Læsetid: 3 min.

Korruptionsjægeren, der turde

Frode Jakobsen-prisen går til norsk-franske Eva Joly, der har ført rets-sager mod de allerfineste franske politikere og erhvervsbosser. Sagerne er netop genoptaget i Paris
21. maj 2005

Under krigen havde Danmark en ung mand, som ikke ville finde sig i besættelsen.

Først rejste den unge magister land og rige rundt og opviglede til ulydighed og norske tilstande. Sådan startede han modstandsbevægelsen Ringen. Siden blev han stifter af og formand for Danmarks Frihedsråd.

Medlemmerne blev kaldt for sabotører og terrorister af den danske regering, men frihedskæmpere af flere og flere.

Så blev Danmark frit. Frode Jakobsen blev minister i Frihedsregeringen. Han blev også leder af Hjemmeværnet og var med til Europabevægelsens historiske kongres i Haag i 1948, hvor Europarådet og den moderne europæiske integration blev skabt.

Men da vi skulle stemme om EU-medlemskabet, stemte han nej, med en europæisk og en demokratisk begrundelse, som ikke var særlig udbredt.

Frode var allerede dengang, hvad JuniBevægelsen er nu: For Europa. Mod en udemokratisk EU-stat.

Under krigen satte han livet på spil. Efter krigen karrieren, for han talte ofte Roma og andre autoriteter midt imod.

Frode var en trofast socialdemokrat, mangeårigt medlem af folketinget. Han stemte altid socialdemokratisk ved valgene, men støttede Unionsmodstanderne ved EU-valg og folkeafstemninger.

Kort før hans død skabte vi sammen Frode Jakobsen-prisen for personligt politisk mod. Frode var helt med på, at den ikke kun skulle gives til Unionsmodstandere.

Vi har givet prisen til Politikens redaktør, der offentliggjorde en dagbog under trusler om millionerstatning.

Vi har givet den til Paul van Buitenen, en modig hollandsk embedsmand, som afslørede svindel i Kommissionen. Først blev han suspenderet, men siden berømt, da afsløringerne førte til Kommissionens fald. I dag er han min gode kollega i EU-Parlamentet.

Vi har også givet prisen til Marta Andreasen, den modige regnskabschef, som advarede mod svindelmuligheder - og blev fyret, selv om den interne revisionschef vidnede for hende og sagde, hun havde ret.

Hans-Martin Tillack har fået Frode Jakobsen prisen for at afsløre Eurostat-skandalen i sin avis. Så blev han - på Kommissionens initiativ - anholdt af belgisk politi. De tog også hans computere, adressebøger og mobiltelefoner for at afsløre journalistens kilder.

Vi har også givet prisen til en modig dansker, som var ansat i EU's statistiske kontor i Luxembourg og var den første, som afslørede Eurostat-skandalen. Dorte Schmidt Brown gik til sin overordnede, men det var bl.a. ham, der havde taget af kassen.

Dem over ham hjalp ikke til. Hun blev mobbet bort, og syg.

Det er ikke let at finde sådanne helte, der fortjener Frode Jakobsen prisen. Men de er der, og vi har i år fundet en, der i den grad lever op til kongerækken af modige prismodtagere, som fører Frode Jakobsens ånd videre.

Vores prismodtager er dommer af profession.

Eva Joly har ført retssager mod de allerfineste franske politikere og erhvervsbosser.

Hun har skrevet en fremragende bog om sine oplevelser blandt fine folk, der har deres helt egne regler, mens kun dumme normalborgere retter sig efter landets love.

Bogen er udkommet på dansk under titlen: Korruptionsjæger. Den kan varmt anbefales til folk med ikke alt for svært til nattesøvn, for man slipper den ikke før sidste side. Den skriger på indsats mod korruption i samfundets top.

Eva Joly måtte have personvagt i alle døgnets timer, fordi de fornemste folk slet og ret ville dræbe den fransk-norske forhørsdommer:

Forleden blev sagerne genoptaget i Paris. De første er dømt, de næste venter. En dag vil retfærdigheden ske fyldest. Måske tilmed for den franske præsident.

Imens rejser Eva Joly rundt i verden og leder indsatsen mod korruption, udpeget som særligt kommitteret af den norske regering.

Eva Jolys retskaffenhed har ingen kunnet fjerne, og derfor får hun årets Frode Jakobsen pris.

Hun kvitterer med et seminar i folketinget i morgen søndag kl. 15-18, hvor Retspolitisk Forening og Foreningen for Undersøgende Journalistik stiller skarpt på hendes kamp mod korruption.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her