Læsetid: 1 min.

Kontrol rettet mod muslimer

Britiske planer om at indføre lufthavnskontrolsystemer rettet specielt mod bestemte etniske og religiøse grupperinger møder kritik
16. august 2006

Storbritannien overvejer at indføre et nyt system til kontrol af flypassagerer i lyset af sidste uges afsløringer af terrorplaner mod en række fly. Systemet er imidlertid omgående kommet under beskydning, fordi det bygger på forskelsbehandling af passagerer på baggrund af deres etniske og religiøse baggrund.

Den britiske avis The Times skrev tirsdag, at transportministeriet i London overvejer et kontrolsystem, der udskiller passagerer, der opfører sig mistænkeligt, har et usædvanligt rejsemønster eller tilhøre bestemte etniske eller religiøse grupperinger.

Transportministeriet har overvejet systemet i et års tid, og har diskuteret indførelsen af det med en række britiske lufthavne. Men embedsfolk mener, at den planlagte forskelsbehandling af passagerer vil være problemfyldt, især i lyset af den stigende kritik fra muslimer i Storbritannien, der i stigende grad føler sig som ofre for den britiske antiterrorlovgivning.

Debatten tog fart søndag, da tidligere leder af Scotland Yard lord John Stevens i et avisindlæg skrev, at passagerkontrollen i lufthavne kunne blive mere effektive og tidsbesparende, hvis man koncentrerede sig om "unge muslimske mænd".

Chefpolitikommissær i London Ali Dizaei gør indvendinger mod en sådan mistænkeliggørelse af en hel befolkningsgruppe:

"Jeg mener ikke, at der findes et enkelt, stereotypisk billede af en terrorist. Det, man foreslår, er, at vi bør indføre en ny lovovertrædelse i dette land, der hedder 'at rejse, mens man er asiat'."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her