Læsetid: 3 min.

Kritik af universitetsrektor

Det er en overtrædelse af universitetsloven, når rektor for Syddansk Universitet vil bremse professors kritik af navngivne kollegaers forskning. Det fastslår ombudsmanden
8. november 2005

"Dybt illoyal." Sådan karakteriserede rektor for Syddansk Universitet og formand for Rektorkollegiet, Jens Oddershede, professor Christen Sørensen, da han indkaldte universitetets samarbejdspartnere til møde og offentligt kritiserede en rapport udarbejdet af tre kollegaer på universitetet.

Men rektorens kritik af professoren er ikke forenelig med universitetsloven om forskningsfrihed og forskeres tilskyndelse til at deltage i den offentlige debat, fastslår ombudsmand Hans Gammeltoft Hansen.

Han peger på, at det er i strid med loven, når der er indgået aftale om, at Christen Sørensen gerne må udtale sig som professor, men "dog skal han afstå fra at referere til navngivne personer i direkte eller indirekte form".

"Det er på den baggrund min opfattelse, at den del af rektors kritik, der har baggrund i overtrædelse af dette forbud, ikke er berettiget," skriver ombudsmanden.

Christen Sørensen mener, at afgørelsen er principiel for den forskningsfrihed, som udfordres i den nye universitetslov.

"Det er ekstremt vigtigt at slå de videnskabelige medarbejderes forsknings- og ytringsfrihed fast. Den må ikke tilsidesættes, fordi det passer ind i ledelsens kram," siger han.

Anbefalet kritik

Sagen, der omhandler erhvervsudvikling på Fyn, har verseret i over to år. Som Information tidligere har beskrevet, har Christen Sørensen flere gange ytret sig stærkt kritisk om rapporten 'Uddannelse, job og erhvervsudvikling', som tre af hans kollegaer har udarbejdet for Den Fynske Fond for Erhvervsøkonomisk Forskning.

Da Christen Sørensen på baggrund af rapporten i juni 2003 inviterede en række erhvervsfolk, der i forvejen samarbejdede med universitetet, til en drøftelse af erhvervsudviklingen på Fyn, blev det for meget for rektor Jens Oddershede, som ikke forinden var blevet informeret om mødet. Han sendte derfor et anbefalet brev til Christen Sørensen, hvori han betegner mødeindkaldelsen som "dybt illoyal".

Men den kritik er ifølge ombudsmanden altså uberettiget. Jens Oddershede er overrasket over ombudsmandens vide grænser for ytringsfrihed.

"Han mener altså, at hensynet til den ansattes personlige frihed går forud for hensynet til andre ansatte, der kan føle sig krænket af kritikken. Det må jeg tage til efterretning, selv om jeg mener, at man kunne anlægge et andet synspunkt," siger Jens Oddershede.

Hos Christen Sørensens fagforening, DJØF, er man godt tilfreds med ombudsmandens udtalelse.

"Vi lever af at forholde os til den viden, der produceres. Hvis nogen fremlægger et synspunkt, der efter en forskers mening ikke hænger sammen, er han i sin gode ret til at kommentere det. Hvis ikke den ret fastholdes, ender vi i et meget styret system," siger formand for DFØF's sektor for uddannelse og forskning, Mogens Ove Madsen.

Jens Oddershede må nu erkende, at aftalen om ikke at måtte kritisere med navns nævnelse er ulovlig, men peger på, at han var i god tro, da aftalen blev lavet - og at DJØF ikke ledte ham på bedre tanker.

"Det var et forsøg på at beskytte andre medarbejdere," siger Jens Oddershede.

Christen Sørensen mener, at aftalen udelukkende var bagudrettet. Han kalder rektorens forsøg på genanvendelse for "absurd" og opfordrer Jens Oddershede til at overveje sin stilling.

"Man kan ikke have en rektor, der krænker videnskabelige medarbejderes forskningsfrihed, og han kan endnu mindre sidde som fungerende formand for rektorkollegiet," siger Christen Sørensen.

Jens Oddershede henholder sig dog til, at ombudsmanden ikke agter at foretage sig yderligere.

"Den konklusion vil jeg også efterleve," siger han.

Jens Oddershede har nu sendt ombudsmandens afgørelse ud til den øvrige ledelse, så alle er opmærksomme på, hvor grænsen for forskeres ytringsfrihed går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her