Læsetid: 2 min.

Kommunikatoren

David Cameron er favorit til at vinde kampen om posten som leder af de britiske konservative. Han er ung, veluddannet og veltalende med en fotogen, højgravid hustru. Han har selv i en fortalelse kaldt sig for Blairs naturlige arvtager. Men kritikerne spørger hvor politikken er henne
22. november 2005

For seks måneder siden vidste stort set ingen, hvem han var. Et par aviskommentatorer i de konservatives husorgan, Daily Telegraph, havde godt nok nævnt David Cameron og hans kammesjuk George Osborne som de nye strålende stjerner på den konservative himmels firmament. Men herfra og så til at være manden, der skal hive de britiske konservative ud af års politisk ørkenvandring er alligevel noget af et stykke.

Men nu er det alvor. David Cameron, 39 år gammel, skyggeundervisningsminister er favoritkandidaten til posten som ny partileder hos de konservative.

Og det på trods af at han har i hvert fald et alvorligt handicap. Han er umiskendeligt en såkaldt toff - slang for veluddannet overklasse - uddannet som han er på den fineste privatskole og på det fineste universitet, Storbritannien har eller med andre ord: først Eton og så Oxford.

Det kan måske lyde besynderligt i danske øren, men det er et velkendt diktum i britisk politik, at eftersom de konservative i forvejen slås med et image som siger 'partiet for de privilegerede' så er det klart at foretrække, at partiets leder ikke har gået i privatskole (Tony Blair har godt nok gået på Oxford, men han er jo også Labour).

Bedst er det at komme fra en arbejderklassefamilie og der har Camerons rival, David Davis en klar fordel, da han er opdraget af en enlig mor i et socialt boligbyggeri. Han ved (i modsætning til Cameron) hvad virkeligheden handler om, hedder det da også på Davis' kampagnes hjemmeside.

Glamour

Men de britiske konservative parlamentsmedlemmer valgte altså alligevel at give den unge David Cameron en chance ved valget - det er medlemmerne, som i en urafstemning har det sidste ord - efter en imponerende velsmurt kampagne, hvor Cameron i en overbevisende kongrestale argumenterede for, at det konservative parti må forandre sig, moderniseres og følge en midtsøgende kurs, hvis det skal generobre pladsen som det oplagte regeringsparti.

Efter talen hev den tidligere kommunikationsdirektør for Carlton TV sin højgravide, smukke, 34-årige hustru Samantha (hun er selv direktør i kontortilbehørsimperiet Smythson's) på scenen og klappede på beskyttende facon hendes mave. Cameron er i forvejen far til to børn, hvoraf det ene er født med et alvorligt handicap, og politiske analytikere pegede på, at den indstuderede gestus med maven kunne have givet bagslag, som 'for smart og glat' men det gjorde det nu ikke. Medierne tildelte i stedet parret glamour-status, men pegede dog på Camerons relative uerfarenhed og manglende klare politiske udmeldinger som et alvorligt handicap.

Cameron blev valgt til Underhuset for fire år siden og tilhører den såkaldte Notting Hill-gruppering som består af unge reformivrige konservative fra den velstående London-bydel af samme navn. Det samme gør vennen, skyggefinansminister Osborne, og de er allerede døbt 'Blair og Brown' af visse fans. Om de to kan skabe noget, der blot minder om den nuværende premier- og finansministers samarbejde og resultater, er endnu et helt åbent spørgsmål.

anra@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her