Læsetid: 3 min.

Krig mod Bill Gates

17. januar 2000

FØRST kæmpefusionen mellem det fremstormende internetselskab America Online og kulturformidlingsgiganten TimeWarner til en pengesum så stor, at nullerne ville fylde en hel af medieindustriens elektroniske flader. Da de allerede opfylder kulturen til overmål, opregner vi dem ikke her.
Dernæst abdicerer verdens rigeste mand, Bill Gates (10.000 kr. i privat indtægt pr. sekund - også et ganske pænt antal nuller på årsbasis), som chefdirektør for verdens førende softwareselskab Microsoft for alene at hellige sig posten som bestyrelsesformand og udviklingen af fremtidens sammenkoblinger af informations-, bio- og husholdningsteknologier. Jævnfør Bjarke Møllers nyhedsanalyse i lørdagsavisen.
I dag erklærer Socialistisk Folkeparti så åben krig mod Bill Gates.

UDEN overdrivelse må man kalde det en selvbevidst pressemeddelelse SF har sendt ud:
"SF erklærer krig mod Microsoft's monopol - og vil i Folketinget stille forslag om Open Source Software i Danmark," lyder overskriften. Efterfulgt af denne forklaring:
"I Frankrig er et enestående lovforslag på vej til vedtagelse. En vedtagelse vil betyde, at de franske myndigheder senest i januar 2002 skal anvende gratis og Open Source software. Forslaget vil samtidig bryde Microsofts og Bill Gates' monopol på det globale IT-marked og skabe en anden og konkurrerende standard baseret på styresystemet Linux."
Lederskribenten er hverken nørd eller vokset op i et hjem med computer, men kendsgerningen er altså, at et af landets folkepartier sender en pressemeddelelse ud, der ikke engang kursiverer, endsige forklarer ord som software og open source. Sådan noget skal man bare vide i dag, hvis ikke man vil stødes ud i overførselsindkomstmodtagergraven.

TIL STØTTE for de udstødningstruede har det socialistiske folkeparti dog været så venligt at henvise til www.ing.dk og da det jo i dag findes i ethvert hjem, har den der skriver disse linjer fulgt anvisningen og skal efter fattig evne prøve at forklare, hvad det er for noget med det bløde stof, den åbne kilde, Linux og Mr. Gates' monopol.
Retfærdigvis skal dog først indrømmes, at den gode folkesocialistiske folketingsmand Knud
Erik Hansen har uddybet krigserklæringen mod Microsoft med et par om ikke borgerlige så dog noget der ligner folkelige ord:
"SF vil i Folketinget stille forslag om, at regeringen tager de nødvendige initiativer, så udbredelsen og anvendelsen af open source i den offentlige sektor kommer i gang. Det er afgørende for SF, at vi omsider har mulighed for at bryde Microsofts de facto monopol og dermed får mulighed for at opbygge det europæiske viden- og netværkssamfund på en åben teknologi, der skal give et meget mere frugtbart udviklingsmiljø og med mulighed for at den store underskov af små og mellemstore danske og europæiske software-virksomheder kan få mulighed for at udvikle produkter til styresystemet, uden at de konstant skal slås med Microsoft og deres advokater."

UMÆRKELIGT men dog værd at bemærke er SF ved at blive et parti, der nok stadig kæmper mod kapitalistiske monopoler men nu for en markedsøkonomi med reel konkurrence - som var det socialistiske folkeparti ved at overtage Det radikale Venstres oprindelige positioner:
Knud Erik Hansen er nemlig overbevist om, at det bliver betydeligt billigere for både erhvervslivet og almindelige mennesker at anvende open source software. "Virksomheder kan med open source systemer langt lettere skifte leverandører og dermed nyde godt af en reel konkurrence".
Sesam sesam luk dig op trylleordet www.ing.dk henviser til bladet Ingeniørens hjemmeside (for ikke at sige homepage), og af den fremgår det ganske rigtigt, at det franske lovudkast er "opsigtsvækkende", at de franske myndigheder skal anvende gratis eller Open Source (der også er gratis) software, og at "loven kan det blive en fransk bombe under Microsofts og andre store softwarehuses de facto-monopol på det europæiske marked."

RIGTIG spændende bliver det, når www.ing.dk forklarer, at det vidunderlige "Open Source har sine rødder i et halvt anarkistisk miljø på Internet." Stik imod tidsåndens, Finansministeriets og statsministsrens krav om regelrette uddannelser, har disse anarkister været leveringsdygtige i computernes og internet-trafikkens fundamentale styringssystemer
(Linux), så de nu truer verdens mægtigste mand.
"Det usædvanlige ligger i, at softwaren er gratis, kan bruges kvit og frit, samt at selve kilde-koden, den normalt hemmeligholdte programkode, som udvikleren har lavet programmet i, stilles frit til rådighed for ændringer, tilpasning og videreudvikling for brugerne."
ENHVER, der véd noget om det bedste i det anti-autoritære og nu ellers så forhadte 1968-oprør, må blive varm om hjertet og mærke det slå raskere:
Vidensamfundets teknologi åbner anarkistiske producentkollektivers muligheder for krig mod kapitalismen. Ikke sikkerheder. Men så meget er der om Marx' produktivkræfter som bestemmende for udviklingens muligheder, at det bare skulle mangle om ikke et socialistisk folkeparti så chancen for noget så folkeligt og socialistisk som - Open Source software. el

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu