Læsetid: 2 min.

Krigsmodstanderes helt stilles for krigsret

Løjtnant Watada ville gerne til Afghanistan, men ikke Irak. Nu hyldes han af fredsbevægelsen for at kalde krigen i Irak 'uretfærdig' og 'umoralsk'
7. februar 2007

BOSTON - Det officielle Amerika har sine krigshelte fra Irak. Soldater, der ofrer deres liv for kammerater. Soldater, der springer modigt over gaden under heftig beskydning fra en anonym fjende. Nogle af dem bliver hædret af George W. Bush i Det Hvide Hus - også posthumt.

Nu har den voksende bevægelse mod Irak-krigen fået sin helt. Han hedder Ehren Watada. Han er født på Honululu-øerne, en respekteret løjtnant i hæren og ikke en principiel modstander af krig.

Tværtimod. Da 28-årige Watada sidste sommer fik ordre til at udskibe til Irak med den 3. brigade, tryglede han om at blive overført til Afghanistan, hvor USA og allierede ifølge hans overbevisning fører en "retfærdig" og "moralsk korrekt" krig.

Men hans overordnedes svar var forudsigeligt. Hverken en menig eller en officer får lov til at bestemme, hvor han/hun sendes hen i en krig. Watada forklarede, at han efter lange overvejelser var nået frem til den konklusion, at Irak-krigen hverken er retfærdig eller moralsk korrekt.

Usømmelig adfærd

"Jeg er ikke bange for at gå i krig. Jeg er ikke pacifist. Hvis mit land kaldte på at blive forsvaret, ville jeg være den første til at gribe våben. Men jeg vil ikke deltage i et forbryderisk forehavende," sagde han til en reporter fra Los Angeles Times, som besøgte ham i en lejlighed i Fort Washington.

De overordnede kunne have valgt at acceptere Watadas ansøgning om at træde ud af den professionelle hær. Den slags sker hele tiden. Men hans motivation - at USA angreb Irak uden at have vished om eksistensen af masseødelæggelsesvåben - æggede officersstaben til at stille løjtnanten for en krigsret med krav om fængselsstraf på fire år.

Der skal gøres et eksempel ud af hans desertering. Ellers risikerer hæren, at andre officerer nægter at tjene i en krig, der bliver mere og mere upopulær inden for USA's væbnede styrker. Ehren Watada er den første officer, som afviser at adlyde en udskibingsordre til Irak.

Retssagen skulle begynde i går. Uden for fortet demonstrerede 1.000 krigsmodstandere. Watada vil stå ansigt til ansigt med en jury bestående af officerer. Han er sigtet for at desertere og for "usømmelige adfærd". Sidstnævnte henviser til hans offentlige kritik af krigen og af præsident George W. Bush.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu