Læsetid: 4 min.

Kramnik versus Deep Fritz

Verdens bedste skakspiller er bagud på point imod verdens bedste skakcomputer. Men kunstig intelligens vil for altid savne ægte personlighed
30. november 2006

En 31-årig russer forsøger i disse dage at bevise, at det i siliciumchippens æra stadig er muligt for at menneske at overgå en computer i tankegymnastik. Vladimir Kramnik, vor tids største skakmester blandt de karbon-baserede livsformer, spiller i Bonn en match på seks partier imod Deep Fritz, det mest avancerede computerskakprogram til dato. (Informations Peter Dürrfeld rapporter løbende fra opgøret, red.) Med sin Intel Core Duo 5160-processor scanner Deep Fritz skakbrættet for otte millioner mulige positioner pr. sekund. Ærgeligt nok for Fritzs tyske programmører, kratter dette knap nok i overfladen af det problem, vi kender som skak.

Ifølge legenden blev skakspillet opfundet af den indiske kong Shirhams storvisir, Sissa Ben Dahir. Opfordret af kongen til selv at foreslå en belønning bad storvisiren om et enkelt hvedekorn for skakbrættets første felt, to korn for næste felt, fire for det tredje, otte for det fjerde og så fremdeles frem til det 64. og sidste felt. "Er det alt, din tåbe," spurgte kongen. Storvisiren påpegede: "Jeg har bedt om mere hvede, end I har i hele Eders kongerige - ja, mere end der kan høstes, om der voksede hvede på hele jordens overflade." Thi skak er eksponentiel af natur: Antallet af potentielle positioner, når et parti er begyndt, er i størrelsesorden 10128, hvilket er overvældende mange flere end det samlede antal atomer, der formodes indeholdt i det kendte univers.

Geniet Tal

Ved brug af algoritmer, som frasorterer åbenlyst meningsløse positioner, undgår seneste generation af skakprogrammer en mængde redundante beregninger. Som resultat heraf spiller Deep Fritz nu med samme styrke som Kramnik. Det spørgsmål, der står tilbage, er imidlertid dette: Spiller computere overhovedet skak? Det mente Alan Turing, som i 1950 skrev verdens første computerskak-program, ikke. Turing hævdede, at en maskine kun kan siges at tænke, dersom en iagttager af dens 'output', ikke kan skelne de ord eller 'tanker', den producerer, fra dem som måtte komme fra en ægte person.

Så vidt jeg ved har ingen skakprogrammer bestået Turing-testen. Det er der en god grund til: Skønt mange af deres enkelttræk kan forekomme lige så drevne som dem, et menneskeligt skakgeni ville foretage, har jeg aldrig set et helt computerparti, som kan karakteriseres som 'kunst'. De bedste partier fra historiens største skakspillere besidder en overvældende skønhed, der kan være svær at forklare for ikke-skakspillere. Prøv at forestille Dem noget i stil med en Bach-fuga, altså en næsten geometrisk æstetik, der er som en åbenbaring for sjælen.

På skakbrættets 64 felter har intet menneske i nyere tid i mine øjne præsteret mere blændende spil end en mand, hvis 70-årsdag netop er markeret i Riga. Desværre var der aldrig chance for, at Mikhail Tal ville leve længe nok til selv at deltage. Tal var offer for den slags laster, som kreative temperamenter hyppigt forfalder til. At kalde ham misbruger ville være en underdrivelse. Han røg typisk op til 100 cigaretter under et enkelt parti, og ifølge hans første kone ejede han aldrig en lighter - han tændte altid næste cigaret med skoddet af den forrige.

Alkoholiker var han også. Da han i Storbritannien i 1973 deltog i stormesterturneringen i Hastings, chokerede han bartenderen ved at drikke hele strandhotellets lager af whisky og cognac. Og Tal havde andre svagheder: Da han blev bedt om at forklare skakspillets skønhed, svarede han: "På samme måde som ens fantasi stimuleres af en smuk kvindes smil, på samme måde stimuleres den af skak."

Dame Edna-briller

Efter at være blevet verdens yngste skakverdensmester i 1960 afholdt helbredsproblemer Tal fra at forsvare titlen. Men skønt han levede i en permanent alkolisk tåge, fastholdt han sin position blandt verdens mest sublime frem til sin død i 1992 - ja, tre uger, før han døde, flygtede han fra hospitalet for deltage i en lynskak-turnering i Moskva. Her blev besejrede han som den eneste Garry Kasparov, den daværende verdenmester.

Kasparov hylder ham i bogen Mine store forgængere: "Han er den eneste spiller, jeg har kendt, som ikke udregnede langvarige variationer - han så dem for sig i glimt! Hundredvis af fantastiske kombinationer hvirvlede rundt i hans hoved. Hans fantasi var grænseløs. Der var noget Mefistofeles-agtigt over hans gennemborende blik på brættet."

Det kan jeg skrive under på. På YouTube kan man se et kort klip af Tal, der spiller imod en teenagerudgave af Bobby Fischer (http://tinyurl.com/yjspyu). Det blik, Tal giver det amerikanske vidunderbarn, er i sandhed djævelsk. I samme turnering forsøgte den ungarske stormester Benko at beskytte sig imod Tals dødbringende stirren ved at iføre sig sorte briller. Excentrikeren Tal sendte straks bud efter et par i særklasse groteske Dame Edna-agtige briller, som han tog på, hvorved han fik Benko til at ydmyge sig selv yderligere med en forgæves klage til arrangørerne.

Jeg så kun Tal én gang. Da var han sidst i 50'erne, men så 25 ældre ud. Jeg ville ikke have genkendt ham, havde det ikke været for to ting: I venstre hånd holdt en cigaret på sin uforligneligt nonchalante manér, mens han med sin klolignende højre hånd flyttede brikker rundt på brættet med utrolig hast - han havde kun tre, usædvanligt store fingre på denne, en medfødt deformitet. Faktisk var der et tredje tegn på, at dette menneskelige vrag var Tal. Omkring brættet hang en sværm af andre stormestre - det gjorde der altid - i et forfængeligt håb om, at hans geni kunne smitte af på dem.

Vladimir Kramnik sagde for nylig om Tal: "Han var som en mand fra en anden planet. Derfor var hans skakspillestil også umulig at udgrunde. At analysere hans partier vil svare til at diskutere, hvordan Gud ser ud." Vil nogen skakcomputer nogensinde gøre sig fortjent til et sådant skudsmål?

Læs mere om skakhistoriens legender i Peter Dürrfelds 'Skakkens historie', der netop er udkommet på Informations forlag

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her