Læsetid: 3 min.

Krav om bedre dansk varsling ved sultkatastrofer rundt om i verden

Hungersnøden i det vestafrikanske land Niger er nået så katastrofale højder, at der bliver rejst et krav fra oppositionen om bedre varslingssystemer. Vi reagerer først, når skaden er sket, lyder kritikken
11. august 2005

Historien gentager sig. Igen er der alarmerende hungersnød i Afrika, og igen reagerer vi for langsomt, lyder kritikken fra eksperter og politikere.

"Alle vågner for sent. Vi vil have et bedre varslingssystem, hvor Udenrigsministeriet informerer udenrigsudvalget om, hvilke advarsler FN kommer med. Vi skal have mulighed for at reagere i tide - både i det politiske system og i offentligheden," siger Steen Gade (SF), formand for Folketingets udenrigsudvalg.

Gade vil have løbende informationer om varslinger af humanitære katastrofer samt opdatering på nuværende katastrofer. Han vil ikke bare have kastet lange rapporter i hovedet, men kræver at Udenrigsministeriet (UM) laver nogle korte og præcise briefinger på, hvilke alarmklokker der ringer ude i verden.

Det er ikke kun Gade, der mener, at der er behov for et direkte advarselssystem fra UM til Folketinget.

"Hvis Folketingets politikere får bedre kendskab til truende katastrofer, kan de bedre 'riste' udviklingsministeren med spørgsmål. Det kan i bedste fald betyde, at man i Udenrigsministeriet tager advarsler mere alvorligt og handler mere proaktivt, i stedet for som nu med Niger først at handle, når medierne er på stedet," siger Christian Lund, professor ved Roskilde Universitetscenter.

"Efter at høsten slog fejl i Niger i 2004, har det været ekstremt forudsigeligt, at der ville komme en hungerkrise. Udenrigsministeriet har fået advarslerne om forestående fødevaremangel, men har ikke reageret. Nu bruger ministeriet så en del penge på nødhjælp, der altid er meget dyr sammenlignet med en præventiv indsats," siger Lund, som har forsket i Niger.

For at tage katastrofen i opløbet, handler det om, at have kapacitet i de lokale områder til at reagere på de varslinger, der kommer, mener Gorm Rye Olsen, afdelingsleder på Institut for Internationale Studier (DIIS).

"Hvis der ikke er regn i en længere periode, og man ikke får sået, så er det jo ret enkelt, at der ikke kommer nogle afgrøder. Så skal man på forhånd opbygge lagre af mad," siger han.

I UM forklarer de, at de får deres informationer fra FN-systemet og melder videre til ministeren, hvis de finder oplysningerne alarmerende. Men oplysningerne når åbenbart ikke videre.

Lokale alarmer

Det er åbenlyst for enhver, at vi reagerer for sent, lyder det fra Gorm Rye Olsen.

Han mener, at man også kunne have det synspunkt, at det er de lokale myndigheder og internationale organisationer i Niger, som har været for svage til at reagere.

"Man kan lige så godt vende den om. Det er ikke altid Danidas skyld, de danske medier eller den danske offentligheds skyld, at det går ad helvede til i Afrika. Det er langt vigtigere, at organisationerne på stedet har gode kontakter til de centrale donorer som World Food Programme. Lobby-arbejdet er vigtigere end den tilfældige medieopmærksomhed," siger han.

Rye Olsen peger på, at det muligvis er de lokale og internationale organisationer i Niger, som ikke har været gode nok til at arbejde for sagen.

"Men de har dernede åbenbart ikke været i stand til at lobbye støtte og bistand af årsager, jeg ikke kender," siger han.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs afviser, at regeringen har været for passiv.

"Vi har indtil nu givet 5,6 millioner kroner til nødhjælp. Vi har netop modtaget opdaterede informationer fra FN, som siger, at krisen er værre, end man først havde vurderet. I det lys er vi selvfølgelig i gang med at se på, hvordan vi kan yde yderligere støtte til Niger," siger udviklingsministeren til DR.

Hun er åben over for at sende Folketinget de rapporter, som ministeriet får fra FN om verdens kriser og katastrofer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her