Læsetid: 2 min.

Kræftceller

1. oktober 2005

"Det har skullet stå klart, at hvis man kom med udtalelser, der er uacceptable, så blev man ekskluderet. Men det ser vi ikke i dag."

Formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard den 15. september i år

Der er plads til Louise Frevert i Dansk Folkeparti, fastslog partileder Pia Kjærsgaard i går efter, at uddannelsesordføreren og borgmesterkandidatens bizarre udtalelser om indvandrere var kommet frem blandt andet her i Information. Louise Frevert mener, at kriminelle indvandrere passende kunne sendes til fængsler i Rusland, og at integration svarer til at overtale kræftceller til at blive gode, velfungerende og sunde celler. Det skrev Louise Frevert på sin hjemmeside sammen med en masse andet vrøvl, samtidig med at hun beklagede sig voldsomt over, at det er så svært at få optaget læserbreve i danske aviser.

Nu er det tilsyneladende sæson for beklagelser og tilbagekaldelser af udtalelser, som man alligevel ikke mener, så også Louise Frevert har nu beklaget og renset sin hjemmeside og fortid for udtalelser, som er partiskadelige og ikke længere betimelige. Det samme har socialminister Eva Kjer Hansen (V), integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) og kulturminister Brian Mikkelsen (K) været igennem i de forløbne uger.

Man skal på ingen måde være sart og nærtagende i indvandrerdebatten. Den er kendetegnet ved, at man kan sige næsten hvad som helst, og de, som måtte anføre, at tonen måske er lidt for barsk over for etniske minoriteter, bliver hurtigt beskyldt for politisk korrekthed og meningstyranni. De fleste indvandrere i Danmark har formentlig vænnet sig til lidt af hvert, når de åbner avisen eller tænder for tv-apparatet. Det må man i hvert fald håbe. Mange af dem, viser undersøgelsen, har for længst meldt sig ud for at dyrke parallelsamfundet og i fred og ro tune ind på de arabiske satellitkanaler - fri for Frevert, hendes ligemænd og deres uhyrligheder.

Det værste der kan ske er næsten, at Louise Frevert bliver dømt i byretten for racistiske udtalelser. Den slags tager det stuerene midterparti ikke voldsomt notits af. Og Freverts martyrium vil skrive sig ind i en lang tradition for pianister med deres 'meningers mod'.

Når Louise Freverts udtalelser alligevel er interessante, er det fordi de kommer ganske kort tid efter, at det lykkedes Dansk Folkeparti at afvikle et næsten pletfrit årsmøde.

Partiet vil gerne være et midterparti og har anstrengt sig meget for at demonstrere socialt engagement, kokettere med løsrivelse fra Fogh og imødegå rabiate holdninger. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at den stærke partitop ikke i går skred til omgående eksklusion af Louise Frevert. Det åbner i virkeligheden for spørgsmålet om, hvad der er det sande Dansk Folkeparti. Hvad gemmer der sig under den polerede overflade - et moderne parti, som har skiftet ham? Eller er det blot landsbytosserne i ny forklædning?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu