Læsetid: 2 min.

Konservatives grøn-maleri mislykkes

Connie Hedegaard skulle male regeringen grøn, men Fogh giver hende ingen farver, mener eksperter og politikere efter Bilka-sagen
31. maj 2005

Med lovliggørelsen af Bilka i Horsens har den konservative miljøminister Connie Hedegaard fået endnu et blåt mærke i sine bestræbelser på at give regeringen en grønnere profil. Bilka-nederlaget er blot et ud af flere, som kan undergrave vælgernes tillid til, at de konservative mener det alvorligt med den grønne partifarve.

Tidligere pressechef for de konservative og forfatter til bogen K0ngekabale, Niels Krause-Kjær, mener oven på Bilka-sagen, at en del vælgere "nok er lidt skuffede."

"Der er en forventning om, at Connie Hedegaard vil trække regeringens miljøpolitik ind mod midten, men det ser jo ikke ud til, at hun kan komme afsted med det. Signalet med mandagens Bilka-afgørelse er meget tvetydig," siger Krause-Kjær.

Det Radikale Venstres miljøordfører Martin Lidegaard siger:

"Det hjælper ikke meget, at man har en sympatisk minister som Connie Hedegaard, når regeringens miljøpolitik som sådan er usympatisk. Hedegaard har ikke opnået et eneste resultat på miljøområdet, som peger i den rigtige retning."

Lidegaard peger på, at Hedegaard har lidt nederlag ikke blot i Bilka-sagen, men f.eks. også under de nylige politiske forhandlinger om forvaltningen af miljølovene, når det kommunale landkort ændres. Hedegaard er angiveligt blevet presset af regeringstoppen og Dansk Folkeparti til at afvise krav fra Socialdemokraterne og de radikale om mere uafhængig kontrol med drikkevand og forurenende virksomheder. SF's miljøordfører Steen Gade siger:

"Det er ikke Connie Hedegaard, men regeringen og dens top, der er problemet på miljøområdet. Jeg er spændt på, hvor længe hun vil finde sig i, at Fogh kaster hende rundt i manegen."

En af regeringens egne rådgivere mener, at Hedegaards chef, vice-statsmini-ster Bendt Bendtsen, på et tidspunkt vil trække en streg i sandet.

"De konservative ønsker at have en højere miljøprofil end Venstre. Derfor tror jeg, at Bendt Bendtsen vil sige fra, hvis Venstre forsøger sig med yderligere nedskæringer i Miljøministeriet," siger den velinformerede kilde.

Konservative krejlere

I øjeblikket er der er en politisk proces i gang om et forslag fra Miljøministeriet om at udvide antallet af grunde i sommerhusområder med flere tusinde. Her har Hedegaard selv lagt op til en restriktiv linje. Lidegaard siger:

"Næste gang vi skal drøfte noget i Folketingets Miljøudvalg, så vil jeg for at være helt sikker på at høre regeringens politik eksempelvis i sommerhussagen også udspørge Danske Folkepartis ordfører Jørn Dohrmann, for det virker jo som om, at det er folkepartisterne, der styrer regeringens miljøpolitik."

Krause-Kjær mener, at Bilka-sagen og sommerhussagen giver uro i det konservative bagland.

"Nogle konservative føler, at der er lidt for meget krejleri i forhold til principperne. At når virkeligheden melder sig som i sagerne om Bilka og sommerhusene, så bliver de konservative for købmandsagtige."

Stjerne blegner

I går blev der på Christiansborg spekuleret i, om justitsminister Lene Espersen er rykket nærmere formandsstolen hos de konservative efter underkendelser af Hedegaard i Bilka-sagen og kulturminister Brian Mikkelsen i sagen om salget af TV2. Espersen affærdigede gætterierne med en bemærkning om, at hun "selv har fået masser af hak i tuden."

Krause-Kjær siger om Hedegaards position i regeringen:

"I modsætning til Mikkelsen vælger Hedegaard ikke at agere loyal regeringssoldat, når Fogh tager beslutninger. Det giver nogle point hos vælgerne, men mindsker hendes chancer for at blive tildelt større ministerier."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her