Læsetid: 4 min.

Den kriminelle tanke

26. september 2001

EFTER TERRORENS første skrækslag følger frygten. Det er den, der er terroristens taktiske mål. For frygten kan berøve mennesker deres dømmekraft og lede dem ud i handlinger, der fremmer terroristens strategiske hensigt.
Den civiliserede verden kan håbe, at den amerikanske regering besindigt styrer uden om denne faldgrube. Tørt kan konstateres, at det er der mange andre, der ikke formår. Enten fordi de vitterligt har tabt hovedet, eller fordi de øjner en chance for at platte frygten til egen fordel.
Indlandet byder på nedslående eksempler. Hvis man betragter Dansk Folkeparti som en art virus, der slår til, så snart en organisme er svækket, er der intet overraskende i, at det var herfra, det første udbrud kom: Mogens Camres frådende angreb på den muslimske religion, bagefter bakket op af partileder Kjærsgaard med, at det »ikke kunne siges mere præcist« – skønt det dog er præcist imod den linje, Vesten søger at fastholde.
Med EU-udenrigskommissær Chris Pattens ord i dette blad: »At betragte den islamiske verden gennem fundamentalisternes prisme er nogenlunde lige så præcist og fair som at dømme kristendommen ud fra inkvisitionen.«

DEN SPAGE borgerlige undsigelse af Dansk Folkeparti fik CD’s Peter Duetoft til at sukke:
»VK nøjedes med bemærkninger om, at det var følelserne, der var løbet af med dem. De burde have taget afstand på en stærkere måde.«
Men nej, i stedet har hæmningsløsheden bredt sig ind i V-K partierne selv. I går forlangte Venstres medlem af Folketingets retsudvalg, Inge Dahl-Sørensen, internering af 3.000-4.000 muslimer, »som udgør en sikkerhedsrisiko i Danmark«. Over for Ritzau opfordrer hun statsministeren til at »bestille en kortlægning fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvor der sættes navne på de farlige muslimer«.
Dahl-Sørensen hævder, at hendes forslag er Venstres. Hertil siger gruppeformand Ulla Tørnæs: »Det er ikke Venstres politik, men vi udøver ikke censur i Venstres folketingsgruppe.«
Igen en påfaldende stilfærdig undsigelse. Især hvis Venstre vil tages alvorligt som et parti, der er egnet til at overtage regeringsmagten i landet.

POLITISK GEVINST i PET er også på de konservatives søgeliste. På forsiden af Berlingske Søndag peb Bendt Bendtsen: »Det er lykkedes venstrefløjen at stække PET.«
Det har ifølge Bendtsen »efterladt tjenesten svækket i overvågningen og efterforskningen af eventuelle muslimske terrorister i Danmark.«
Grumt gok: ’venstrefløjen’ ned, politikorpset op og »eventuelle muslimske terrorister« ud.
Der er bare den lille hage ved sagen, at Bendtsen slet ikke er medlem af Folketingets kontroludvalg for sikkerhedtjenesterne, så han kan ikke ane, hvad han taler om – medmindre han da selv driver ulovlig efterforskning. Det fik udvalgsformand Holger K. Nielsen til at beskylde Bendtsen for »landsskadelig virksomhed« og udløste en flom af bortsnak fra Bendtsen.
Men de konservative har mere i posen. De har lavet »en ufuldkommen liste over kendte terrororganisationer«, som partiet vil pudse ’det internationale samfund’ på. Et halvt hundrede navne er det blevet til, som omtalt på denne side af dagens avis.
Jamen, hvad skal vi dog med PET, når de konservative kan så godt selv? Andre partier kan givetvis bidrage med lister over personer og sammenslutninger, som tiden kræver tilsyn med – eller mere end det. Som det fremgik af Informations hitliste-rundspørge i mandags, er MF’erne ret uenige om, hvem der er terrorister, og hvem der er frihedskæmpere. Men pyt, så kan PET jo jagte dem alle – eller partierne kan lave en liste sammensat efter forholdstalsvalg.

STANDS HYSTERIET. Det er i frygtens stund, at samfund, der vil kalde sig civiliserede, viser, om de fortjener navnet. Frihedsrettighederne er ikke til festlige lejligheder, men til det modsatte.
*Det er en varig plet på USA’s indsats i Anden Verdenskrig, at landet i panik efter Pearl Harbor internerede alle amerikanere af japansk herkomst.
*Danske myndigheder skadede folkestyret ved deres iver efter at hjælpe nazisterne med at fange kommunister efter Tysklands overfald på Sovjet.
*McCarthyismen under Den Kolde Krig svækkede USA’s intellektuelle vigør og dets stilling som demokratiernes samlende kraft.
Lykkeligt, at der i ordensmagten er ansatte, der har klarere syn end VK-gruppernes hird af politi- og militærfolk. Til Information sagde i sidste uge politimester Jørn Bro, der i 1969-77 var PET-chef:
»Vi tror på – og har oplevet – at det meget levende og flydende og bevægelige og energiske samfund uden flere grænser end strengt nødvendigt er det bedste, det mest effektive og det, der giver størst
velstand.«
Bro fremhæver, at det er den kriminelle handling, myndighederne skal slå ned på, ikke tanken: »Tanken skal imødegås i den offentlige debat, gennem dialog og politisk diskussion.«
En dansk sortliste over terror-organisationer vil uundgåeligt føre til krav om forbud mod dem – en omsonst indsnævring af grundlovens foreningsfrihed og aktuelt også religionsfrihed. De ægte forbryderiske vil genopstå i nye og mere skjulte former.
Straffeloven er demokratiets værn, for det retter sig mod den, der i handling viser sig som forbryder.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her