Læsetid: 3 min.

Kommissær Nielson

9. juli 1999

SÅ OFFENTLIGGJORDE Poul Nyrup Rasmussen - næstsidste mand blandt EU's statsledere - hvem der bliver dansk kommissær de næste fem et halvt år. Valget er, som det kan læses her på forsiden, faldet på udviklingsminister Poul Nielson, som formentlig nu skal være kommissær med ansvar for udviklingssamarbejde.
Når der skrives formentlig her, er det fordi, Nyrup i går aftes på et pressemøde i Statsministeriet kun ville sige, at Nielson har fået et resortområde, der "svarer til hans evner". Dermed kan det næppe være meget andet end posten som udviklingskommissær.
Hvis det falder i hak, får Nielson en post, der godt nok ikke er præget af hård lovgivning - som det er tilfældet med miljøkommissærposten - men som der til gengæld er penge i: 235 milliarder kroner var EU's samlede bistand på i perioden 1995-2000. Det gør EU til verdens næststørste internationale bistandsdonor kun overgået af Verdensbanken. Og vel at mærke større end FN's udviklingsprogram, UNDP, som for nylig kasserede Nielson som chef.
Kommissionsformand Romano Prodi afslørede på pressemødet, at han samler ansvaret for EU's udviklingsbistand i én kommissærpost mod tidligere fire. Dermed kommer Nielson formentlig til at forvalte et beløb i den kommende femårsperiode, der svarer til, hvad tre-fire kommissærer tidligere har gjort.
Hvis Nielson får den samlede udviklingsportefølje, har Nyrup således fået placeret en dansker på en tung og for Danmark vigtig post. Det skal dog bemærkes, at han også har foretaget et skidt fravalg af Ritt Bjerregaard. På pressemødet i Statsministeriet afslørede Prodi, at "der var overensstemmelse mellem det, Nyrup havde bedt om først, og det, han nu har fået." Det tyder på, at Ritt Bjerregaard fra starten har været valgt fra. Der er ingen grund til at tro, at Bjerregaard ikke kunne have fået miljøkommissærposten, hvis Nyrup var gået efter den.
Det vil miljøorganisationerne givet beklage, da Bjerregaard især i den sidste del af sin embedsperiode har gjort et godt stykke arbejde.

MED FRAVALGET af Bjerregaard overlades miljøkommissærposten efter alt at dømme til den tidligere svenske kultur- og socialminister Margot Wallström, som med en del bitterhed forlod svensk politik efter det svenske valg i efteråret, hvor Persson kasserede hende som minister. Wallström har ikke selv bedt om miljøkommissærposten, og er ikke et indlysende bud på en miljøkommissær: Som miljøkort er hun fuldstændig ubeskrevet. Det var Bjerregaard dog også, da hun startede.
Hvordan opgaverne fordeles mellem det samlede kommissærhold, ved vi "om kort tid". Nærmere ville Prodi ikke komme ind på det i aftes. Han løfter dog utvivlsomt sløret, inden han og resten af den nye Kommission mødes uformelt på et slot i nærheden af Antwerpen fredag i næste uge. Den 21. juli præsenterer han sit mandskab i Europa-Parlamentet. Og på Parlamentets samling i september skal den nye Kommission godkendes.
I tiden frem til da skal Prodis nyudpegede kolleger til afhøringer i Parlamentets relevante udvalg. Det var i forbindelse med udvalgshøringen i sin tid, at Ritt Bjerregaard kom til at sige, at Europa-Parlamentet "ikke er et rigtigt parlament". Så skal man give et Nielson et gratis råd, så lad være med at kalde Parlamentet et 'forkert parlament.'

DET BLIVER nemlig ikke uden genvordigheder for Prodi at få sit nye hold godkendt hos EU's folkevalgte. Den nye store og selvsikre kristdemokratiske gruppe har på forhånd sagt, at den ikke automatisk vil godkende en Kommission med alt for mange socialister i. Og der kommer mange socialister i Kommissionen. Først og fremmest fordi hovedparten af EU-landenes regeringer er socialdemokratiske i øjeblikket.
Det kræver blot et simpelt flertal af de fremmødte parlamentarikere at afvise den nye Kommission. Det flertal er til at skaffe. Af Parlamentets 626 medlemmer er de 232 kristdemokrater. De skal altså blot finde 82 støtter et eller andet sted.

Spørgsmålet er selvfølgelig om de nyvalgte parlamentarikere tør, når det kommer til stykket. Da Parlamentet sidst væltede Kommissionen var det nærmest en kædereaktion af uheld, der tvang Parlamentet op i et hjørne, hvorfra Kommissionen fyrede sig selv. Det gør Prodis nye mandskab ikke. jek

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her