Læsetid: 3 min.

Konsensus er konge

2. juni 2001

FOLKETINGETS partier demonstrerede i går, at de stort set altid formår at forhandle sig frem til enighed, før lovforslagene kommer til endelig afstemning. Afstanden mellem regeringen og den borgerlige opposition er ikke større, end at der kun var ét enkelt blandt gårsdagens over 30 lovforslag, hvor Venstre og de konservative ikke stemte for, men blot undlod at stemme. Årsagen er oplagt, at de værste knaster fjernes under udvalgsarbejdet.
Men det er vigtigt for vælgerne at huske – når valgkampen gradvist går i gang med tiltagende styrke hen over sommerferien – at forskellene altså ikke er større, end at den altovervejende del af lovgivningen vedtages enstemmigt af alle andre partier end Dansk Folkeparti og Enhedslisten.
Vanskelighederne opstår først i det øjeblik, hvor de mange partier er nødt til at bekrige hinanden i selve valgkampen. For så bliver det nødvendigt at betone centrale forskelle, der kan bevæge vælgere.
Folketingets afslutningsdebat viste, at Venstre og
Socialdemokratiet vil fremhæve sig selv i den kommende valgkamp ved at betone, hvad de i hvert fald ikke er. Ved at lave skræmmekampagner.

SOCIALDEMOKRATIET har vundet ny selvtillid ved at fremstille Venstre som en fortaler for det såkaldte ’Forsikrings-Danmark’. Pointen er, at Venstre vil privatisere den offentlige service til skade for alle dem, der ikke selv har råd til at tegne særlige forsikringer. Problemet er blot, at flere fagforeninger i de senere år har indgået overenskomster, der netop
rummer forskellige private forsikringsordninger.
Den tidligere finansminister Mogens Lykketoft har også været med til at tegne en »kritisk sygdomsforsikring« til mere end 200.000 offentligt ansatte tilbage i 1999.
Selv om forsikringen ganske vist kun dækker livstruende sygdomme, vil det blive svært for Socialdemokratiet at navigere sig sikkert gennem grå-zonen. Den socialdemokratiske ledelse har formentlig også svært ved at overbevise sig selv om, at lønmodtagere ikke må tegne supplerende forsikringer, som kendes fra andre EU-lande.
De socialdemokratiske toppolitikere er dybest set enige med den borgerlige fløj i, at en vis del af de voksende servicekrav, som danskerne vil stille i de kommende år, kun kan tilfredsstilles privat.

VENSTRES ANGREB på den socialdemokratiske ’Beton-bevægelse’, der ikke vil give danskerne frit valg i den offentlige sektor, vil næppe heller holde til en lang valgkamp. Problemet er ganske enkelt, at det vil blive ekstremt dyrt at opbygge så mange sengepladser på de danske sygehuse, at ingen længere behøver at stå på ventelister.
Danmark har på godt og ondt et af de billigste sundhedsvæsner i den industrialiserede verden. En erkendelse, som Venstres sundhedsordfører og amtsrådsmedlem i Århus Amt, Jørgen Winther, for længst har nået. Han har været med til at beslutte, at gravide kvinder i Århus Amt ikke må føde frit på Skejby Sygehus på grund af massiv overbelægning. Han udtalte til Politiken forleden: »Det frie valg gælder kun så længe, der ikke er alt for overbelastet på bestemte steder«.
Selv om Venstre forsvarer sig med, at det frie valg ikke kan gennemføres, før pengene også følger patienten, vil projektet miste opbakning, når det går op for folk, at frit valg betyder nedlæggelser af mange små, lokale sygehuse. De borgerlige toppolitikere er dybest set enige i, at de offentlige sygehuse er grundstammen i sundhedsvæsnet, og ventelisterne derfor ikke skal afkortes ved blot at kaste skattekroner efter nye, private klinikker.

VALGKAMPEN er dermed dømt til at blive en gentagelse af de paroler og argumenter, som alle – der blot følger den politiske debat sporadisk – har hørt til bevidstløshed. Partiernes slogans taler for sig selv. I 1992 lød den senere præsident Clintons kampagneslogan: »Putting People First«. I dag har Socialdemokrati fundet på parolen: »Mennesket først.« Og i 1997 lød den senere premierminister Blairs slogan: »It’s time for a change«. I dag lyder Venstres oversatte valgparole: »Tid til forandring«.
Når partierne nu alligevel bruger gamle paroler og samtidig kører skræmmekampagner, ville det være lidt sjovere, hvis Socialdemokratiet satsede fuldt ud med sloganet: »Nyrup eller kaos.« Men det vil næppe blive humoristiske indfald, der kommer til at præge den politiske debat under Folketingets lange sommerferie. Meningsmålingerne viser en klar tendens til, at partier går frem, når de ikke er i fokus. Når Nyrup & co. er i skudlinjen, ja så går Venstre frem i vælgertilslutning. Og omvendt.
Vinderne af valget vil derfor blive de partier, som har størst mod til at vente længst i skyttegraven, så ingen afslører, at deres reformforslag ikke er omvæltende anderledes end modstandernes.

lam

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her