Læsetid: 3 min.

Konservative meldinger skaber tilfredshed i baglandet

Konservative meldinger om dagpenge og asylsager skydes ned af ledelsen, men i partiets forret-ningsudvalg er man begejstret: Vælgerne skal kunne få øje på vores politik, lyder det fra to medlemmer. Venstre-minister opfordrer til besindighed
9. januar 2007

"Det er et gammelt forslag." Sådan modtog politisk ordfører Pia Christmas-Møller (K) forslaget fra den nye arbejdsmarkedsordfører, Lars Bar-foed, der vil skære i dagpengene gradvis over en fireårig periode.

For anden gang på få dage har en konservativ ordfører måttet kigge langt efter opbakning fra ledelsen. Før weekenden opfordrede integrationsordfører Henriette Kjær integrationsministeren til at se på muligheder for, hvordan irakiske asylansøgere kan tilbydes en anden boform end asylcentrene.

Men søndag slog K-leder Bendt Bendtsen fast, at partiet ikke ønsker en særlov for irakerne, hvorefter integrationsordføreren trak i land med henvisning til, at hun var blevet overfortolket.

Men i baglandet bakker man op om de ordførermeldinger, der ellers har skabt tvivl om partiets politik.

Ifølge to af partiet ialt seks mand store forretningsudvalg - hvor også Bendt Bendtsen og gruppeformand Helge Adam Møller har plads - er de konservative ordførere på rette kurs.

"At vi markerer holdninger, gør, at vælgerne kan være opmærksomme på, at det var det, de konservative også stod for," siger Stiig Wæver, der er medlem af forretningsudvalget og roser de to ordførere:

"Jeg mener klart, at man skal give folk en hjælpende hånd, hvis de har behov for det - uanset om de kommer fra Irak eller Gedser. Det er derfor, jeg er konservativ og absolut ikke DF'er. Både Henriette Kjær og Lars Barfoed har peget på nogle vigtige emner i den aktuelle debat," siger Stiig Wæver.

Ikke som hos Venstre

Mens både Venstre og DF omgående har lagt såvel asyldebatten som diskussionen om dagpenge død, så opfordrer et andet medlem af partiets forretningsudvalg, Stig Risdahl Knudsen, K-ordførere til fortsat at markere sig, så partiet kan udvikles. "Vi skulle nødig have det sådan, at man - som hos vores regeringspartner - bliver banket på plads, hvis man foreslår noget, der ikke er regeringens politik," siger han.

Selvom Stig Risdahl Knudsen ikke vil forholde sig til de konkrete sager, bakker han umiddelbart op om Barfoeds dagpengeforslag.

"Alle kan blive ledige i en kort periode, hvor man har mulighed for at omstille sig. Men hvis man går ledig i årevis, samtidig med at vi mangler arbejdskraft, er det rimeligt nok at drøfte muligheden for at skære i ydelsen, selvom det næppe er realistisk at få flertal med V og DF," siger han.

Og sidstnævnte observation har den konservative politiker ret i - beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) betragter Lars Barfoeds udmelding som unødvendig støj på linjen.

"Jeg vil stilfærdigt huske de konservative på, at vi for et halvt år siden indgik en bred velfærdsaftale i Folketinget, hvor vi netop så på hele dagpengeområdet. Denne her debat er lukket," siger Claus Hjort.

I 1998 var den tidligere partisekretær - i tæt samarbejde med Anders Fogh Rasmussen - med til at udstikke strategien, som i november 2001 førte til et borgerligt magtskifte i dansk politik. Det sidste, regeringen har brug for lige nu, er mere strid mellem DF og K samt udmeldinger, som stritter imod regeringens politik, mener han.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at regeringen har haft et vanskeligt efterår. Derfor vil jeg gerne opfordre både K og DF til at besinde sig. Alle i regeringssamarbejdet og i Dansk Folkeparti må arbejde ud fra den samme analyse. Det kan ikke hjælpe noget, at vi bruger kræfterne imod hinanden. Overskriften må være at forhindre S og R i at få regeringsmagten. Så enkelt er det," siger ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her