Læsetid: 3 min.

Kom, lad os hykle lidt

Telefonen ringer. Det er fra Danmark. Endnu et akut tilfælde af boligfeber vil lige forhøre sig om markedet i Berlin
21. januar 2006

Hvis man først har tunet ørerne ind på det, kan man næsten ikke høre andet end den sagte mumlen om erhvervelsen af fast ejendom i Berlin. Emnet er på alles læber for tiden.

I ICE-toget fra Hamborg løber syv forretningsmænd fra Sverige, England og Spanien tilfældigt sammen i restaurantvognen:

"Vi går efter tre objekter, ikke noget stort, bare 15 mio. euro," orienterer den ene af spanierne de øvrige.

"Lad os lade som om, at vi er arkitekter," foreslår en lattermild englænder. "Jeg er Renzo Piano."

De fniser. Stemningen er høj, de syv mænd er på deres livs indkøbstrip: Ejendomsmarkedet i Tyskland er i bund. Vil man i disse år være sikker på at spinde guld , bør man investere i fast ejendom her. Intet andet marked synes at tilbyde så sikker en værdiforøgelse under så trygge retsforhold. De har været i gang i dagevis, kan man se. Deres jakkesæt er krøllede, håret ved at være fedtet. Berlin er bare et stop på trippet. De begynder at drikke rødvin. Midt på dagen!? Det kan kun vindere tillade sig.

"Jeg er Renzo Piano," råber englænderen.

"Thi-hi-hi."

. Ejerlejlighederne skal være så fantastisk billige, at selv TV-Danmark har berettet om dem.

Hver en småsparer vil med på vognen, inden toget er kørt - småsparerne ved bare ikke helt, hvor toget kører dem hen, og hvad billetten koster.

"Der sker jo så meget i Berlin," ved den ene.

"I København kan man ikke finde noget mere," siger en anden, der føler sig overhalet af opsvinget.

Det handler om middelklassens drøm om fast ejendom og udsigten til store penge. Ved hjælp af friværdien fra huset i Vanløse kan det lade sig gøre at ekspandere, sikre sig bolig nummer to eller tre i en international metropol, en kulturby med masser af spændende værtshuse.

Langt de fleste danskere går efter 'en ejer' midt i byen. Måske vil de låne den ud til venner og familie, ellers skal den bare stå klar som et ekstra sommerhus til vinterweekender, så ånden kan varme sig (og formuen yngle, forhåbentlig).

For et par årtier siden svor de sikkert alle til Grundtvigs 'ved jorden at blive' - belært af kartoffelkur og rentespring - i dag kan det ikke blive penthouse nok.

Jeg forsikrer alle om, at det skam er en god idé, de har fået dér. Og der sker jo en masse i Berlin. Jovist. 1.000 arrangemeneter om dagen, har jeg læst et sted. Så det...

Men som ugerne går, bliver jeg også nervøs. Der er altid noget galt, hvis helt almindelige lønmodtagere har mulighed for at gøre en gylden handel. Sådan fungerer kapitalismen ikke, den er kun for de udvalgte. Boligmarkedet i Berlin har allerede oplevet et voldsomt dyk, da investorerne forbyggede sig i 1990'erne, og mange blev blanket af.

Og selv hvis Tyskland overvinder krisen og markedet går op, er der stadig noget galt: Mine danske bekendte søger alle mod Prenzlauer Berg, et charmerende 'Nørrebro' på bakken nær Berlins østlige centrum. Men hvad sker der med sådan et kvarter, når tusinder af danskere køber lejligheder for at indrette sommerhuse? Kvarteret vil visne hen, når et større antal indbyggere sjældent viser sig i det og aldrig engagerer sig.

Har lokalpolitikerne tænkt på det? Jeg begynder at ringe rundt. SPD og De Grønne svarer ikke, CDU og venstrepartiet Die Linke/ PDS forstår ikke spørgsmålet. CDU knalder røret på, mens Die Linke/PDS lader mig tale ud.

Partiets byplanansvarlige har end ikke hørt om fænomenet. Han tror, at danskerne lige som alle andre investorer blot vil leje lejlighederne ud på almindelige vilkår. At de skal stå tomme det meste af året kommer bag på ham.

"Jeg vil rejse spørgsmålet i bydelsrådet," siger PDS til slut.

Spørgsmålet er også, om danskerne kan være det bekendt. Vi opretholder en sommerhusregel, specielt designet til at holde tyskerne væk fra vores Vestkyst. Ved skæbnens subtile ironi er danskerne nu ved at gøre en bydel i Berlin til dansk sommerhusområde. Var det virkelig meningen?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu