Læsetid: 3 min.

Kritik af Venstres forslag om krig uden FN

Manglende støtte til Venstres forslag om, at danske soldater sendes i krig uden et mandat fra FN
20. maj 2005

Venstres forslag, om at danske soldater skal kunne sendes i krig uden et FN-mandat imod 'slyngelstater', der for eksempel producerer masseødelæggelsesvåben, møder modstand fra et flertal i Folketinget.

Kun Dansk Folkeparti støtter forslaget, mens både regeringspartneren Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne mener, at det er det forkerte forslag på det forkerte tidspunkt. Endnu hårdere kritik lyder fra de radikale, SF og Enhedslisten.

"Det er det helt forkerte tidspunkt og signal," siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod.

"Alle bestræbelser i verden går på at reformere FN, så organisationen kan håndtere de nye trusler inden for en fælles ramme - og ikke at man står uden for FN. Forslaget kommer oven i købet på et tidspunkt, hvor Danmark bliver formand for FN's Sikkerhedsråd. Selvfølgelig kan man tænke sig en situation, hvor et land i Sikkerhedsrådet - som Rusland gjorde det i forbindelse med Kosovo - blokerer for en aktion. Derfor kan man heller ikke udelukke, at det er bedst alligevel at skride ind. Men udgangspunktet er, at det skal ske inden for FN's rammer," siger Jeppe Kofod.

De konservatives udenrigsordfører, Pia Christmas-Møller, holder også fast i FN, selv om heller ikke hun vil udelukke muligheden for at gå uden om FN i enestående tilfælde.

"Vi skal have styrket FN, så det bliver der, man træffer den slags beslutninger. Jeg synes ikke, tiden er til, at man skal reservere sig et spor, hvor man ikke vil afvente FN. Tiden er til at styrke FN, så FN bliver operativ," siger Pia Christmas-Møller.

Den radikale forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen, siger, at man ikke kan tillade, at retten til forebyggende krig udvides fra selvforsvar mod en umiddelbar trussel.

"Forslaget om ret til krig uden mandat er et fantastisk dårligt signal. Spørgsmålet er, hvornår Venstre vil bruge en udvidet ret til forebyggende krig. Hvis ikke Nordkorea og Iran er oplagte mål for Venstres nye politik for at hindre spredning, hvem er så?," siger Morten Helveg Petersen.

Der er jo allerede sket

SF's formand, Villy Søvndal, er trist over, hvad han betegner som Venstres totale knæfald for USA.

"Det er forstemmende at se, at Venstre aktivt bidrager til at undergrave FN og til at være den forlængede arm for amerikansk udenrigspolitik i Europa. Hvis man følger Troels Lund Poulsens (Venstres udenrigsordfører, red.) spor, bliver det at handle uden om FN reglen og ikke undtagelsen, selv om han siger det modsatte, fordi det vil være grønt lys for USA til at begå selvtægt," siger Villy Søvndal.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, siger, at "der er sådan set ikke noget nyt i, at et regeringsparti vil gå i krig uden FN-mandat".

"Det skete jo for to år siden. Men når Venstre sender dette signal nu, handler det om igen at bakke op omUSA's ret til at blæse på FN. Og det er alvorligt på et tidspunkt, hvor vi diskuterer reform af FN," siger Frank Aaen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener dog, at det skal være organisationer som for eksempel NATO eller den sydøstasiatiske pendant med Australien og New Zealand, der skal bruges til at gribe ind over for nye lande, der producerer eller planlægger at producere masseødelæggelsesvåben.

"Nato har muligheden for at være den stabiliserende faktor i for eksempel Mellemøsten. Det ideelle ville være, hvis Rusland kunne deltage i det stabiliserende arbejde," siger Søren Espersen, der mener, at det er naivt at tro, at FN kan få den nødvendige handlekraft.

Troels Lund Poulsen sagde i går til Morgenavisen Jyllands-Posten, at danske soldater skal kunne udsendes til fremtidige konflikter som en del af en international koalition, hvis ikke den fornødne vilje er til stede i FN's Sikkerhedsråd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her