Læsetid: 3 min.

Kons.: 'Vi har statsministerposten inden 10 år'

Den markante konservative politiker Jacob Axel Nielsen vurderes af flere som en 'fremtidens mand' i partiet. Han kigger her i krystalkuglen og giver sit bud på, hvor 90 års fødselaren befinder sig om 10 år
22. februar 2006

I dag fylder Det Konservative Folkeparti 90 år. Men fødselaren er hverken skindød eller aldrende. Tværtimod, mener den markante arbejdsmarkedsordfører Jacob Axel Nielsen, der siden han kom i Folketinget ved sidste valg ikke har været bange for at blande sig i debatten. Også i sager, der umiddelbart ligger uden for hans ordførerskaber, bl.a. arbejdsmarkedsordfører.

Han vurderes af flere kilder på Christiansborg og internt hos de konservative som "en fremtidens mand."

Information har derfor bedt ham give sit bud på, hvor de konservative står, når partiet fylder 100.

- Kan du nævne de tre mærkesager for Det Konservative Folkeparti i de næste 10 år?

"Vi er i gang med at foretage en langtidsinvestering i troværdighed. Vi taler ikke nødvendigvis om det der her og nu er en masse vælgere i, men vi bliver ved med at sige det, som mange vælgere godt ved, er rigtigt. Og hvis jeg skal nævne tre overskifter på det, der skal forbindes med de konservative gennem de næste 10 år er det: økonomisk ansvarlighed, internationalt udsyn og kvalitet og tolerance.

- Hvad med de svageste i samfundet?

"Dem, der kan selv, de skal selv. Men de, der ikke kan selv - og de vil til enhver tid være i ethvert samfund - dér skal samfundet træde til. Her er opgaven at reducere mængden af dem, vi betragter som svage."

"Men der må gerne være forskel på folk. Vi går ikke ind for den her ligheds-ideologi, når det handler om økonomi. Vi går ind for lige muligheder. Den lighedsdiskussion, vi har nu, er gold og ørkesløs. For hvis man forestiller sig, at alle bliver 10 procent rigere, vil det skabe mere ulighed. Og at være imod det er jo absurd. Ulighed er et resultat af, at mennesker får lov til at udvikle sig forskelligt.

- Er I stadig Venstres lillebror om 10 år?

"Vi hører tit betegnelsen lillebror, og at vi bliver tromlet af Venstre, men situationen er jo den, at vi får masser af konservativ politik igennem. Vi har en lynende god statsminister, som også er vores statsminister - og det styrker naturligvis Venstre. Men vi har altså enorm indflydelse med vores 18 mandater."

Konservativ statsminister

"Størrelsesforholdet mellem Venstre og Konservative har altid svinget meget, og jeg er slet ikke i tvivl om, at pendulet vil svinge den anden vej igen."

- Bliver I lige frem større en Venstre inden for de næste 10 år?

"Vi bliver vel cirka lige store. Mit bud er, at Venstre har 37 mandater om 10 år. Vi har 35."

- Hvem er leder om 10 år?

"Der er gode folk blandt de nuværende ministre og der kan komme nye til. Jeg tror ikke, det er Bendt Bendtsen om 10 år. Det kan også være, at det er én, vi ikke kender endnu. Det vigtige er, afløseren er parat og kørt i stilling således, at vedkommende kan glide ind og nyde respekt. Det svigtede Poul Schlüter. Men det er min fornemmelse, at Bendt ikke vil begå samme fejl, og at han er opmærksom på, at han på et tidspunkt skal give stafetten videre."

- Får I statsministerposten inden for de næste 10 år?

"Ja, det tror jeg faktisk. Man kan sagtens forestille sig, at de konservative bliver noget større, og man kunne også forestille sig andre regeringskonstellationer, andre flertalsmuligheder. Og der kunne de konservative være det oplagte statsministerparti."

Drømmen om VKR

- Det lyder som VKR?

"Det var de radikale, der holdt Schlüter ved magten i 10 år. Og vi har aldrig nogen sinde været bange for et tæt samarbejde med de radikale. De lykkeligste perioder - ud fra en konservativ optik - har da været sammen med dem. Dermed skal det ikke forstås, at den nuværende situation ikke er lykkelig."

- Men er sandheden ikke, at I ligger langt, langt tættere på de radikale end på Dansk Folkeparti, som er jeres parlamentariske grundlag?

"Vi støttes jo af Dansk Folkeparti. Og det vil jo altid være et spørgsmål om kompromiser."

- Men hvis man sammenligner jeres partiprogram med de radikales og med Dansk Folkepartis - er ligheden mellem K og R på de centrale områder så ikke slående?

"Joh. På de mærkesager, jeg listede op tidligere, føler vi nok en større samhørighed med de radikale."

saf@infromation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her