Læsetid: 3 min.

Kritik af S-forslag om takststop

Helle Thorning-Schmidts forslag om et stop for prisstigninger inden for brugerbetaling på blandt andet bus, tog og daginstitutioner vil gå ud over serviceniveauet i den offentlige sektor, siger professor i offentlig administration. To socialdemokratiske borgmestre roser til gengæld forslaget
4. august 2005

Helle Thorning-Schmidts forslag om at sætte en stopper for prisstigninger på bus, tog, daginstitutionspladser og brugerbetaling for voksen- og efteruddannelse er mere eller mindre umuligt at gennemføre, hvis hun samtidig vil respektere skattestoppet og bevare det nuværende serviceniveau. Sådan lyder vurderingen fra professor i offentlig administration, Jørgen Grønnegård Christensen. "Hvis hun mener det alvorligt, bliver konsekvensen, at det skal hentes ind via rationaliseringer af den offentlige sektor, for som den politiske situation er nu, kan man ikke finansiere forbedringer af den nuværende standard gennem stigninger i skatterne," siger Jørgen Grønnegård Christensen, der er professor ved institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Hvis forslaget fra den socialdemokratiske formand får opbakning, vil det, ifølge Jørgen Grønnegård Christensen, føre til fremtidige stramninger af de offentlige udgifter og dermed også begrænse politikernes råderum og mulighed for at gennemføre forbedringer gennem forøgelse af udgifterne. "En meget stor del af forslaget er rettet mod de kommunale opgaver. Det ligger et enormt tilpasningspres på kommunerne," siger han. Mest af alt ser han forslaget som udtryk for, at Helle Thorning-Schmidt ønsker at markere sig politisk. "Man kan undre sig over, om Helle Thorning-Schmidt har gennemtænkt forslaget i forhold til de politiske og styringsmæssige konsekvenser," siger han. Kommunalforsker og lektor ved Danmarks Journalisthøjskole i Århus, Roger Buch, mener, at forslaget ikke vil være muligt at gennemføre på grund af den igangværende kommunalreform. "Taksterne vil flere steder blive lavet om i forbindelse med kommunalreformen, og derfor vil det i en vis forstand være umuligt at gennemføre forslaget," siger Roger Buch. Som eksempel nævner han situationen, hvor tre kommuner, der har vidt forskellige takster, skal lægges sammen til én kommune. Når taksterne skal reguleres til et gennemsnit af, hvad de tidligere var i de sammenlagte kommuner, vil nogle borgere opleve et fald i priserne, mens andre vil opleve en stigning. "Det samme problem gælder sådan set også i forhold til skattestoppet," tilføjer Roger Buch. Derudover kan han godt følge den grundlæggende tanke i forslaget. "På en måde er det meget rimeligt, at man forsøger at lukke et hul i skattestoppet, for det har vel aldrig været meningen med skattestoppet, at kommunerne skulle kompensere ved at øge de offentlige udgifter via en stigning i de offentlige takster," siger han.

Støtte til forslaget

Af samme grund mener økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Anita Vium, at Thorning-Schmidts forslag grundlæggende er fornuftigt. "Skattestoppet er ikke en garanti for, at borgerne får flere penge mellem hænderne, hvis det for eksempel i stedet bliver dyrere at få passet sine børn og tage offentlig transport," siger hun og henviser til tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at priserne på ydelser i det offentlige er steget uforholdsmæssigt meget under VK-regeringen. Anita Vium er dog enig i, at Helle Thorning-Schmidts forslag vil gøre det lidt sværere at gennemføre omfattende velfærdsreformer. "Det giver selvfølgelig en binding på, hvad man kan i den økonomiske politik," siger hun. Men da Helle Thornings-Schmidts forslag kun er rettet mod brugerbetalingen til det offentlige, mener Anita Vium, at det stadig er muligt at gennemføre reformer. "Hovedvægten i de offentlig finanser ligger ikke inden for brugerbetaling. Der ville stadig være mulighed for at reformere inden for den offentlige service og på overførselsindkomsterne," Som eksempel nævner hun, at der stadig ville være mulighed for at indføre indkomstafhængig brugerbetaling på hjemmehjælp og pensionistkort.

A-borgmestre positive

To socialdemokratiske borgmestre roser ligeledes Helle Thorning-Scmidts forslag. "Hvis man kan indføre et skattestop, kan man også indføre et takststop. Ved at gennemføre det som led i finanslovsforhandlingerne har man et helt statsbudget at trække på," siger borgmester i Albertslund, Finn Aaberg (A). Hans kollega i Ishøj Kommune Ole Bjørstorp er lige nu ved at forhandle Ishøjs budget for næste år. Budgettet indeholder blandt andet planer om at nedsætte taksterne for daginstitutionspladser i Ishøj. "Principielt støtter jeg forslaget, for man skal gavne dem, der har lidt. (-) Men pengene skal være der til det. Det er ikke så sjovt, når der skal skæres," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her