Læsetid: 2 min.

Krimier, komedier og klassikere

Dagens premiere på 'Harrys døtre' indleder syv svenske filmdage med nye mainstream-titler og to klassikere på programmet
30. juni 2006

Sommerferien er over os, og en god portion af biografpublikummet er på vej på ferie med en kriminalroman under armen. En del af den spændingsfyldte sommerlekture er formodentlig oversat fra svensk, for svenske krimiforfattere har en stor og trofast læserskare herhjemme. Den forsøger mini-festivalen Svenske Filmdage nu at appellere til med hele tre filmatiseringer af svenske krimiforfattere ud af et program på i alt otte titler.

Er man i København en uge frem eller i Århus i midten af juli, kan man således se hele to Håkan Nesser-filmatiseringer. Norske Martin Asphaug har lavet en rost filmatisering af Nessers bestseller Kim Novak badede aldrig i Genesaret om en dramatisk sommerferie anno 1962 med både universelle opvækstelementer og elementær spænding. I Moreno & stilheden har Sven Wollter rollen som kriminalkommissær Van Veeteren, der sammen med den unge politikvinde Eva Moreno skal opklare et mord på en ung kvinde, der viser sig at have forbindelser til en lokal sekt.

Samme generationsmøde i politiarbejdet præger Peter Flinths Henning Mankell-filmatisering Mastermind. I Sverige er der blevet lavet otte film med Krister Henriksson som Wallander og Johanna Sällström som hans datter og kollega Linda. Inden frosten havde dansk premiere, de resterende er ude på dansk dvd, og nu får man endnu en chance for at fange et drama fra kriminalitetens højborg, Ystad.

Lettere indslag

Svenske Filmdage opvejer det kriminalistiske med tre lettere indslag. Der er mulighed for et gensyn med Colin Nutleys charmerende Englegård med Helena Bergström som den ene del af en rebelsk duo, der laver rav i den landlige, svenske idyl. Desuden kan man se Nutley & Bergströms seneste hit, Heartbreak Hotel, om to fraskilte kvinder på jagt efter kærligheden. De svenske kritikere har ikke været begejstrede, men komedien er den hidtil mest sete af årets svenske premierer. I den lettere ende af skalaen er også feel good-trekantdramaet Stockholm Boogie, der er en debut fra tvillingebrødrene John og Karl-Uno Lindgren.

Det bliver interessant at se, om det mainstream svenske udbud kan lokke det danske publikum fra de københavnske og århusianske sommernætter og ind i biografen. Det er et fint initiativ at forsøge at skabe en platform for svenske film, men det er hård tid på filmåret. Filmdagenes sidste titel er Ingmar Bergmans mesterværk Det syvende segl, som man altid kan forsage to timers sommer for at se. Som denne uges svenske filmbegivenhed, den såkaldte Bergman-uge på Fårö, viser, trækker Bergman trods ferietid. Både Ang Lee og James Schamus lægger denne weekend vejen forbi for at fortælle om deres forhold til nogle af Bergmans klassikere, så er man fan af dem, skal man sætte feriekursen nordpå i en fart.

Svenske Filmdage. Metropol i København fra i dag til torsdag den 6. juli. Derefter i Århus fra fredag den 14.-20. juli. Man kan læse mere om filmene på www.sffilm.dk og bestille billetter på www.biobooking.dk

For mere om Bergman-ugen på Fårö, se www.bergmanveckan.se

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu