Læsetid: 1 min.

Kraftig volds-opblusning i Irak

Efter relativ ro i en måneds tid er bomberne i Irak atter begyndt at sprede død og ødelæggelse. Det går både ud over militær og civilbefolkning
31. august 2006

Nye bombeattentater kostede onsdag flere end 40 mennesker livet i Irak, heriblandt 24 på et marked i Bagdad, hvor oprørere trodsede den månedlange amerikansk støttede stramning af sikkerheden. Andre 35 mennesker blev såret under angrebet på Shjora-engrosmarkedet i Bagdad, oplyste politiet.

De seneste dages voldsomme angreb har rystet oven på den seneste måneds relative ro. Et bombeangreb i det nærliggende Karrada-distrikt dræbte to mennesker og sårede omkring 21. Den første bombe eksploderede i nærheden af en travl tankstation. En politipatrulje kom hurtigt til stedet. Fem betjente blev såret, da en bil sprængtes tæt på dem. Tre timer tidligere eksploderede en bombe på en cykel blandt en gruppe af unge irakiske mænd foran et militært hvervekontor. 12 mennesker blev dræbt og 38 såret.

Irakisk politi og militærs hvervecentre, vigtige elementer i USA's strategi for at trække sine egne styrker ud af landet, har været hyppige mål for oprørere fra den sunniarabiske minoritet, herunder al-Qaeda-islamister, som modarbejder det shiamuslimske flertals fremgang i de amerikansk støttede valg.

Opbygningen af Iraks sikkerhedsstyrker, der skal erstatte 150.000 primært amerikanske soldater, har vist sig at være en alvorlig udfordring for premierminister Nuri al-Malikis regering, som efter planen skulle overtage den formelle ledelse af de irakiske styrker i næste måned. Yderligere beviser for den besværlige kamp, som Iraks amerikansk uddannede soldater står over for i kampen mod bevæbnede grupper, viste sig onsdag, da Iraks forsvarsminister sagde, at bevæbnede mænd havde 'henrettet' 13 irakiske soldater, efter at de var løbet tør for ammunition under voldsomme sammenstød mandag i byen Diwaniya syd for Bagdad. Det 12 timer lange slag, der er blandt de blodigste mellem irakiske styrker og shiamuslimske militsfolk, som erklærede sig loyale over for den yderliggående unge præst Moqtada al-Sadr, kostede mindst 30 mennesker livet ifølge de officielle opgørelser, muligvis er der tale om flere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu