BEIJING - I går blev en tidligere kinesisk minister idømt fængsel på livstid for at have modtaget bestikkelse, og mandag afslørede Kinas rigsrevision misbrug af statslige midler for 230 milliarder kroner.
Omfanget af korruption i Kina er enormt. Alene de seneste to år er 50.000 medlemmer af det kinesiske kommunistparti blevet ekskluderet som følge af korruption til værdier af flere tusinde milliarder kroner.
I sidste uge erkendte et fremtrædende medlem af kommunistpartiet, at selv om antallet af korruptionsskandaler er faldende, så er der stadigt flere højtstående partimedlemmer, som lokkes af stadigt højere beløb.
"Grådighed og egoisme er vokset frem blandt et lille antal embedsmænd under Kinas udvikling til en socialistisk markedsøkonomi," sagde He Yong, der er vicesekretær i kommunistpartiets kommission for disciplin, og tilføjede, at der findes "smuthuller" i det kinesiske system, som kan udnyttes af magtfulde personer med ringe moral.
Gårsdagens dom over den tidligere minister for land- og naturressourcer, Tian Fengshan, var afslutningen på endnu en skandale, der har rystet den kinesiske befolkning og svækket deres tillid til de politiske ledere. Tian, der blev minister i 2000, blev idømt fængsel på livstid for at have modtaget 4,36 millioner yuan (3,4 mio. kr.) i bestikkelse fra 1996 til 2003.
Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua blev Tian dømt for at have "draget fordel af sin status og magt (...) for at sikre sig uretmæssige fordele og for ulovligt at have modtaget bestikkelse".
Detaljerne i sagen er ikke blevet afsløret, men efter at Tian i 2003 blev fyret fra ministerposten, forlød det, at han var anklaget i en korruptionssag med forbindelse til Kinas voksende private boligmarked.
'Mild' dom til minister
Domstolen kaldte de beløb, som Tian have modtaget, for "usædvanligt store". Alligevel fik han en "mild" dom, fordi han havde tilstået de fleste af anklagepunkterne og desuden hjulpet myndighederne med at opklare sagen.
Flere millioner kinesere både på landet og i byerne har de seneste år fået konfiskeret deres land af myndighederne, der i stedet har ladet store entreprenører bygge indkøbscentre og luksusbyggerier på grundene. Det har i flere tilfælde ført til uroligheder og stævninger af lokale myndigheder for uretmæssig tilegnelse af jorden.
Mandag rullede endnu en korruptionsskandale i Kina, da rigsrevisionen meddelte, at den vil undersøge misbrug af statens midler for i alt 290 milliarder yuan (228,5 milliarder kroner) i de første 11 måneder af 2005. I alt 22.000 kinesiske embedsmænd er hidtil blevet undersøgt i forbindelse med revisionen. Af dem er 196 blevet ekspederet videre til kommunistpartiets anklagemyndighed med henblik på en egentlig sigtelse.
Korruptionsanklagerne omfatter nogle af landets mest højprofilerede projekter, herunder verdens største dæmningsprojekt "de tre kløfters dæmning" samt forberedelserne til Kinas værtsskab for De Olympiske Lege i 2008.
Direktøren for rigsrevisionen, Li Jinhua, er blevet en sand folkehelt, efter han de senere år har kastet lys over en række lyssky affærer.
"Hvis vores revisorer afslører falske budgetter, forkert anvendelse af midler, store tab eller spild vil det blive håndteret i overensstemmelse med loven, og vi vil retsforfølge de ansvarlige," sagde Li ifølge Xinhua.