Læsetid: 3 min.

Kriminaliteten i Kosovo får snart følger

Kosovo er central for handel med våben, narko og kvinder. Snart ventes oprydning på højt niveau
4. august 2005

Luften over Pristina er altid så snavset, så røgtung usund, at det næsten ikke er til at holde ud. Lige nu er luften tillige så fuld af snavsede rygter, at det kan forpeste enhver sund sjæl, hvis ikke det ligefrem er fordi, man tror det værste, og det gør de fleste. Rygterne siger, at folk på høje poster i Kosovo snart skal forlade disse poster og nogle af dem endda i fængsel, og avisernes krogede kommentarer svinger, så det ikke er helt til at forstå, om det drejer sig om præsidenten selv eller statsministeren, nogle af deres nærmeste eller oppositione, eller bare nogle rigtige forbrydere. Det er heller ikke tydeligt i den knudrede oversættelse af de daglige aviser, om den kommende anholdelse af betydningsfulde folk skyldes misbrug af offentlige midler eller deltagelse i den organiserede kriminalitet. Det er derimod helt klart, at en lang række af de fremtrædende personer i både regering og opposition har en livsform, der ikke er forenelig med de lokale lønninger, nogle har nybyggede huse, som det ville tage dem et par hundrede årslønninger at opføre, men det ved husene ikke, så de bliver bare stående og ser anstændige ud.

Kriminalitet florerer

Der er tre politiske hovedstrøminger i Kosovo. Præsident Ibrahim Rugovas brede demokratiske ikkevolds-base og så de to partier baseret på den gamle mangehovede partisanbevægelse med Ramush Haradinajs AAK og Hashim Thacis PDK. Haradinaj har karantæne fra politisk arbejde så længe han er krigsforbrydertiltalt i Haag, men hans folk passer deres ministerier i et umage samspil med præsidenten, mens Thaci i opposition brummer, snerrer og antyder, at der er afleveret et materiale, som kan få regeringen til at falde sammen - eller det, der er værre. FN-chefen Søren Jessen-Petersen og politichef Kai Vittrup siger ikke så meget, og talspersoner taler i tåger, så man ved, at noget er galt, men ikke hvad og hvem. Det europæiske politisamarbejde forenet i EUROPOL har i årevis gjort Kosovo-albanske enheder til centrale figurer i Europas organiserede kriminalitet, senest i 2004 som formidler af syntetisk narkotika. I 2003-rapporten fra EUROPOL om organiseret kriminalitet gøres albanske grupper til den største trussel for EU-området i kraft af deltagelsen i menneskesmugling og narkotikaforbrydelser. I Kosovo har der længe været talt om en tredeling af indkomsterne med våben, narkotika og prostitution som de tre områder, magtcentrene har delt sig efter. Dertil kommer den daglige korruption i al offentlig virksomhed, så der er nok at tage af, når politiet vælger at slå til. Når, og ikke hvis. Det hører til de spøjse spekulationer - som viderebringes af flere aviser - at FN-missionens tidligere talsmand, en britisk officer, nu leger albansk spindoktor i London på præsidentens vegne og angiveligt skulle være i gang med at bearbejde stormagterne til at forbyde Jessen-Petersen de passende indgreb på passende niveauer.

Hækkerup blev truet

Kosovo står foran den demokratiske eksamen, som skal bestås i løbet af de næste måneder, så der kan forhandles om den endelige status for den serbiske provins. Det var uheldigt, at den dynamiske og bomstærke statsminister Haradinaj blev krigsforbrydertiltalt og fjernet netop i denne fase, og det vil heller ikke gavne Kosovos anseelse og internationale position, hvis andre folk på andre høje poster må væk. I begyndelsen af året gik rygterne om statsministerens snarlige anholdelse sin sikre vej gennem Kosovos gader, de kringlede avisspalter og det internationale samfund. De var ikke til at tage fejl af, hvis man forstår fuglenes sprog, og de var rigtige til den sidste detalje, selv om medierne holdt det godt skjult, at det mest var albanere og ikke serbere krigshelten Hardinaj var tiltalt for at fjerne fra jordens overflade. Rygterne i denne omgang har samme hast, samme medierumlen, de er med de politiske indspark lidt mere ondskabsfulde end før, men de er med garanti så rigtige, at Kosovos næste rystelse er lige om hjørnet. Desværre er det ikke tydeligt, om det gælder den organiserede kriminalitets ledere eller blot den grove korruption. Godt ville det selvfølgelig være, hvis vi får afsløret, hvem der stod bag det nylige attentatforsøg på præsident Rugova. Eller allerbedst, hvem der i sin tid truede datidens danske FN-chef så voldsomt på livet, at Hans Hækkerup rejste hjem uden nogen sinde at fortælle denne væsentlige detalje om den kosovo-albanske virkelighed.

Poul Smidt er journalist og har tidligere arbejdet i Kosovo for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE

Mere om Kosovo side 14

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu