Læsetid: 3 min.

At komme helt til tops

Det er forfatternes drøm... men i Danmark har bogbranchens eget blad i mange år ikke villet bringe listerne, fordi de ikke var troværdige nok. Og var det rimeligt, at fagbogslisterne i år pludselig var blokeret af ti sudoku-bøger, altså dem med hovedbrudsopgaver a la kryds- og tværs...?
18. november 2005

Stort set enhver forfatter håber, at den kommende bog havner på bestsellerlisten. Men man taler også i visse bogkredse om 'bestsellerismen' med en vis foragt. For litteratur handler jo om kvalitetet og ikke om salgstal...

Selve listerne regnes for godt læsestof i aviserne. Man lader lige øjet glide ned over ugens tophits - og får måske lyst til at købe.

"Det er selvforstærkende. Det er der ingen tvivl om," siger Troels Bek, der er underdirektør hos Arnold Busck.

"Ikke for at undervurdere kunderne, men de kan jo godt lide lidt støtte. Bogudgivelserne er jo en jungle, og hvis de ikke lige er medlemmer af en bogklub, så kan de godt lide at støtte sig til bestsellerlisterne. Det og mund-til-øre er jo den bedste anbefaling, der findes."

Arnold Busck er en af tre store kæder af boghandlere, som udformer lister.

"I alle 16 butikker har vi i et års tid haft elektronisk aflæsning af det, vi sælger. Salgstallene er 99 procent korrekt," fortsætter Troels Bek, der lige i farten nævner, at Dan Brown, ham med Da Vinci Mysteriet, har toppet i lang tid med flere titler på den skønlitterære liste. Ligesom Morten Ramslands Hundehovede og Ib Michaels Grill har været højt oppe. "Og den gode hr. Leth har jo også lettet på sig," tilføjer han.

- Hvilke fagbøger har toppet i det seneste år?

"Lige pludselig lå ti forskellige storsælgende udgaver af sudoku øverst. En af dem solgte i løbet af få måneder 70.000 eksemplarer. Det var voldsomt."

Buscks lister offentliggøres på TV 2's tekst-tv og DR's hjemmeside samt i Politiken og flere andre dagblade.

Slankebøger hitter

Helle Højsgaard er assistent i indkøbs- og marketingafdelingen hos Gad, der får salgstal ind fra 16 butikker uge for uge. Hun nævner også sudoko samt yderligere en kategori:

"Der er mange slankebøger - Lene Hanssons Spis rigtigt og Du er hvad du spiser har ligget der rigtig længe," konstaterer hun. Skønlitterært har året været meget præget af Dan Brown, og hun erindrer sig også Christian Jungersens Undtagelsen, B.S. Christiansen: Et liv på kanten, bøger om Mærsk og Margrethe II samt Nynnes dagbog.

Gad offentliggør i Jyllands-Posten og lægger listen ud på internettet, men ikke på tv-stationernes hjemmesider.

Malene Schioldan, bogkoordinator for den tredie store kæde, Bog & Idé, siger:

"Med 66 butikker er vi jo nok den mest repræsentative af dem." Ud over de allerede nævnte fremhæver hun Bill Clinton og Jette A. Kaarsbøl blandt årets storsælgende forfattere.

Bog & Ide får salgstal ind hver dag og laver lister hver mandag, som sendes til aviserne, men ikke tv. De tre kæders bestsellerlister er i øvrigt i det store hele relativt ens, specielt hvad de mest sælgende bøger angår.

Lokal højdespringer

Bogbranchens eget fagblad Bogmarkedet har hidtil vægret sig ved at bringe bestsellerlister. Hvorfor ?

Chefredaktør Nils Bjervig fra branchebladet Bogmarkedet svarer:

"Hvis vi som brancheblad skulle bringe dem, skulle jeg være helt sikker på, at vi fik rent faktisk konstaterede tal og dokumenterbart salg over disken ind, men tidligere tiders lister har ikke været helt troværdige."

- Hvad var der galt?

"De byggede på mundtlige indberetninger fra udvalgte boghandler. Jeg ved et tilfælde, hvor en meget lokal bog, der kun var trykt i 1.000 eksemplarer eller sådan noget, pludselig kom ind på en andenplads, fordi den solgte godt i den lokale boghandel. Sådanne skævheder gør, at det har knebet svært med troværdigheden. Jeg kan heller ikke sige mig fri for en fornemmelse af, at nogle boghandlere har benyttet anledningen til at se på, hvilke stabler man havde, som man gerne ville af med."

- Hvad så nu?

"Efterhånden tror jeg godt, man kan have meget stor tillid til dem med de nye kasseterminalsystemer. Vi vil snart gå i realitetsforhandlinger med boghandlerforeningen og andre om at få lavet en samlet liste - og f.eks. supermarkederne har jo en længere tradition for at kunne vise præcis, hvor meget der er solgt pr. stregkode. I 2006 vil vi så komme med nogle bestsellerlister, når vi har fået strikket en god model sammen."

Bølge og bobler

- Er det rimeligt over for andre fagbøger, at 10 sodoku-bøger topper en bestsellerliste?

"Min holdning, om man kan lide resultatet eller ej, er, at det skal være de faktiske tal, der bestemmer. Men man kan jo forestille sig det, som kaldes 'bobler' i andre lande. Altså registrere hvilke bøger, der ligger uden for og venter, til Brown-, Potter- og sodoku-bølgerne er ovre. Det er sådan noget, vi også skal snakke om."

Interviews med fem danske bestsellerforfattere side 32, 36-37 og 38-39

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her