Læsetid: 6 min.

En krimi om dagen...

Om hvordan sommeren bliver fuld af gys og gru og ikke blot radiseskrubning og græsslåning
3. juni 2006

"A book a day keeps reality away," sagde en bekendt altid tidligere, når jeg fortalte, at jeg atter var blevet fortabt i en bog. Og hvad er der så i vejen med det, tænkte jeg. For det er vel dybest set det, der er meningen med bøger: At man styrter ned, fortaber sig og forsvinder ind i et nyt univers, hvor der hverken er gammel opvask, græsslåning eller sure chefer.

Kombinationen bøger og ferie er derfor den allermest sublime: Når bogens dragende virkelighed lukkes ned, og den rigtige virkelighed rammer en i nakken, er det forhåbentlig bare med krav om badeture i Vesterhavet, pølsegrillning i haven eller en lur i skyggen. Hvor heldig kan man være.

Den pureste ferielæsning er uden tvivl krimier. Og hvad enten turen i år går til Cuba, Rusland, Sverige, England, Norge eller en hængekøje i Gilleleje, er der bunker af lækkerlæsning at tage med.

Russiske forviklinger

I sæsonens stak er der en klassisk dansk spændingsroman. Leif Davidsens nye bog Den ukendte hustru er lige til at gå ombord i - også med de forviklinger, der forskriftmæssigt dukker op. Den danske forretningsmand Marcus Hoffmann, tidligere jægersoldat, nu arbejdsnarkoman, er på flodkrydstogt med sin russiskfødte hustru, og mens han er i land i et lille provinshul i Rusland, forsvinder hun. Manden rammes rimeligt nok af panik, knytter venskab med en rapkæftet gadedreng, Sasja, bliver overfaldet af det lokale mafiainficerede embedsværk og får først delvist styr på tingene, da han i en lomme finder visitkortet på den russiske forretningsmand, han belejligt nok 50 sider tidligere har reddet fra en røvfuld i sydfranske Nice. Det meste af turen er tingene troværdige, spændingen stiger og falder i takt med kapitelskiftene, og man er aldrig i tvivl om, at romanen er værd at læse færdig. Samtidig formår Leif Davidsen at give enhver ægte rejsende lyst til ved selvsyn at besigtige det mægtige land.

... og cubanske

Går turen til Cuba er Leonardo Paduras Maskespil i Havana nødvendig at have i baggagen. Al den fascination, man kan have af Cuba - med dets velrullede cigarer, fattigdom, smukke mennesker, heftig erotik - folder sig ud på den mest yndefulde måde. Plottet er solidt: Et død transvestit findes kvalt i Havana-skoven, og fra det øjeblik, den døde viser sig at være søn af en karrierediplomat, vælter forviklingerne ned over kommisær Condes syndige hovede. Vi møder Condes venner og fjender, finder ind i hans tvivl om meningen med livet og overraskes gang på gang, når nye lag afdækkes af en rigt facetteret person. Undervejs udstilles tåbelighederne i det cubanske system - sult, fattigdom og propagandaløgn - med så tilpas stor kærlighed til Cuba, at det stadig er muligt for forfatteren at bo og virke i Havana. Padura evner at beskrive erotik, så det emmer af varme tropenætter, tage læseren med i undergrundsmiljøer, der i sig selv kunne være en Cubarejse værd, og lade det hele foregå på et sprogligt niveau, der ligger langt ud over en gennemsnitlig kriminalroman.

Naturlig foragt for ofrene

Briterne kan også det der med krimier. Og ender man i den engelske sommerregn er Mark Bilinghams Dovenkrop om kriminalkommisær Tom Thornes liv og levned værd at have i tasken. Thorne står over for en række strangulerede mande-lig. Alle bliver fundet liggende på knæ efter anal voldtægt, og de er kvalt med samme type snor. Det eneste øvrige fællestræk er, at der tale om tidligere dømte voldtægtsmænd. Thorne foragter samtlige ofre, men løser selvfølgelig opgaven - dog uden fornemmelsen af den sympati for ofrene, der ofte er drivkraften i både kriminalromaner og i det virkelige liv. Dovenkrop er skiftevis hæsblæsende og rolig, konstant sprogligt veloplagt med høj humor, og tonen er ofte hinsides bramfri. Plottet er godt og stringent, og der er indbyggede overraskelser. De fleste læsere vil givetvis opleve, at egne teorier om gådernes løsning kuldsejler, når der mangler 50 sider. Spændingen holder til sidste side.

Nænsomhed og gru

Norske skove er måske sagen denne sommer. Men så tag dig i agt! Om lidt kommer Rødhætte og tager dig. Med spraymaling lader den norske krimiforfatter Unni Lindell sin morder markere, at nu er det Rødhættes tur. Det er ikke en advarsel, blot en konstatering. Og morderen, Rødhætte, er effektiv. Lindell spinder i sin seneste roman Rødhætte en intens, velskrevet og sært spændende historie om en lille piges opvækst og forsøg på at skabe et liv efter det overgreb, hun som seksårig er udsat for. Selv om der både er små piger i rødt tøj, en bedstemor og en meget kontant holdning til udryddelse af de ulve, små piger desværre alt for ofte risikerer at møde, er det svært at se de direkte paralleller til Brødrene Grimms berømte eventyr, men ulvedrab er der masser af. Historien, der rulles ud i nordnorsk vintermørke eller ditto midnatssol, er på en gang kompleks og troværdig. Tre søstre, en fraværende mor, en (for) stærk bedstemor, overgreb, dagbøger, aflivning af mænd, en pensioneret politimester med overraskende motiver og lidt for god tid er samlingspunkterne i denne centrifuge af nænsomhed og gru.

Hævn

Svenskerne er heller ikke til at komme udenom denne sommer. I år udkom Box 21 af den svenske forfatterduo Roslund og Hellström. Box 21 handler først og fremmest om handel med kvinder fra de gamle østlande. Lange dele af bogen beskriver detaljeret de unge tvangsprostitueredes baggrund og deres motiver til at ende i Vesten: løfterne om bedre liv, ordentligt job og buler af penge får dem til at rejse afsted med venlige, ukendte mennesker, men når de kommer frem, viser virkeligheden sig at være en helt anden. I bogen er litauiske Lydia Grajauskas og hendes veninde Alena på tredje år spærret inde i en Stockholm-lejlighed, hvor deres knap 20-årige tilværelser går med vold, analsex, ydmygelser og et krav om minimum 12 mænd dagligt. Pludselig får de muligheden for at flygte ud af helvedet. Mens den ene bare vil hjem til Litauen, har den anden kun en tanke: Krænkelserne, skammen, skal gengældes. Hævn. Og så går det slag i slag.

Carl Gustav Gilbert...

Man kan selvfølgelig også gøre noget helt sjette. Blæse sæsonens udgivelser et langt stykke og i stedet gå i skarp træning frem til august. Her genopstår den svenske superhelt Carl Gustav Gilbert Hamilton alias Coq Rouge. Den svenske forfatter Jan Guillou forsøgte sig senest med romanen Tyvenes marked, der mildt sagt var ringe. Nu vender James Bond fra hinsidan så tilbage, og hvorfor ikke benytte sommerkulden til at varme op med en genlæsning af hele rækken fra Coq Rouge over Den demokratiske terrorist og slutte med Hamlon fra 1995. Ti en kvart roman i det hele - hvis det sidstnævnte tynde hæfte da kan kaldes en kvart roman. I den kommende roman med titlen Madame Terror får vi ifølge forlaget både russere, palæstinensere, en u-båd lavet af titan og altså Carl Hamilton. Det kan næsten ikke gå galt. Guillous danske forlag, Modtryk, lover den danske udgave på gaden 'i løbet af efteråret'. Det er næppe godt nok for ægte fans, når de ved, at den svenske udgave er klar flere måneder før.

-Leif Davidsen: Den ukendte hu--stru. 374 s., 299 kr. Lindhardt og -Ringhof. ISBN 10:87-595-2601-7

-Mark Billingham: Dovenkrop. På -dansk ved Allan Hilton Andersen. -412 s., 349 kroner. Modtryk. ISBN--10:87-7394-984-1

-Unni Lindell: Rødhætte. På dansk -ved Ellen Boen. 340 s., 249 kr. -Lindhardt og Ringhof. ISBN 10:87--595-2448-0

-Leonardo Padura: Maskespil i Ha--vana. 239 s., 249 kr. Forlaget Sohn. -ISBN:87-990361-7-7

-Anders Roslund og Börge Hell--ström: Box 21. 392 s., 299 kr. ISBN: -87-638-0269-4

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her