Læsetid: 2 min.

'Krigen må stoppe nu'

"Udryd Israel" og "red os fra civilisationernes kamp." Parolerne pegede i forskellige retninger ved gårsdagens møde mellem verdens muslimske ledere, men de enedes om at kræve øjeblikkelig våbenhvile under FN-kontrol
4. august 2006

Vi er ét skridt væk fra det ultimative mareridt: Civilisationernes kamp. Det var den alarmerende konklusion fra Indonesiens præsident, Susilo Bambang Yudhoyono, under gårsdagens møde i Den Islamiske Konference (OIC).

"Denne krig må stoppe nu, ellers vil den radikalisere den muslimske verden - selv de af os, der er moderate i dag," advarede lederen af verdens mest folkerige muslimske nation.

Han talte til forsamlingen af de 17 stats-og regeringsleder fra den muslimske verden, der i går var samlet til hastemøde i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, for at finde et fælles ståsted i den stadigt mere tilspidsede situation i Mellemøsten. Men ikke alle var lige nuancerede i deres tolkning. Den Iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, sagde, at den endelige løsning på konflikten i Mellemøsten er "udryddelse af det zionistiske regime". Han tilsluttede sig dog den fælles udtalelse, hvor den indflydelsesrige mellemstatslige organisation af 56 muslimske lande krævede, at FN's Sikkerhedsråd sørger for en; "øjeblikkelig og omfattende våbenhvile," mellem Israel og Hizbollah.

Sammenslutningen pålagde FN at indsætte de nødvendige styrker for at håndhæve våbenhvilen. Mødets vært, Malaysias premierminister Abdullah Ahmad Badawi, gik skridtet videre og opfordrede de muslimske lande til at tilbyde tropper til en fredskabende indsats.

"Malaysia er klar til at gøre det," lovede Badawi.

Dobbeltmoral

OIC's generalsekretær, Ekmeleddin Ihsanoglu, tordnede i sin sin åbningstale mod verdens tilsyneladende accept af, hvad han kaldte Israels "forbrydelser." Det islamiske verdenssamfund er oprørte over, at den humanitære tragdie får lov til at forsætte, sagde generalsekretæren og konkluderede: "Det efterlader dem helt uforstående, når de nu står ansigt til ansigt med så en graverende dobbeltmoral fra det internationale samfund side."

De muslimske ledere opfordrede FN til at iværksætte en undersøgelse af Israels krigsforbrydelser. "Vi holder Israel ansvarlig for de tabte menneskeliv og lidelserne og kræver, at landet kompenserer Libanon og dets folk," lød det fælles budskab. Ledere fra de mest indflydelsesrige muslimske nationer deltog i mødet, herunder Iran, Pakistan og Tyrkiet, mens en af konfliktens hovedpersoner, Libanons premierminister Fuad Saniora, var fraværende. Han talte istedet til forsamlingen på videotelefon fra Beirut, hvor han blandt andet fortalte, at børn under 12 år udgør en tredjedel af de godt 900 døde og 3.000 sårede, som konflikten har kostet siden krigens start d. 12 juni.

"Jeg er bange for at de muslimske massers vrede bliver forvandlet til et permanent had imod aggressorerne og deres direkte eller indirekte støtter. Den psykologiske basis for en retfærdig, omfattende og varig fred er ved at blive ødelagt," sagde OIC's generalsekretær Ekmeleddin Ihsanoglu.

Uden for bygningen viste omkring 100 aktivister med anti-israelske slogans, at denne vrede også har tag i den malaysiske hovedstad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her