Læsetid: 4 min.

'Kommissionens CO2-mål er et skud i foden'

Alt for uambitiøs energi- og klimastrategi, siger grønne ngo'er, der nu vil starte EU-underskrift-indsamling for 30 pct. CO2-reduktion i 2020. Danmark ikke p.t. i stand til at støtte 30 pct.-forpligtelse, mener Venstre
11. januar 2007

EU-Kommissionen skyder sig selv i foden med sit ny energi- og klimaudspil. Med sin tvetydige melding om CO2-reduktioner til resten af den industrialiserede verden kan Kommissionen være sikker på ikke at nå sit mest ambitiøse mål, en reduktion i udledningerne på 30 pct. i 2020.

Det er vurderingen fra bl.a. miljøorganisationen Greenpeace, der som andre europæiske ngo'er modtager energiudspillet med klar kritik. Det samme gør den hjemlige opposition i Folketinget, mens energisektorens og industriens organisationer samt regeringen er mere positive.

EU-præsident Manuel Barroso præsenterede i går planen i Bruxelles sammen med energikommissær Andris Piebalgs og miljøkommissær Stavros Dimas.

Kommissionen lægger bl.a. op til, at EU-landene skal forpligte sig på mindst 20 pct. reduktion af de klimabelastende CO2-udledninger inden 2020. Men Kommissionen vil meget gerne skærpe forpligtelsen til 30 pct. i 2020, forudsat at USA og andre store CO2-udledere tilslutter sig. Som man skriver i et af baggrunds-papirerne til den ny plan:

"EU er besluttet på at sikre, at den globale temperatur ikke overskrider det førindustrielle niveau med mere end to grader celsius (...) For at nå to graders-målet og som led i en international aftale for tiden efter 2012 kan og bør i-lande forpligte sig til en reduktion på 30 pct. i 2020 i forhold til 1990-niveauet."

Men meldingen om, at EU selvstændigt kun vil binde sig til de 20 pct., vil gøre det umuligt at få andre i-lande med på 30 pct., vurderes det.

"Med den udmelding kan man være sikker på ikke at få de øvrige i-landes accept af de 30 pct. For de vil selvfølgelig tænke: 'Når EU, der kalder sig globalt foregangseksempel, ikke selvstændigt vil tage 30 pct.-målet på sig, så er der ingen grund til, at vi andre skal'," siger Tarjei Haaland, klimamedarbejder hosGreenpeace.

Han påpeger, at miljøkommissær Stavros Dimas i går nærmest opfordrede de øvrige i-lande til at stoppe ved de 20 pct. Dimas sagde i en officiel pressemeddelelse:

"Jeg opfordrer kraftigt resten af den udviklede verden til at følge vores eksempel og foretage reduktioner af samme størrelsesorden som vores og sætte skub i fremskridtet hen mod en international aftale om globale emissionsreduktioner."

'Vores eksempel' vil ifølge Haaland blive læst som de 20 pct., EU-landene i fællesskab er villige til at forpligte sig på, hvis man følger Kommissionens udspil.

En række EU-lande omfattende bl.a. Sverige, Tyskland og Storbritannien argumenterer for en selvstændig EU-forpligtelse på 30, ikke 20, pct. i 2020. Disse lande vil nu have bl.a. Kommissionen som modstander i forhandlingerne op til energiplanens vedtagelse i marts.

Stor mundfuld

Indtil nu har Danmark ikke bakket 30 pct.-landene op, fordi den danske regering endnu diskuterer den hjem-lige energi- og klimastrategi på de indre linjer.

30 pct.-landene kan heller ikke i den kommende tid forvente dansk opbakning, antyder Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt.

"Danmark har påtaget sig en meget stor forpligtelse på 21 pct. CO2-reduktion i 2008-12, som vi skal have løst, og alene den mundfuld er meget stor. Derfor er det svært på nuværende tidspunkt at sige ja til en yderligere reduktion," siger Lilleholt.

- De 20 pct. vil Danmark efter planen have nået længe inden 2020?

"Vi har påtaget os en meget stor opgave, og den skal vi have løst, før vi påtager os yderligere forpligtelser."

- Men Danmark skal mene noget om 20 eller 30 pct. som nyt mål inden marts, hvor EU skal beslutte sig. Vi kan jo ikke vente med at mene noget til 2008?

"Dette er, hvad jeg har dækning for at sige."

- I er nødt til at sige noget mere, inden der er gået to måneder?

"Vi må afvente og overveje indtil da," siger Venstres ordfører.

I EU-Parlamentet siger Lilleholts partifælle Karin Riis-Jørgensen, at selve det at gå efter et nyt forpligtende CO2-mål er godt.

"Jeg havde dog gerne set en mere ambitiøs målsætning om nedsættelse af drivhusgasser på 30 pct., men 20 pct. må vi jo så leve med," siger hun til Ritzau.

Alt for lavt

I Folketinget kritiserer såvel de radikale, Socialdemokraterne, SF som Enhedslisten Kommissionen for ikke at lægge op til mindst en 30 pct.-forpligtelse for EU.

"Målsætningerne ligger alt, alt for lavt i forhold til, hvad der er brug for," siger de radikales Martin Lidegaard, der gerne ser et EU-mål på 40-50 pct. CO2-reduktion i 2020.

"Europa-Parlamentet har for nylig vedtaget en betænkning, hvor man opfordrer til en målsætning om 25 pct. vedvarende energi samt CO2-reduktioner på 30 pct. i 2020. Jeg havde forventet, at Kommissionen ville følge disse anbefalinger. Kommissionen tør åbenbart ikke tænke endnu mere langsigtet og anbefale de større investeringer, som alle klimaeksperter siger er nødvendige," siger Britta Thomsen, S-medlem af parlamentet.

En million underskrifter

Også grønne organisationer som WWF Verdensnaturfonden, Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd kritiserede i går Kommissionen for at være for lidt ambitiøs.

Organisationen Nyt Europa besluttede i går at tage initiativ til en europæisk kampagne for indsamling af en million underskrifter på et krav om mindst 30 pct. CO2-reduktion i 2020.

"Jeg vil nu skrive til vores ligesindede i European Environment Bureau, der er paraplyorganisation for de europæiske miljø- og forbrugerorganisationer, og foreslå, at de sætter en underskriftindsamling i gang for anderledes ambitiøse energi- og CO2-mål. Jeg er sikker på, der i Europa kan samles 1.000.000 underskrifter for denne væsentlige sag. Vi har brug for en stor fælleseuropæisk miljøkampagne for mindst 30 pct. CO2-reduktion," siger Steen Gade, formand for Nyt Europa.

Blandt de organisationer, der i går havde ros til overs for Kommissionens energistrategi, er erhvervsorganisationerne Dansk Energi, Handel, Transport og Service samt Dansk Industri.

Energiminister Flemming Hansen (K) siger i en pressemeddelelse, at "det er en i EU-regi flot og ambitiøs energipakke."

"Vi vil nu se nærmere på de konkrete forslag i Kommissionens udspil. Herefter vil jeg indkalde parterne bag det danske EU-indspil til en drøftelse," siger ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her