Læsetid: 2 min.

Kr. 500 mio. årligt til vedvarende energi

Socialdemokraterne har ikke høje forventninger til regeringens energiudspil, men mener, at befolkningens tillid på området kun kan genoprettes med øgede investeringer i forskning
29. september 2006

Svend Auken, hvilke forventninger har du til regeringens udspil på dette område?

"Meget beskedne. Jeg tror, vi vil få en masse flotte ord, og det er jeg glad for. Hidtil har alle ord fra regeringen være totalt negative overfor en aktiv energipolitik. Men jeg er bange for, at regeringen ikke vil være dristig med midlerne. Det nytter jo ikke noget, at man sætter en masse flotte mål op, hvis man ikke er konkret.

Jeg tror, at det mest konkrete, der kommer til at ske er, at man lapper på en del af de besparelser, man har gennemført tidligere på forskningen. Man skar forskningen ned, så der til sidst kun blev forsket med statslig støtte for kr. 40 mio. I vores tid var det et meget højere beløb, og så lægger regeringen nok et par hundrede millioner oveni, men det er ikke engang en genoprettelse af niveauet i forhold til, hvad det var tidligere.

Vi vil satse kr. 500 mio. om året på det område."

- I har foreslået en miljø- og teknologifond, som kommer til at yde støtte til forskning på området. Hvilke projekter mener I, at en sådan fond skulle støtte?

"Vi ønsker at bruge 5 mia. over de næste ti år til forskning i teknologier på det her område.

Der er et stort projekt på Danmarks Tekniske Universitet om biobrændsler. Der er et stort projekt, som Elsam, Novozymes og Haldor Topsøe er fælles om, hvor man arbejder med en model for andengenerations-biobrændsler. Der er arbejde med solceller og brændselsceller, og der er det projekt - som blev afbrudt efter min tid - med bølgeenergi. Så man kan sige, at både sol-, bølge- og bioenergi er områder, som optager os meget, og hvor vi heldigvis har masser af gode forskere og masser af gode projekter."

- Den danske befolkning har meget lidt tillid til at politikerne kan løse miljøproblemerne ved energipolitik. Hvad skal der til for at ændre det?

"De har meget lidt tillid til, at den nuværende regering kan løse problemerne. Hvis man går tilbage i tiden og ser på, hvordan befolkningens tillid var under den tidligere regering, så kan man se, at der var en meget betydelig tillid. Det var faktisk det område, hvor der var størst tillid i befolkningen.

Men det er klart, at hvis man i fem år har fjernet bevillingerne og ødelagt hele området, så har folk ikke meget tillid tilbage. Vi er derfor nødt til at lytte til flertallet, hvis vi skal genvinde den tillid."

- Hvordan forventer du, at de olie-eksporterende lande skal klare sig, hvis alle har ligeså ambitiøse mål på energipolitikken, som I har?

"Der vil være god brug for olien i fremtiden. Spørgsmålet er ikke, om der bliver overproduktion af olie, for det ville kun være en fordel, hvis man prøvede at sætte produktionen ned, så man kunne trække olien lidt længere.

Det er i virkeligheden tosset, at vi brænder al olien af som benzin. Hvorfor skal det kun være vores generation, der skal have glæde af olie og gas? Hvorfor må de kommende generationer ikke også få glæde af det?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her