalæer i området.

Med hjælp fra russiske våben og frivillige drev abkhasiske styrker georgiske tropper og 150.000 georgiere ud af republikken i 1993 i en løsrivelseskrig, der lagde store dele af den lille republik i ruiner. Ikke meget er bygget op siden, og abkhaserne sætter nu deres lid til, at russisk kapital og indtægterne fra salg af datjaejendomme skal finansiere hårdt tiltrængt genopbygning.

Kholodnya Rechka er kun en af fem datjaer, Stalin lod bygge til sig selv i Abkhasien, men den mest berømte af dem. Den olivengrønne toetagers datja blev opført i 1930 på Stalins personlige ordre. Skjult bag fyrretræer er ejendommen ikke synlig fra Sortehavet og er også fra luften vanskelig at få øje på. Sådan foretrak den paranoide diktator det. Så optaget af sikkerhed var han, at han aldrig svømmede i havet. Dog kunne han få saltvand derfra pumpet ind i sit badeværelse, hvis han drejede på en hane. I datjaen kan man også se Stalins seng, som han fik specielt afkortet, da han var under 167 cm høj, men hadede at føle sig lille.

Når han vandrede rundt på sin grund, afskyede han at støde ind i sine livvagter, som derfor helst gemte sig bag fyrretræerne. Engang kom lokale børn til at gå ind på Stalins private strand, hvad der kostede deres ulykkelige forældre 10 år i Gulag. Fra Kholodnya Rechka fører en specialbygget elevator ned til stranden, der ellers kun kan nås via en stejl og snoet sti.

Før Deripaska købte Kholodnya Rechka, kunne besøgende turister indlogere sig i datjaen og for blot 50 dollars sågar overnatte i Stalins seng.

Abkhasiens subtropiske klima og smukke beliggenhed ved sortehavskysten gav det i kommunisttiden tilnavnet Sovjets riviera. Mikhail Gorbatjev havde også en overdådig datja her. Det samme havde Stalins efterfølger, Nikita Khrusjtjov, og hans frygtede chef for det hemmelige politik, Lavrenti Beria.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu