Læsetid: 3 min.

Konservative skattetanker forgylder millionæren

Det er falsk varebetegnelse, når Lene Espersen prøver at gøre skattelettelser i toppen til et folkeligt projekt, mener direktøren i Arbejdernes Erhvervsråd, Lars Andersen. Nye tal fra AE-Rådet viser, at millionæren får en markant større gevinst end den almindelige lønmodtager, hvis topskatten afskaffes
12. juli 2006

Mens millionæren kan se frem til godt 300.000 kroner mere om året, så er fortjenesten for den almindelige lønmodtager knap så prangende, hvis topskatten blev afskaffet i morgen.

Helt nøjagtig vil de 140.000 danskere, der tjener mellem 350.000-375.000 kroner, få 2.800 kroner ekstra hvert år, hvorimod landets rigeste, kan se frem til et klækkeligt beløb. Tjener man over to millioner kroner, så får man i gennemsnit 294.000 kroner mere til sig selv om året. Det viser en ny beregning fra Arbejdernes Erhvervsråd.

Heftig skattedebat

Regeringen er fortsat splittet i spørgsmålet om skattelettelser. Venstre vil lette i bunden, mens de konservative vil sænke skatten i toppen.

Det har ført til en heftig meningsudveksling blandt regeringens topfolk i Venstre og de konservative. I et interview i Information (den 4. juli.) påpegede Lars Løkke Rasmussen, at kommende skattelettelser ikke skulle målrettes folk med udsigt til en speedbåd i Skovshoved Havn. Skatteordfører Charlotte Dyremose (K) har betegnet Venstres skattepolitik som "populistisk", og hun fik i sidste uge støtte fra justitsminister Lene Espersen. Espersen er skuffet over, at Venstres næstformand lader sig "styre af janteloven."

"Det er skuffende og en vildfarelse, fordi helt almindelige mennesker betaler topskat," sagde Espersen. Sidste pointe har justitsministeren ret i.

Falsk varebetegnelse

Ifølge den seneste opgørelse fra Skatteministeriet i 2006 betaler 915.000 danskere topskat.

Men direktøren i AE-Rådet, Lars Andersen, kalder Lene Espersens udmelding for falsk varebetegnelse.

"Lene Espersen bruger alle de almindelige lønmodtagere i sin argumentation, men faktum er jo, at det er de mennesker i Danmark med den højeste indtægt, som bliver forgyldt, hvis man afskaffer topskatten. Det er derfor falsk varebetegnelse at gøre det til et folkeligt projekt," siger Lars Andersen.

Ifølge AE-Rådets opgørelse er det især folk, der tjener over en halv million kroner, som bidrager til statens samlede indtægter fra topskatten. De betaler hvert år ti ud de 16 milliarder, som staten henter ind på topskatten.

Lars Andersen mener, at en afskaffelse vil være et brud med mange års politisk konsensus omkring omfordelingspolitikken, som netop sigter efter, at de bredeste skuldrer skal bære mest.

"De konservative glemmer at fortælle, at det er de rigeste, man forgylder i pose og sæk, hvis man fjerner topskatten.

Sker det, uden at man laver tilsvarende ændringer for gruppen af folk med de højeste indtægter, er det et brud med omfordelingens principper," siger han.

Men i den konservative lejr holder man fast i partiets synspunkt på skatteområdet. I det hele taget er Charlotte Dyremose træt af debattens udgangspunkt.

"Der er så mange, der har travlt med at navnebeskue på egne og andres vegne i stedet for at se på, hvad der gavner vores samfund. Jeg er dødtræt af, at det bliver en diskussion om Jensen eller Hansen i stedet for om, hvordan man sikrer fremtidens velfærd," siger hun.

Charlotte Dyremose understreger, at hensigten med skattelettelser i toppen er at skaffe flere hænder på arbejdspladserne ved at stimulere lysten til at yde en ekstra indsats.

"For mig handler det ikke om at dele penge ud til den ene eller den anden dansker," siger hun.

Hos Socialdemokraterne forstår man ikke de mange modsatrettede udmeldinger fra regeringspartierne.

"Jeg har ærligt talt svært ved at se, hvad regeringen mener om skattepolitikken. Men der er ingen tvivl om, at en afskaffelse af topskatten vil være et farvel til princippet om, at de stærkeste skuldre skal bære mest," siger finansordfører Henrik Sass Larsen.

"Men jeg kan jo konstatere, at det ene regeringsparti er parat til at give skattelettelser for de allerrigeste i samfundet, og det kan Socialdemokraterne naturligvis ikke gå med til," siger Henrik Sass Larsen.

mib@informaion.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her