Læsetid: 3 min.

Konservativ katolsk præst: Vi bollede slet ikke

Præsten i New Yorks St. Patricks Cathedral, den ultra-konservative Eugene Clark, har trukket sig efter en utroskabs-skandale
13. august 2005

Den 79-årige præst i New Yorks verdensberømte St. Patrick's Cathedral, Monsignor Eugene Clark, indgav torsdag eftermiddag sin afskedsbegæring, kun to dage efter at avisen New York Post havde afsløret præstens timelange, skjulte besøg på et afsides motel i selskab med sin 30 år yngre sekretær.

Clark er ellers bedst kendt i Manhattan for sin evne til at skaffe store beløb hjem til den katolske kirke ved middage for byens spidser. Han er også kendt for, at karakterisere USA som det "måske mest moralsk anløbne land i Vesten", og for at kalde homoseksualitet "en sygdom" fra prædikestolen i St. Patrick's.

Clark anses samtidig for at være ekspert i den katolske kirkes doktriner, der som bekendt foreskriver, at præster ikke må gifte sig. De må naturligvis heller ikke dyrke sex, og det hjælper formentlig ikke, hvis der er tale om sex med kvinder, som er gift med andre mænd.

Men det er dog bedre, noterer avisernes sladderspalter, end de tidligere års pædofili-skandaler, hvor katolske præster over hele USA kunne misbruge kordrenge i sogn efter sogn, fordi kirken ikke skred ind over for dem.

Det gjorde til gengæld den 46-årige sekretær Laura DeFilippos mand, Philip. Han indgav 4. august en skilsmissebegæring med påstand om sin kones månedlange utroskab med St. Patrick's præsten. Manden hævder, at han i månedsvis havde forsøgt at få sin kone til at gå frivilligt med til en skilsmisse, men efter at have fået afslag på afslag så sig nødsaget til at skaffe bevis for sin teori.

Han informerede i sidste uge både konen og præsten om, at han faktisk havde videooptagelser af, at de spiste sammen og tilbragte timer sammen på et motel på de riges legeplads i the Hamptons på Long Island. Hvis ikke Fru DeFilippo skrev under, ville han vise videoen til pressen.

Manden hævder, at de to siden truede med "at stikke ham ned", hvis videoen kom frem, og fik mandag i denne uge udstedt et polititilhold mod sin kone. Samme dag var der film for pressen hjemme hos Philip DeFilippo, som forlængst havde hyret en privatdetektiv til at skaffe bevis for sine mistanker.

På videoen fra den 21. juli kan man se DeFilippo hente Clark ved St. Patrick's Cathedral og sammen køre den godt tre timer lange tur til White Sands Motel på Long Island, kendt blandt New Yorks jetset som et godt sted at gemme sig for pressen og andre nysgerrige.

"De stoppede kun en gang på vejen for at købe fast food," forklarede detektiven til avisen New York Daily News.

Da de to ankommer til motellet klokken 11.07 den dag, går præsten ind i receptionen, mens Laura DeFilippo bliver siddende i bilen for at komme frisk læbestift på. Efter at have fået et værelse spiser de frokost på den populære Surfside Inn i Montauk og tager tilbage til motellet, hvor de ifølge detektiven og videobåndets tidskode ankommer 13.30. Derefter ser man ikke noget til dem før de kommer ud igen ved syv-tiden, og nu har begge klædt om.

Kilder tæt på præsten og sekretæren siger dog, at hun blev træt under frokosten og trængte til at ligge ned - hvad hun gjorde mens præsten tog sig af "noget papirarbejde".

"Sludder," siger detektiven, "de så ikke spor søvnige ud nogen af dem."

Detektiven kunne også bevise, at hverken præsten eller Laura DeFilippo brugte deres egne navne, da de skrev sig ind på White Sands Motel.

Men Eugene Clark har fastholdt både overfor sin chef, Cardinal Egan, og overfor pressen, at "vi dyrkede ikke sex". Han anklager istedet kvindens mand for at "misbruge et uskyldigt møde til at afpresse sin kone".

En af de besøgende turister ved St. Patrick's bemærkede onsdag, at "den katolske kirke i USA synes at have brug for en hel masse nye præster".

"Masser af mennesker er jo troende og det her er at gøre nar af dem," sagde 19-årige Lakii Anthony.

En talsmand for New Yorks kardinal sagde torsdag, at Clark ikke var blevet bedt om at træde tilbage, men var gået frivilligt, fordi der i modsætning til sagerne om de pædofile præster ikke var foregået noget ulovligt, og at Clark desuden nægtede forholdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her