Læsetid: 2 min.

Konflikt om DR-vært afgøres i pressenævn

Asmaa Abdol-Hamids rolle som studievært på DR2 har bragt sindene i kog. Blandt andet på to danske dagblade, der - efter hendes udsagn - sammenligner hende med en nazist. Pressenævnet skal afgøre, om det er i strid med god presseskik
6. maj 2006

Under overskriften "Asmaa - provokation for dens egen skyld" skriver lederskribenten på Nordjyske Stiftstidende den 5. april i år, at DR2 "har gjort en stærkt yderligtgående muslimsk kvinde" til studievært. Med den karakteristik in mente stiller lederskribenten det retoriske spørgsmål: "Gad vide om DR2 på samme måde kunne finde på - aldeles ukritisk - at slippe en glødende dansk nynazist løs i vedkommendes helt eget debatprogram?"

Reaktionen fra Asmaa Abdol-Hamid ligger nu i form af to klagesager hos dansk pressenævn. Her har Nordjyske Stiftstidende nemlig fået selskab af Sjællandske medier, der ligeledes har omtalt DR-værtens person og holdninger i en leder. Og ifølge Asmaa Abdol-Hamid er der også her tale om, at man har viderebragt usande rygter, der skader hendes offentlige omdømme og hendes virke som aktiv politikker, studievært og socialrådgiver.

"Jeg er 24 år og skal bl.a. tænke i karriere. Derfor kan jeg ikke acceptere at have sådanne usandheder siddende på mig. Særligt synes jeg, at det er skuffende, at man på lederpladser bringer holdninger baseret på usandheder," forklarer Asmaa Abdol-Hamid.

Intet hørt

Både Jyllands-Posten og Ekstra Bladet har tidligere omtalt Asmaa Abdol-Hamids klager til Pressenævnet, ligesom Nordjyske Stiftstidende selv har bragt et læserbrev, der påpeger, at avisen har bragt usande påstande på deres lederplads. Alligevel siger avisens chefredaktør, Ulrik Haagerup, at han endnu ikke har hørt om klagesagen mod ham. Hverken fra pressenævnet eller andre steder.

"Men har vi skrevet noget, der ikke er korrekt, så vil vi rette det. Det er da kun i vores egen og offentlighedens interesse," siger Ulrik Haagerup, der samtidig beklager, at den pågældende lederskribent ikke er til at få i tale, da han er sygemeldt.

Og det naturlige i, at avisen sørger for at rette en eventuel faktuel fejl, må Ulrik Haggerup nødvendigvis mene og stå ved. Han har tidligere på både skrift og i tale slået et stærkt slag for god presseskik og blandt andet foreslået, at der burde indføres en smiley-ordning for aviserne:

"Tre krav om genmæle og to påtaler fra pressenævnet udløser en sur smiley, som skal stå på side 2. Måske ved siden af redaktørens billede."

En svær sag

Selv om det er grove kommentarer og sammenligninger, der fremkommer i de to avisledere, så er det ikke nødvendigvis en overtrædelse af de presseetiske regler. Det forklarer lektor i Journalistik ved RUC Michael Bruun Andersen:

"Det er klart, at når avisen bringer udtalelserne på deres lederplads, så har det større vægt, end hvis der er tale om en journalistisk artikel. Men efter min vurdering er der ikke så meget at komme efter, fordi vi i Danmark har meget vide rammer for, hvad man må og bør have ret til at sige. Ydermere kan det tolkes som en formildende omstændighed, at hun samtidig optræder i medierne som politiker.""

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her