Læsetid: 4 min.

Krigsforbrydelser

18. november 2005

EN DAG SKAL alting nok blive godt i Irak. Mennesker orker ikke at hade og slå ihjel i det uendelige. På et tidspunkt overgiver nogle sig. Eller der spirer en bevægelse for fred og forsoning. Eller der viser sig en lederskikkelse med format til at samle nationen.

Sådan må man tænke. Især når virkeligheden i Irak ser ud, som den gør. Med de seneste døgns nye, rædsomme afsløringer er det let at forfalde til sarkasmen og fastslå, at det nu omsider er lykkedes USA at genskabe et samfund præget af tortur, krænkelse af menneskerettigheder, fravær af retssikkerhed, forfølgelse af anderledes tænkende og angst i befolkningen i en grad, der tåler sammenligning med det regime, man gik i krig for at fjerne.

Onsdag bragte afsløringerne af, at der i en Bagdad-kælder tilhørende det irakiske indenrigsministerium har eksisteret et hemmeligt fængsels- og torturcenter, hvor fanger har opholdt sig i månedsvis med bind for øjnene, toiletadgang hver tredje dag, for lidt mad, for lidt plads og tortur som fast rutine.

"Jeg troede aldrig, jeg skulle se scener som disse," sagde Iraks viceindenrigsminister, Hussein Kamal, onsdag. "Jeg så tegn på fysisk mishandling via brutal prygling, en eller to af fangerne var lammede, og nogle havde huden flået af dele af deres kroppe."

Viceministeren bekræftede fundet af torturinstrumenter, mens nogle af de afkræftede fanger, der blev befriet af amerikanske soldater, fortalte om elektrisk tortur og slag med stokke og ledninger. I alt 173 mænd og store drenge var indespærret i kælderen i Bagdad, men ifølge både vestlige menneskeretsgrupper og sunnimuslimske ledere er dette kun toppen af isbjerget. Hemmelige paramilitære grupper udsprunget af den såkaldte Badr-brigade, der er den væbnede arm af SCIRI, Iraks toneangivende shia-parti, har længe opereret på egen hånd og spredt skræk og rædsel med deres tilfangetagninger, tortur og drab på især sunnimuslimer.

"Jeg er af den opfattelse, at denne sag på ingen måde er unormal. Det vil ikke overraske mig, hvis der er mange andre illegale fængsler, enten kontrolleret af indenrigsministeriet eller deres uofficielle agenter," siger Sarah L. Whitson, leder af Human Rights Watchs mellemøstafdeling, til Christian Science Monitor.

"Alle afdelinger af politiet" har celler, som "kan operere selvstændigt i Badr-operationer, men under brug af politibiler, -uniformer og -våben, alt mens folk i ledende positioner hævder - nogle af dem sandfærdigt - at de ikke kender noget til det," siger Salah Mutlaq, ledende sunnipolitiker, til Newsday.

Siden januar har både Human Rights Watch og sunnimuslimske politikere fortalt, hvordan disse paramilitære grupper - Ulvebrigaden, Vulkanbrigaden m.fl. - har opereret uden for loven, men i forståelse med indenrigsministeriet og måske ministeren selv, den ledende SCIRI-politiker Bayan Jabr. Hund-reder af sunnimuslimer er de seneste måneder fundet henrettede i Bagdad og omegn, antagelig som ofre for dødspatruljerne. Blandt de mange mordofre er to af forsvarsadvokaterne i retssagen mod Saddam Hussein. Nogle af de resterende advokater er flygtet ud af Irak, de fleste andre har nægtet at fortsætte retsagen af frygt for eget liv, og dermed risikerer denne del af det ny Iraks retssystem at blive lammet.

DETTE BILLEDE af et fremvoksende terrorregime under den ny demokratiske fernis toner frem parallelt med, at billedet af den amerikanske befrier med de høje idealer - det, der måtte være tilbage af billedet - krakelerer.

Samme dag som amerikanske soldater fandt det underjordiske fængsel i Bagdad, indrømmede Pentagon, at USA ikke alene brugte napalm under invasionen af Irak i 2003, men siden under angrebet på Fallujah brugte hvid fosfor, der har samme modbydelige virkning som napalm, hvis det som brandbomber rammer mennesker. Ifølge Pentagon-talsmanden oberstløjtnant Barry Venable er hvid fosfor blevet brugt "som brandbombe mod fjendtlige kombattanter" - andre hævder, som det fremgår af dagens avis, at også civile i Fallujah blev ofre.

USA's regering beskyldes nu for hykleri: Man angreb Saddam på grund af bl.a. hans kemiske våben - som ikke eksisterede - nu bruger man selv kemikalier med uhyggelige egenskaber i sin kamp mod oprørerne.

Dobbeltmoralen kommer dertil til udtryk i USA's behandling af sine fanger. Siden angrebet på Afghanistan i 2001 har USA tilbageholdt 83.000 personer, de fleste i Irak, hvor der p.t. sidder 14.500 i amerikansk varetægt. Dertil kommer fangerne på Guan-tanamo og i andre fængsler på hemmelige lokaliteter, hvor mennesker sidder indespærret uden tiltale og rettergang. Mere eller mindre dokumenterede udsagn om mishandling og tortur bliver ved at dukke op og undergraver tilliden til USA.

Alt for meget af det, der i dag foregår i Irak og omkring det amerikanske felttog, fremstår som selve antitesen til det fri, demokratiske og retsstatsbaserede samfund, som George Bush, Tony Blair og Anders Fogh Rasmussen angiveligt greb til våben for at værne om og fremme, og som så mange mennesker - især irakere og amerikanere - har ladet livet for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her