Læsetid: 2 min.

Den kroniske afhopper

Wallait Khan gav afkald på en lønnet næstformandspost - og gik til politiet 'for at blive renset'
29. december 2005

Den københavnske politiker Wallait Khan er en mand med en fortid. Han var oprindeligt socialdemokrat, men blev i 1994 valgt til Borgerrepræsentationen på en indvandrerpolitisk liste. I 1996 hoppede han til SF og i 2000 videre til Venstre. Han blev valgt på liste V i 2001 og igen i 2005. Umiddelbart efter dette valg sprang han af Venstre og ind i et valgforbund med Ritt Bjerregaard. Hans begrundelse var, at Venstre havde ført en fremmedfjendtlig valgkamp.

Uelskværdige røster hævdede, at når dette først gik op for Khan efter valget, kunne det skyldes, at hans opmærksomhed havde været samlet om en anden valgkamp, nemlig den, som han sideløbende førte i en pakistansk provins.

Den pakistanske valgkamp dukkede op som en slags nemesis på Københavns Rådhus. Venstre-folk blev så harme over Khans frafald, at de forlangte undersøgt, om han overhovedet opfyldte kravet til udenlandske kandidater i danske kommunalvalg om, at de inden for de sidste tre år skal have opholdt sig mindst to et halvt år i Danmark. Den betingelse fandt Folkeregisterkontoret, at Khan kunne leve op til.

Med far som talsmand

Men samtidig blev Khan undsagt af en anden rådhuspolitiker med rødder i det pakistanske, nemlig den nyvalgte unge socialdemokrat Sikandar Malik Siddique. Med sin far som talsmand erklærede Siddique, at han ikke ville støtte Ritt Bjerregaards konstitueringsaftale, hvis den indebar, at Khan fik posten som anden næstformand for Borgerrepræsentationen. Den aflønnes med årlige 130.000 kr.

Familien Siddique, der tilhører et andet pakistansk parti end Khan, beskyldte Khan for trusler om vold, afpresning og økonomisk uføre. Ifølge Weekendavisen går stridighederne mellem Khan og Siddique-klanen en snes år tilbage i tiden - til et besøg, som den pakistanske parlamentsformand gjorde i Danmark, og hvor Siddique senior nægtede at invitere Khan sammen med den fine gæst.

I den danske nutid kompliceredes situationen på Rådhuset af, at den radikale Manu Sareen gjorde oprør mod Khan under henvisning til, at Khan spiller under dække med den fundamentalistiske organisation Hizb-ut-Tahrir. Den samme beskyldning rettede socialdemokraten Finn Rudaizky mod Khan - og mod Siddique. Derpå forlod Rudaizky Socialdemokraterne i protest.

Så sprang Wallait Khan fra den lønnede næstformandspost. Khan udsendte en pressemeddelelse, hvori der stod:

"Jeg har besluttet, at jeg vil gå til politiet for at blive renset. Jeg ønsker ikke at besætte posten, før politiundersøgelsen har renset mit omdømme."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her