Læsetid: 3 min.

Kompliceret attentatforsøg i Libanon

Libanesisk politik har taget en ny kolbøtte ud i de etniske modsætninger med gårsdagens bilbombe i Beirut
13. juli 2005

TEL AVIV - Libanons skrøbelige stabilitet fik endnu en alvorlig nedtur med gårsdagens nye politiske bombeattentat nord for Beirut. Ganske vist overlevede angrebets mål, fungerende forsvarsminister Elias Murr, men selve den kendsgerning at attentatet fandt sted, lægger en alvorlig skygge over bestræbelserne på at få samlet en ny regering i kølvandet på sidste måneds parlamentsvalg.

Hvad uden tvivl var et attentatforsøg, indtraf, mens Elias Murrs bilkortege kørte gennem den kristne forstad Naccache i det nordlige Beirut midt på formiddagen, og det blev som tidligere, lignende angreb udført ved at en kraftig bombe anbragt i en parkeret bi,l detonerede ved fjernstyring.

Men i modsætning til eksempelvis attentatet på juni måneds attentat på kommunistlederen George Hawi og journalisten Samir Kassir før valget, var Elias Murr ikke blandt Libanons anti-syriske stemmer, men på den modsatte fløj, og dette skaber en ny situation i landets urolige politiske billede.

Hariri-undersøgelsen

Den nuværende bølge af politiske attentater startede med mordet på Libanons tidligere ministerpræsident Rafiq Hariri den 14. februar. Dette blev igangsætteren for den oppositionsbevægelse, der kort efter førte til de syriske besættelsestroppers afrejse og til afholdelsen af parlamentsvalget over fire runder fra slutningen af maj.

"Murr var tæt på Hariri før attentatet den 14. februar og de holdt mange uofficielle møder i udlandet," udtalte en anden markant anti-syrisk politiker, druser-lederen Walid Jumblatt i går og antydede samtidig, at en særlig viden om mordet på Hariri kan have gjort Murr til bombemål.

Dermed giver Jumblatt ny næring til spekulationerne om hvordan anti- og pro-syriske kræfter igen skulle være ved at splitte landet og få valgets nationale samling til atter at drukne i etniske modsætninger. Den anti-syriske opposition har udpeget Fouad Seniora til at udmønte den overvældende valgsejr i en ny samlingsregering, der skal træde i stedet for det overgangskabinet, hvor Murr tjener som forsvarsminister. Denne opgave har vist sig overmåde vanskelig, idet Senioras forsøg på at overskride tidligere tiders etniske fjendskaber indtil nu ikke er lykkedes, og det er ikke blevet lettere af, at han har en tilbundsgående undersøgelse af Hariri-attentatet som første politiske mærkesag.

I weekenden bekendtgjorde Seniora, at hans nye regering ville være klar til præsentation i dag.

Nye brudlinjer

"Det er et stort minefelt," siger den libanesiske analytiker Karim Makdisi, der tvivler på, at Murrs eventuelle viden om Hariri-attentatet er eneste forklaring.

Den kristne maronit Elias Murr betragtes som lige så pro-syriske som sin svigerfar, præsident Emile Lahoud, der i de seneste dage har haft et nyt sammenstød med Fouad Seniora ved at true med at nedlægge veto mod enhver regering, der ikke tilgodeser hans politiske fløj med mindst en tredjedel af pladserne.

Dette krav har allerede skabt nye brudlinjer i libanesisk politik, idet en anden af valgets vindere, den også kristne Michel Aoun, der allierede sig med anti-syrerne i valgkampen, men i øvrigt ønsker Lahoud bevaret på præsidentposten, nu ikke længere er velkommen i Seniora-lejren og næppe vil få tilbudt nogen ministerpost.

"Hariri-sagen kan således ses som ydre årsag til attentatforsøget på Elias Murr, men der ligger formentlig en masse bag," slutter Makdisi. "På baggrund af attentaterne på anti-syriske fortalere som Hawi og Samir Kassir kan anti-syriske grupper have besluttet at give igen, og dette gør i hvert tilfælde ikke livet lettere for Seniora, der nu må være endnu mere fleksibel for at få sin regering sat sammen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her