Læsetid: 3 min.

Krigens moral

15. maj 1999

"NATO's mission i Kosovo har mennesker i centrum."
Generalsekretær Javier Solana i Information

MORALEN var sat i centrum, da NATO's generalsekretær, Javier Solana, fredag i Information forklarede grundlaget for det, han beskrev som "NATO's operation i Kosovo". Men indholdet afslørede en NATO-leder, der prøver at undslippe sin egen skygge.
I det lange indlæg optrådte ordet "bomber" kun én gang. Den kendsgerning, at NATO's angreb beviseligt har dræbt i hundredvis af civile, blev ikke nævnt med et ord. 'Bombekampagnen' blev næsten fortrængt. Den kendsgerning, at NATO ikke har opnået fremskridt for et eneste af alliancens oprindelige mål, blev end ikke strejfet.
Tværtimod understregede Solana i malende vendinger, hvorledes alliancen havde sat mennesket i centrum. Alt var gjort for at beskytte mennesker og styrke deres grundlæggende rettigheder til frihed, demokrati og lighed for loven, skrev NATO-chefen.

SOLANA fjerner sig på denne retoriske udflugt fra en virkelighed, det er ubehageligt og svært at forholde sig til. Men politisk moral kan ikke adskilles fra virkeligheden. Og NATO's felttog på Balkan kan ikke søge sin moralske legitimitet uafhængigt af, hvad bombeflyverne rent faktisk rammer der nede på landjorden.
Natten til fredag skete det ubærlige igen. NATO's klyngebomber ramte civile - denne gang med omkring 100 Kosovo-albanere som dødsofre. De var under deres flugt nået til landsbyen Korisa, tæt ved Prizren i det sydlige Kosovo.
At tragedien i Korisa skyldtes NATO-fly, har vi foreløbig kun serbiske kilders ord for. Men det hører til de seneste ugers mange absurditeter, at serbiske rapporter af denne karaktér de fleste gange er endt med at blive bekræftet af de glatpolerede NATO-talsmænd.

ALLIANCENS politiske og militære ledelse kan ikke blive ved med at lukke øjnene for, hvad der sker, når klyngebomberne rammer jorden på det hårdt plagede Balkan. At hævde, at klyngebomberne skulle være særlig moralsk velbegrundede, når de fra stor højde suser mod deres ukendte mål, er ganske enkelt noget vrøvl.
NATO har de seneste dage lavet en ny offensiv. Med friske fly og nye tilførsler af ammunition er det endnu engang lykkedes at slå rekorden i bombeintensitet. Trods mange appeller om at begrænse bombningerne til mål, hvor der er mindre risiko for at ramme civile, så fremturer den store militærmaskine. Selvom sidste uges diplomatiske gennembrud svækkes af denne offensiv, lyder parolen fortsat bare på flere og flere bomber.

DEN ERKLÆREDE hensigt fra Beograd om tilbagetrækning af tropper har NATO - antagelig berettiget - vurderet som et propaganda-trick. Men krigens forløb får sin egen djævelske logik, når alliancens generaler under deres daglige pressekonference den ene dag forklarer, hvordan man kan skyde de serbiske kolonner i stumper og stykker, så snart de bevæger sig ud på vejene. Hvorefter man næste dag konstaterer, at der slet ikke er konstateret tilbagetrækninger, og at Milosevic derfor igen har været fuld af løgn. Det kan man kalde logik for generaler.
En mere civil logik kunne have ført til en midlertidig og på forhånd annonceret bombepause i et par døgn - for at give de serbiske styrker mulighed for at trække sig ud af Kosovo, hvis det virkelig var dét, de ville. Og for at øge chancen for at stærkt påkrævet nødhjælp kunne nå frem til de mange ilde stedte flygtninge inde i Kosovo.

SAMMEN med en ændret bombepolitik for at mindske de civile tab ville en sådan kursændring give mening - også moralsk. Og den ville ikke gøre opgaven endnu sværere for den centrale russiske fredsmægler, Viktor Tjernomyrdin.
Nok er det helt afgørende, at styret i Beograd forstår, at Kosovos fremtid aldrig kan være som en etnisk renset, serbisk provins. Men sønderbombning i flæng fører kun til nye menneskelige tragedier og ødelægger også den politiske løsning, der ellers var ved at tegne sig.
En mislykket taktik og en brutal fjende får NATO til blot at kaste flere og flere bomber - uden at vide hvem de rammer.
Det er ikke bare dumt - det er beskæmmende.mol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her