Læsetid: 3 min.

Kommentatorer: SF kommer ikke med i regering

Politiske eksperter har svært ved at tro på, at SF kommer med i en regering. Den socialdemokratiske åbning til Villy Søvndal & Co. er primært et skulderklap og snu taktik, lyder analysen
8. december 2006

Man skal ikke glæde sig for tidligt i SF's gruppe, hvis man ellers har en minister i maven.

Sådan lyder advarslen fra flere politiske kommentatorer, som ikke tror på ministertaburetter til Villy Søvndal og hans partifæller.

Når Socialdemokraterne nu melder ud, at et regeringssamarbejde med SF er en mulighed, er det primært udtryk for snu taktik, mener politisk kommentator Erik Meier Carlsen, som har fulgt Socialdemokraterne tæt gennem mange år.

Han peger på, at også den Socialdemokratiske gruppeformand Jens Risskov Knudsen op gennem 1980'erne lod SF forstå, at de var velkomne i en regering, hvis de kunne acceptere grundlaget. Vel vidende, at det aldrig ville blive en realitet. Og det vil det heller ikke denne gang, spår Meier Carlsen:

"Det er en snedig melding, som sikrer Helle Thorning-Schmidt loyal opbakning fra SF, og som samtidig lukker munden på de i den socialdemokratiske gruppe, som tidligere har talt for at få SF med," siger han med henvisning til Svend Auken så sent som i juli ytrede, at SF var klar til at få ministerposter, hvis oppositionen vinder næste valg.

"Det er det mest fornuftige, S kan sige nu, men jeg kan ikke se, at de har noget som helst at vinde ved at tage SF med. Bare SF'erne ikke selv tror på muligheden, for så bliver de meget skuffede," siger Erik Meier Carlsen.

Samme vurdering kommer fra politisk kommentator ved Dagbladendes Bureau, Helle Ib.

Et skulderklap

"Jeg anser det ikke for særlig realistisk, for der er både socialdemokrater og radikale, som helst ser en SR-regering. Det vil give dem størst manøvrerum til eksempelvis en skattereform, hvor der også er mulighed for et samarbejde med de borgerlige. Den mulighed udelukkes, hvis man baserer sig for meget på SF,"siger hun.

Helle Ib er enig med socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, når han siger, at der 'principielt ikke er noget til hinder for' at SF får ministerposter, men hun tolker det som et skulderklap og et tak for bidraget til målsætningen om, at oppositionen skal stå mere samlet.

"Og ved at åbne muligheden for et regeringssamarbejde undgår S at fornærme sit støtteparti, som det sker, når regeringen afviser at give DF ministerposter. Meldingen er først og fremmest strategisk, for på bundlinjen styrer S ikke efter en regering med SF," siger Helle Ib.

Som forhenværende presserådgiver for Anders Fogh Rasmussen øjner Se og Hørs chefredaktør, Henrik Qvortrup, en oplagt mulighed for regeringen til nu for alvor at føre skræmmekampagne.

"Det er et skulderklap til SF, men det er også farligt for Socialdemokraterne, for der er virkelig det bedste råstof til en god gammeldags skræmmekampagne. Nu får oppositionens vælgere ikke bare Helle Thorning-Schmidt som statsminister, men hele udtrækket af socialister og kommunister med i købet. Det vil hun blive mødt med i valgkampen," siger han.

Mere fest hos radikale

Henrik Qvortrup mener dog, at den indre logik tilsiger, at der faktisk kan blive plads til SF i en S-ledet regering.

"Og hvis S kan håndtere en skræmmekampagne, vil der klart være fordele i at indlemme SF. De vil være langt mere medgørlige, og man har mere styr på dem, end hvis de sidder som støtteparti. Derfor vil jeg ikke afvise, at det kan blive," siger han.

Ifølge de politiske iagttagere vil S-åbningen til SF lægge yderligere pres på de radikale. Henrik Qvortrup hæfter sig ved, at R for nylig opgav kravet om statsministerposten:

"Jeg mener ikke, at de radikale kan undgå at gå til valg på at støtte Helle Thorning. Men det er indlysende, at meldingen fra S giver ekstra vind i sejlende hos de radikale, som gerne vil orientere sig mere i retning af de borgerlige. Så mon ikke det her kan bidrage lidt til de interne festligheder hos R? Det kunne man godt forestille sig," siger han.

Også Erik Meier Carlsen peger på, at R i forvejen bakser med intern uenighed om, hvilken vej partiet skal gå.

"Presset på dem burde være der i forvejen. Deres linje er fortsat uklar, og når de ikke har sagt ja til Helle Thorning-Schmidt, er det fordi, de ikke kan blive enige. De har et gevaldigt problem."

Ifølge Helle Ib står de radikale mere isoleret end nogensinde.

"De har bestemt pointer i at fokusere på det politiske indhold, men hvis de er alene om det projekt, vil det så tvivl om, hvorvidt deres stemmer kan tælles med i den samlede opposition. Og rent stemmemæssigt risikerer de radikale, at Søvndal får ret i én ting, nemlig at sætte spørgsmålstegn ved, om de radikale overhovedet vil bidrage til, at oppositionen får væltet VKO," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her